9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ile Tarihi Kentler Birliği’ne bağlı ÇEKÜL Akademi işbirliğinde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Doğal v
Haber Merkezi-Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ile Tarihi Kentler Birliği’ne bağlı ÇEKÜL Akademi işbirliğinde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Doğal ve Kentsel Mirasın Yönetimi; Mersin Örneği’ konulu eğitim kapsamında şehre gelen ÇEKÜL Vakfı yetkilileri, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başkan Seçer, Mersin’in tarih ve kültürel birikim yönünden oldukça zengin bir kent olduğunu ifade ederek, “Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamlıyayla’ya kadar nereye giderseniz farklı bir medeniyetin izini görüyorsunuz” dedi.
Başkan Seçer: “Mersin, tarih ve kültürel yönden çok zengin bir kent”
Ziyarete; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Mustafa Solak, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı Komisyon Üyesi Mimar Bülent Baykal, ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren ve ÇEKÜL Akademi Organizasyon Sorumlusu Figen Tokgöz katıldı.
Mersin’in tarih ve kültürel birikim yönünden oldukça zengin bir kent olduğunu ve halen varlığını koruyan kültürel ve tarihi mirasın da çok olduğunu belirten Başkan Seçer, “Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamlıyayla’ya kadar nereye giderseniz farklı bir medeniyetin izini görüyorsunuz. Kentimizin, dünyanın sayılı yerlerinden biri olduğunu düşünüyorum. İşte bunu tanıtmak, o farkındalığı yaratmak gayretindeyiz” dedi. Göreve geldikleri ilk yıllarda yaşanan yeni bir yönetim oluşturma ve hemen arkasından gelen pandemi sürecine rağmen hızlı hareket ettiklerini ve aktif çalıştıklarını kaydeden Başkan Seçer, “Bunu daha da süper diyebileceğimiz bir noktaya getirmek istiyoruz. Özellikle Tarsus’u çok önemsiyorum. Çünkü orada bir hazine var. Tarsus’un her noktasını bilirim. Orada önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“Kurumlar arasındaki yetki karmaşası, işleri ağırlaştırıyor”
Mersin’de projelerin ve çalışmaların sürdüğü bazı noktaları ve bilgileri paylaşan Başkan Seçer, mevzuattan ve kurumlar arasındaki yetki karmaşasından kaynaklı bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, “Örneğin Eshab-ı Kehf’in projesi hazır olmasına rağmen, bir niyet de ortaya koymamıza rağmen; davul başkasının kucağında, tokmak sizin elinizde olunca, iş biraz sıkıntıya giriyor. Yine Gözlükule çalışmaları var. Biz de yakın temastayız şu anda. Orada bir çırçır fabrikası var. Oraya güzel bir proje çalışmışlar. ‘Biz yaparız onu’ dedim. Tamamını biz yapalım. Merkezde Yumuktepe çok önemli. Muazzam bir kültürel miras. Oraya başladık, bir arkeopark yapalım diye. Mesela Uzuncaburç; proje bizim değil, ama onu da koşulsuz destekliyoruz. İyi de bir ekip ve hoca var orada. Mevzuat sıkıntısı olmasın, iş uzamasın diye çabucak bir şeyler yapalım istiyoruz” diye konuştu.
“Yapmak istedikten sonra çok çalışma alanı var”
Kent merkezinde de farklı çalışmaları olduğunu kaydeden ve süren çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Seçer, “Eski kent merkezi ile ilgili çalışmalarımız var. 4.9 hektar yenileme alanı. Oranın projesi bitti. Kasaplar çarşısı, hanlar var, caddeler var; yani yapmak istedikten sonra çok çalışma alanı var. Yapmış olmak için yapmak istemiyorum, ya da ‘Yapalım da bir yerlerden kaynak buluruz’ düşüncesi içerisinde değiliz. Rakamlar bizim açımızdan önem ifade etmiyor. Yeter ki mantığınız ne? Ona bakmak lazım. ‘Biz karşılayabiliriz’ diye hızlı bir şekilde girdik. Yine bu arada restorasyon çalışmalarında parasal anlamda bize destek olmak isteyen kurumlar, kuruluşlar, vakıflar olabilir. O ayrı bir şey, ama biz kimseden herhangi bir aşamada yardım beklemeden, zaman kaybetmeden girdik ve yapıyoruz” diye belirtti.
