9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Son haftalarda ABD merkezli başlayan banka iflasları sonrasında, dikkatler bir yandan da Avrupa’ya çevrilirken; bu durumun, Fed gibi ECB(Avrupa Merkez Bankası)’nin para politikası kararlarını da etkileyip etkilemeyeceği merak konusuydu.
Son haftalarda ABD merkezli başlayan banka iflasları sonrasında, dikkatler bir yandan da Avrupa’ya çevrilirken; bu durumun, Fed gibi ECB(Avrupa Merkez Bankası)’nin para politikası kararlarını da etkileyip etkilemeyeceği merak konusuydu. Sabah saatlerinde; Avrupa’nın en sorunlu büyük bankası konumundaki Credit Suisse’in, İsviçre Merkez Bankası(SNB)’ndan 54 Milyar USD borç almayı planladığı ve SNB’nin de gerekli teminatlar çerçevesinde buna olumlu yanıt verdiği şeklindeki haberler ile piyasada rahatlama olmuş ve ECB’den faiz artırım beklentisi yeniden 50 Bp.’a çıkmıştı.
Bugün açıklanan kararlarda da; ECB, faiz oranlarını 50 Bp. Artırdı. Karar metninde: ‘Yönetim Konseyi, mevcut piyasa gerilimlerini yakından izliyor ve Euro bölgesinde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak için gereken şekilde yanıt vermeye hazır.’ denilirken, ayrıca: ‘Euro bölgesi bankacılık sektörü, güçlü sermaye ve likidite pozisyonları ile dirençlidir.’ şeklindeki söylem ile de bankacılık sektöründe büyük bir risk olmadığına vurgu yapıldı. Öte yandan, PEPP(Pandemi Acil Durum Varlık Alım Programı) varlıklarının ana para ödemelerinin en azından 2024 sonuna kadar yeniden yatırıma yönlendirilmesi niyeti ortaya konulurken; bankanın, APP(Varlık Alım Programı) portföyündeki düşüşün de aylık 15 milyar Euro olacağı kaydedildi.
Açıklanan makro projeksiyonlarda ise; Enflasyonun 2023'te ortalama %5,3, 2024'te %2,9 ve 2025'te %2,1 olacağı, 2023 büyüme oranının %1,00 ve 2024 ile 2025 büyüme oranlarının da %1,6 olacağı öngörülmekte.
ECB Başkanı Lagarde, kararlar sonrasında yaptığı ilk açıklamada: ‘Piyasadaki tansiyonu yakından takip ediyoruz’ dedi.
Kısa Not: ECB, Credit Suisse ile Avrupa’ya yayılma riski olan Bankacılık krizinin SNB tarafından dindirilmesini fırsat bilerek 50 Bp. Faiz artırımına gitti. Enflasyonla mücadelenin devamlılığı için yerinde bir adım. Bankacılık sektörü için yapılan; sermaye yapıları güçlü ve likiditeleri dirençli söylemi ise, piyasalarda henüz olumlu ya da olumsuz karşılık bulmadı. Piyasada, bankacılık sistemine yönelik yeni bir risk artışı ortaya çıkacak olursa; ECB’nin yapmış olduğu bu güçlü faiz artırımı, son faiz artırımı da olabilir. Keza, APP kapsamındaki bankanın portföyündeki kesintiler de; olası bir bankacılık krizinde sona erdirilebilir. Bu açıdan, piyasa bankacılık sektörünü izlemeye devam edecektir. Öte yandan, fiyatlamalar açısından; ECB Başkanı Lagarde’dan, özellikle finansal sisteme yönelik gelecek ilave açıklamaları da takip etmek de fayda var.
Kaynak Galata Menkul
Hibya Haber Ajansı