• BIST 100

    11294,48%2,23
  • DOLAR

    41,33% 0,21
  • EURO

    48,56% -0,32
  • GRAM ALTIN

    4902,38% 1,34
  • Ç. ALTIN

    7989,27% 0,65

Başkan Altay: “14 Milyon Metrekarelik Alanda Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi Olarak Tarımsal Üretim ve Ar-Ge Yapıyoruz"

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi’nin ortak yürüttüğü proje kapsamında Saraçoğlu Mahallesi’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tahsis ettiği 14 milyon metrekarelik arazide tarımsal üterim

GÜNCEL 17.04.2023 11:19:29 873
Başkan Altay: “14 Milyon Metrekarelik Alanda Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi Olarak Tarımsal Üretim ve Ar-Ge Yapıyoruz"
Haberi Sesli Oku

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi’nin ortak yürüttüğü proje kapsamında Saraçoğlu Mahallesi’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tahsis ettiği 14 milyon metrekarelik arazide tarımsal üterim yapılıyor.

Arazide incelemede bulunan ve nohut ekimi sonrası mibzer ile ilaçlama yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Karatay Belediyemizle birlikte yapmış olduğumuz Türkiye’nin en büyük tarım alanındayız.

14 milyon metrekarelik alanda özellikle kuraklığa dayanıklı buğday, arpa ve nohut üretimi gerçekleştiriyoruz. İleri aşamada seracılık ve küçükbaş hayvancılıkla ilgili de çalışma yapacağız. Burada damızlık üretimi ve bununla ilgili Ar-Ge çalışmalarının yürütüleceği büyük bir kompleks inşa ediyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a tüm Konyalılar adına teşekkür ediyorum” dedi.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Büyükşehir Belediyemizle birlikte tarıma destek vermek için sahadayız. 14 milyon metrekarelik bir alanda tarımsal üretim yapılıyor şu anda. Bu çalışmalar Konya’nın tarımına katma değer üretecek” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü projede Saraçoğlu Mahallesi’ndeki 14 milyon metrekarelik alanda tarımsal üretim yapılıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tahsis edilen tarımsal üretim alanında incelemelerde bulunarak, 1.4 milyon metrekarelik alanda nohut ekimi sonrası mibzer ile ilaçlama işlemi yaptı.

“TARIMA DESTEK VERMEK İÇİN SAHADAYIZ”

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Büyükşehir Belediyemizle birlikte tarıma destek vermek için sahadayız. 14 milyon metrekarelik bir alanda tarımsal üretim yapılıyor şu anda. Burayı bize tahsis eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a Konyalılar adına teşekkür ediyoruz. Burada tahıl ürünleri buğday, arpa ve nohut üretiyoruz şimdilik ama ileriki aşamalarda hem seracılık hem de küçükbaş hayvancılıkla ilgili çalışmalarımız olacak. Bu çalışmalar Konya’nın tarımına katma değer üretecek” diye konuştu.

“KONYA’NIN TARIMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK”

İlaçlama esnasında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Altay, “Özellikle pandemi döneminde gördük ki ülkeler için tarım ve kendi kendine yetebilmek en az sınırları korumak kadar önemli. Onun için tarımsal üretimin artırılmasıyla ilgili çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda Büyükşehir Belediyemiz ve Karatay Belediyemizle birlikte yapmış olduğumuz Türkiye’nin en büyük tarım alanındayız. 14 milyon metrekarelik alan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından belediyelerimize tahsis edildi. Sayın Bakanımız Murat Kurum’a tüm Konyalılar adına teşekkür ediyorum. Burada özellikle kuraklığa dayanıklı buğday, arpa ve nohut üretimi gerçekleştiriyoruz. İleri aşamada seracılık ve küçükbaş hayvancılıkla ilgili de çalışma yapacağız. Aslında böyle büyük bir işi bir lansmanla kamuoyuyla paylaşmayı arzu ediyorduk ama maalesef Hatay’daki deprem faaliyetlerinde bulunmamız sonrasında seçim sürecindeki işlerden dolayı fırsat olmadı” dedi.

Arazide çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydeden Başkan Altay, amaçlarının Konya’da tarımla ilgili faaliyetleri desteklemek ve elde edilecek kazançla Konya’nın tarımına ciddi bir destekte bulunmak olduğunu söyledi. Başkan Altay, “Ayrıca, Konya’da küçükbaş hayvan varlığının artırılmasıyla ilgili çabaların da bir başlangıcını yapmayı düşünüyoruz. Burada damızlık üretimi ve bununla ilgili Ar-Ge çalışmalarının yürütüleceği büyük bir kompleks inşa ediyoruz. Karatay Belediyemizle birlikte tarıma ve hayvancılığa çok önemli bir destek verecek projenin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

350 BİN KİLO NOHUT HASADI BEKLENİYOR

14 milyon metrekarelik arazinin 1.4 milyon metrekarelik kısmına ürün çeşitliliği açısından, toprak verimliliğinin artırılması adına ve kuru tarıma uygunluğu sebebiyle sertifikalı yerli nohut tohumu ekimi yapılacak. Ekimi yapılan nohuttan iklim şartlarının uygun olması halinde 350 bin kilo ürün hasat edilmesi bekleniyor. Bu sayede Türkiye ekonomisinin temelini oluşturan, insan beslenmesinde önemli bir yer tutan baklagillerin üretiminin arttırılması amacıyla üretilecek ürünler sosyal destek projeleri kapsamında kullanılacak.

ÜRETİM KAMPÜSÜNE BUĞDAY VE PATATES DE EKİLDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi, 14 milyon metrekare tarımsal alan üzerinde kış öncesi 3 milyon metrekare kuraklığa dayanıklı, sertifikalı, yerli ekmeklik buğday ekimi yaptı. İklim şartlarının uygun olması halinde alandan 1.200 ton buğday hasat edilmesi bekleniyor.

Yine ortak proje ile Türkiye'nin yerli ve milli patates tohumluğu ihtiyacını karşılamak için Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçoğlu Mahallesi’ndeki kampüsünde yer alan bitkisel üretim alanı içerisinde 2.5 milyon metrekare alanda 8 milyon kilogram yerli ve milli patates tohumluğu üretimi yapılacak.

Ayrıca küçükbaş hayvancılık projesi ile birlikte arazinin yanında bulunan 24 milyon metrekare mera alanında örnek ıslah çalışması başlatılacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

​Zamandan Süzülen Anamur

ANAMUR’DA HUZUR VE GÜVENLİK İÇİN ASAYİŞ VE TRAFİK UYGULAMASI

Mehmet Türe: İYİ Parti Döneminde Etik Değerler Öne Çıkacak

NASA: Ay Dünya’dan Yılda Yaklaşık 3,8 cm Uzaklaşıyor

İsrail Gazze’de Kara Harekâtı ile Ortadoğunun Kaderine İlerliyor

Ozon Tabakası Koruma Gününde Viyana Sözleşmesi Gündemde

Fed Toplantısında Bağımsızlık Tartışması Gerginlik Yarattı

Anamur’da 28 Bin 500 Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Bozyazıda Önünde 4,5 Dönüm Bahçesi İle Satılık Lux Ev

Anamur’da 4-6 Yaş Kur’an Kurslarında Yeni Dönem Coşkusu Mersin

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Türkiye'nin güvenilir insan kaynakları ve işe alım platformu olan Secret CV

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Lokman Hekimin Çırağı Sinema Yolculuğu Başlıyor

Kurtsan Robot Kol Kapatma: Esneklik ve Üstün Performans

Ankara Botoks Merkezi Profesyonelleriyle Kırışıklıklara Elveda

Kaymakam Duru’dan Öğrencilere Emniyet Kemeri Uyarısı

Bozyazı’da Mutluluğa İlk Adım: Zeynep Uysal ile Gökhan Kurt Nişanlandı

​Gezegenimizdeki Gerçek Su Miktarı Geleceğe Dair Endişeleri Artırıyor

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Endüstriyel Temizlikte Yeni Nesil Yaklaşımın Öncüsü Tahawash ile Fark Yaratın

Motorcu Küçük Dayı Yeni Yerinde

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kardeş Kent Bingen, Ekim ayında Anamur Belediyesi’ne Hasta Nakil Ambulansı Hibe Edecek.

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

Yükleniyor

İsrail Gazze’de Kara Harekâtı ile Ortadoğunun Kaderine İlerliyor

Anamur’da 28 Bin 500 Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Göztepe 6 3 0 3 8 12
3.Fenerbahçe 5 3 0 2 5 11
4.Trabzonspor 6 3 1 2 2 11
5.Antalyaspor 6 3 2 1 1 10
6.Gazişehir Gaziantep 6 3 2 1 -2 10
7.Alanyaspor 5 2 1 2 2 8
8.Samsunspor 5 2 1 2 1 8
9.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
10.Beşiktaş 4 2 2 0 -3 6
11.İstanbul Başakşehir 4 1 1 2 1 5
12.Kasımpaşa 5 1 3 1 -2 4
13.Kayserispor 5 0 1 4 -4 4
14.Rizespor 4 1 2 1 -4 4
15.Eyüpspor 6 1 4 1 -6 4
16.Gençlerbirliği 6 1 5 0 -5 3
17.Fatih Karagümrük 5 1 4 0 -7 3
18.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.