Ziyaret öncesinde Kongre’de eğitim programı gerçekleştirildi
ÇEKÜL Vakfı’nın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaretleri öncesinde de, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ile tarihi Kentler Birliği’ne bağlı ÇEKÜL Akademi işbirliğinde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Doğal ve Kentsel Mirasın Yönetimi; Mersin Örneği’ konulu eğitim verildi. Eğitim, Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin uzman personellerine verildi. Program 16-18 Kasım tarihleri arasında devam edecek.
Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki eğitime; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Mustafa Solak, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı Komisyon Üyesi Mimar Bülent Baykal, ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, ÇEKÜL Akademi Organizasyon Sorumlusu Figen Tokgöz ve Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin uzman personelleri katıldı.
Eğitim; İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nda Arkeolog olarak görev yapan Ali Baloğlu, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’nda Şehir Plancısı olarak görev yapan Mevlüt Eker ile Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’nda Restoratör Mimar olarak görev yapan Aysel Küçükalıç Erturhan tarafından verildi.
İrde: “Kültür varlıklarının korunması için, proje ve restorasyon çalışmalarına hız verdik”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, eğitim öncesinde bir konuşma yaptı. Günümüzde çevresel problemleri, sosyal ve kültürel problemlerden ayrı düşünmenin mümkün olmadığını belirten İrde, “Bundan dolayı Belediyemiz de, aynı ÇEKÜL Akademi gibi kültürel ve sosyal faaliyetlerde hep bir adım önde olmayı ilke edindi. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, kültür varlıklarının korunması için proje ve restorasyon çalışmalarına hız verilmiş olup, kazı çalışmalarında oldukça destek olunmaya çalışılmaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ÇEKÜL Akademi’nin ilk defa birlikte düzenlediği alan eğitiminde, Mersin ile ilgili aklınızdaki tüm sorulara cevap bulacağınızı umuyoruz” dedi.
Arkeolog Ali Baloğlu katılımcılara Mersin hakkında bilgiler verirken, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından da söz etti ve Büyükşehir Belediyesi’nin arkeolojik çalışmalara desteği hakkında bilgilendirme yaptı. Şehir Plancısı Mevlüt Eker ve Restoratör Mimar Aysel Küçükalıç Erturhan ise, ‘Tarihi Çevre Koruma Şube Müdürlüğü Tarafından Hazırlanan ve Devam eden Projeler’ ile ‘Tek Yapı Ölçeğindeki Restorasyon Projeleri’ başlıklı konular hakkında eğitim verdi.
Programda alan gezileri de yer alıyor
Programda ayrıca Alan Gezisi kapsamında Kanlıdivane Ören yeri, Cambazlı Kilisesi, Olba, Uzuncaburç Ören yeri, Cennet Cehennem, Astım Mağarası, Kızkalesi, Karakale, Ayaş Tiyatro, Yumuktepe ve Mersin Müzesi gezilecek. Yenileme Alanı içeren alan gezisi kapsamında da Karamancılar Konağı, İstiklal Caddesi, Kasaplar Çarşısı, Taş Bina, Yeraltı Otoparkı-Gençlik Merkezi ile Atatürk Evi gezilecek. 3 günlük program Genel Değerlendirme ve Sertifika Töreni ile sona erecek.
Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerden alanında uzman kişilerin katıldığı toplantı süresince Mersin Büyükşehir Belediyesi uzmanları; Mersin'in kültürel kimliğini oluşturan unsurları, bu alandaki çalışmaları, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşıyor.