9549,89%1,94
34,53% 0,17
36,00% -0,63
3009,75% 1,62
5006,70% 1,01
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği ve Kordon Rotary Kulübü’nün iş birliğiyle düzenlenen “diALog 2023” panelinin “İz Bırakmanın Sırları” oturumuna katıldı.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen, gelecek yüzyıl üzerine düşüncelerin tartışıldığı ve moderatörlüğünü İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Murat Saraç’ın üstlendiği panele Prof. Dr. Şaduman Halıcı ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da katıldı.
Başkan Soyer ile kentte dönüşüm yaşandı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve gelmesinin ardından kentte bir dönüşüm yaşandığını belirten İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Murat Saraç, “Siz geldiğinizden bu yana bir değişim ve farklılaşmayı görüyoruz. Cittaslow anlayışıyla farklı bir iz bırakılıyor. Makamına bisikletle giden bir başkan var, çevreye duyarlı, elektrikli araçlar kullanan, yağmur sularının topladığı bir belediyemiz var” dedi. Saraç, Başkan Soyer'e nasıl bir iz bırakmak istediğini ve karşılaştıkları zorlukları sordu.
“Kendinden biraz vazgeçmekle ilgili bir şey iz bırakmak”
Saraç’ın sorusuna cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları kaydetti:
“Bizi doğadaki canlılardan ayıran en önemli farklılık iz bırakma kararlılığımız. Gitmek istemiyoruz. Bir şekilde iz bırakmak istiyoruz. Bu içgüdüsel bir şey. Diğer canlılarda olmayan bir şey. İz bırakmak sadece kendimizden bir parça vazgeçmekle ilgili bir şey. Ancak o zaman iz bırakmaya başlıyorsunuz. Kendinize ait zamanınızdan, enerjinizden, hobilerinizden, sevdiklerinizden biraz bir şey bırakmaya başladığınız zaman o zaman ait olduğunuz toplumla, kentle, ülkeyle ilgili orada iz bırakmaya başlıyorsunuz. Herkes iz bırakıyor aslında. Hepimiz hatıra bırakıyoruz.”
“Bu topraklardaki kimsenin hak etmediği bir yaşam seviyesinde yaşıyoruz”
Başkan Soyer, konuşmasında ülkenin kadim kültüründen de bahsederek, “ Bizim gayemiz geleceği inşa etmek. Nasıl? O kadim kültürden beslenerek. Bu topraklardaki kimsenin hak etmediği bir yaşam seviyesinde yaşıyoruz. Bambaşkası mümkün. Bu bir kader değil. Bazı şeyleri bir mecburiyet gibi, kader gibi yaşıyoruz. Biz ne zaman o birleştiren sebepleri anlayacağız ve onlara sımsıkı sahip çıkacağız işte o zaman başka bir geleceği inşa etmek de mümkün olacak.” ifadelerini kullandı.
“Biz cumhuriyetin ikinci yüzyılını gören ilk insanlarız”
Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce bu topraklarda verdiği mücadeleyi de hatırlatan Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz cumhuriyetin ikinci yüzyılını gören ilk insanlarız. Ben ikinci yüzyılın ilk belediye başkanıyım. Bununla nasıl gurur duyuyorsam bu gururun yüklediği bir büyük sorumluluğun da farkındayım. O cumhuriyeti ikinci yüzyıla taşımak gibi bir mecburiyet yani cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak gibi bir mecburiyet. Bunu yapmak için, iz bırakmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Emin olun başka bir Türkiye mümkün. Hepimizin barış içinde, huzur içinde el ele, sağlıkla, güler yüzle bu topraklarda yaşaması mümkün. Bütün bunları mümkün kılan cumhuriyete ve onun erdemlerine sahip çıkmamız gerekiyor. Bugüne kadar bunu yeteri kadar yaptık mı, biraz kuşkuluyum. Ama eğer şimdi yapmazsak çok geç.”
“Tüm çalışmalarda insan faktörünü ön plana çıkarıyoruz”
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, “Bu cumhuriyet yüz ve bin yıllarca yaşayacak. Akıl ve sevginin birleşmesiyle, o aklı doğru kullanmakla, ortak aklı bulmakla, benim senin değil bizim doğrumuzla kalkınmamamız için hiçbir neden yok. Panelimizde yarınlarda el ele olmak teması var. Neden yarın? Biz bunu neden dün yapamadık ve bugün yapamıyoruz? Hepimiz öleceğiz. Yaşarken iz bırakmak önemli. Bunun için tüm çalışmalarımızda insan faktörünü ön plana çıkarıyoruz.” dedi.
“Tunç Soyer de İzmir’de iz bırakan bir isim”
Raftan kitap alırken düşerek yaralandığı için panele katılamayan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in selamlarını ileten ve Büyükerşen'in Eskişehir’de iz bıraktığını belirten Prof. Dr. Şaduman Halıcı, şunları söyledi:
“Tunç Başkanım da burada sizlerle birlikte el ele vererek iz bırakan bir isim” dedi. İz bırakan isim olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten örnek veren Prof. Dr. Halıcı, “Atatürk benim için en büyük girişimci. Girişimci nedir? İnsanların ihtiyaçlarını gözlemleyen, o ihtiyaçlardan fırsatlar yaratan, onlardan düşler üreten, onları yaşama getirmek için projeleri hayata geçirendir. Atatürk’ün en büyük düşü bağımsız, egemen bir Türk Milleti’dir. Egemenlik milletindir anlayışını daha 1907’de Selanik’te telaffuz eder ve bir bir yaşama koyar”
Panelde, “Yarınlarda el ele olmak”, “Geleceğe iz bırakmak ve sosyal sorumluluk”, “Eğitim sistemimizin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşması”, “Düşleri gerçeğe dönüştürmek”, “Geçmişten geleceğe kurulan köprüler”, “Kentlilik, vatandaşlık ve toplum bilinci” konuları ele alındı.
Panelin sonlanmasının ardından sahneye gelen Hanri Benazus konuşmacılara plaketlerini takdim etti.
Hibya Haber Ajansı