• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Bakın Beynimiz Nasıl Çalışıyormuş

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kapalı kutu beyni açtık, sinyal akışını ölçtük”

GÜNCEL 4.09.2023 19:38:44 1984
Bakın Beynimiz Nasıl Çalışıyormuş
Haberi Sesli Oku

6. BaCI (Basic Clinical and Multimodal Imaging) Konferansı Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Kanada, Amerika, Almanya, Çin, İtalya ve Hollanda gibi ülkelerden gelen alanında uzman katılımcılar, yapay zekanın beyinle birlikte çalışması hakkında yapılan araştırmaları ve yeni gelişmeleri tartışmaya açtı. Nörobilimle bilgisayar bilimlerinin sentezi, bilgisayardaki verilerin beyne, beyindeki bilgilerin bilgisayara aktarılması ile ilgili çalışmalar konferansın ana gündemini oluşturdu. Konferansta bulmaca gibi olan, kapalı kutu olan beyni açtık, nasıl çalıştığını, sinyal akışını ölçtük diyen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, her yıl düzenlenen BaCI toplantılarının bir yıl ABD bir yıl da Avrupa Birliği ülkelerinde yapıldığını söyledi. Tarhan, “Bu yıl konferansa Avrupa adına ülkemizde Üsküdar Üniversitesi olarak ev sahipliği yapıyoruz. Cumhuriyetimizin 100.yılında Türkiye olarak bilimde ev sahibi, öncü olmak gurur verici.” ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesinde başlayan 6. Temel Klinik ve Çok Modelli Görüntüleme (Basic Clinical and Multimodal Imaging, BaCI) Konferansı, birçok ülkeden alanında uzman katılımcıları bir araya getirdi.

Konferans, EEG and Clinical Neuroscience Society (ECNS), International Society for Neuroimaging in Psychiatry (ISNIP), The International Society for Functional Source Imaging  (ISFSI), International Society for Brain Electomagnetic Topography (ISBET), Üsküdar Üniversitesi Tedavisel Beyin Haritalaması Derneği ve Biyolojik Psikiyatri ve Nöroteknoloji Derneği ortaklığında düzenlendi.

“Cumhuriyetimizin 100. yılında bilimde ev sahibi olmak gurur verici”

Nörobilimle bilgisayar bilimlerinin sentezinin ele alındığı konferansta, yapay zeka ve beyindeki networkün birlikte çalışması, beyin ve bilgisayar ara yüzünün yazılması, bilgisayardaki verilerin beyne, beyindeki bilgilerin bilgisayara aktarılması konular tartışıldı.

Dr. Maheen Adamson, Prof. Dr. Pinhans Dannon ve Prof. Dr. Martijn Arns gibi ünlü isimler sunumlarında beyin haritalamalarının hastalıkların tanı ve tedavisindeki katkısı üzerine güncel gelişmeleri, yapılan çalışmaları farklı açılardan ele aldı.

Bulmaca gibi, kapalı kutu olan beyni açtık…

Konferansta tartışılan konular hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “BaCI toplantıları bir yıl ABD bir yılda Avrupa Birliği ülkelerinde yapılıyor. Bu yıl Avrupa adına ülkemizde Üsküdar Üniversitesi olarak ev sahipliği yapıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye olarak bilimde ev sahibi, öncü olmak gurur verici. Konferansta 100’ün üzerinde katılımcı var, yarısından fazlası Kanada, Amerika, Almanya, Çin, İtalya ve Hollanda’dan. Hepsi de alanlarında özelleşmiş, çalışmaları, yayınları olan kişiler. Bu programda bulmaca gibi olan, kapalı kutu olan beyni açtık. Nasıl çalıştığını, sinyal akışını ölçtük.” dedi.

Beyin bilgisayarı ara yüzü üretilmesine çok yaklaştık

Konferansta tartışılan konular hakkında detaylı bilgi veren Tarhan, “Beynin hangi bölgesinin hangi bölgesiyle bağlantı bozukluğu olursa, hangi hastalığın ortaya çıktığıyla ilgili bilimsel veriler toplanıyor, yayınlanıyor daha sonra belirli bir noktaya gelip ticarileşiyor, cihazlar üretiliyor. Mesela beyin bilgisayarı ara yüzü üretilmesine çok yaklaştık. Sadece hayvan deneylerinde değil, insanlar üzerinde de örnekler var. Deneye katılanlara kuş, bebek ve insan sesi dinletiyorlar. Bu sesleri dinleyenlerin beyin sinyalleri kayda alınıyor. Daha sonra kişilere sadece sinyaller dinletiliyor. Kişiler sinyalleri bebek, kuş ve insan sesi olarak yüzde 80 oranında ayırt edebiliyor. Bu beyindeki sinyallerle bilgisayarın konuşması demek.” şeklinde konuştu.

Kongrenin farmogenetik, nörobilim ve bilgisayar bilimlerinin birlikte tartışıldığı bir kongre olduğunu ifade eden Tarhan, “Burada genetik önemli. Hastalığın teşhisinde vücut dokularını tanıyan mikro RNA’lar var. Bunların ölçülerek hastalıkların tanınması, tedavi planı oluşturulması, hedefe yönelik ilaç üretilmesi gibi çalışmalar da burada konuşulacak.” dedi.

Her organımızın beyinde karşılığı var!

Alzheimer, alkolizm, şizofreni, otizm, bipolar bozukluk gibi hastalıklarda önemli bir veri birikimi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu verilere göre beyindeki hedef genlerin ölçülebildiğini ve biriken verilere göre yapay zekanın hastalığın tanısını koyabildiğini söyledi.

“Bu nedenle bilimin yeni uzayı beyin.” diyen Tarhan,  beynin bilinmeyen bir alan olduğuna dikkat çekti. Beyinle ilgili yeni keşifler yapılırsa yeni tedavilerin de ortaya çıkacağını sözlerine ekleyen Tarhan şöyle devam etti: “Her organımızın beyinde karşılığı var. Beyindeki karşılık bozulunca organlar bozuluyor. Beyindeki karşılık düzelince organların çalışması da düzeliyor.”

Farmakogenetik ile kişiye özel ilaç düzenlemesi yapılabiliyor

Konferansta nöropsikiyatri ve farmakogenetik çalışmalar bağlamında sunum da gerçekleştiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan farmakogenetik kimlikten bahsetti. Daha önce yurtdışında yapılan farmakogenetik kimliklerin artık Üsküdar Üniversitesi bünyesinde kurulan laboratuvarda yapılabildiğini belirten Tarhan, “Farmakogenetik kimlikle hastaya hangi ilacı vereceğimizi daha noktasal belirliyoruz. Bunun iki ayağı var, ilki farmakogenetik dediğimiz ilaç duyarlılığı ve zehirlenme olmaması, yan etkilerinin önlenmesi, aşırı doza kaçılmaması için doğru ilacı doğru kişiye doğru sürede verebilmek için kullanılan bir yöntem. İkinci ayağı da farmakodinamik. Burada da şizofreni risk gruplarını belirliyoruz. Antidepresan ilaçların o kişiye etki edip etmeyeceği ile ilgili genetik cevabı tahmin ediyoruz. Geç veya az cevap veren genetik yapı çıkarsa ilaçları yüksek dozda veriyoruz ya da ilacı değiştiriyoruz.” diye konuştu.

Nörokuantoloji, beyindeki bozuk alanların radyo frekans dalgalarıyla tedavi edilmesini sağlayacak 

Sunumunda nörokuantum alanındaki çalışmalardan bahseden Tarhan, “2022’de 3 fizikçi kuantum dolanıklığıyla ilgili hipotezi doğruladılar ve nobel ödülü aldılar. Daha önce Einstein zaman izafiyeti teorisini geliştirmişti. Bu teoriye göre; mesela iki kardeşten birini uzaya gönderiyorsunuz biri dünyada kalıyor. 30 yıl sonra dünyada yaşayan yaşlanıyor, uzaydaki daha genç kalıyor. Buna zamanın izafiyeti deniyor.”

Nörokuantolojiden sonra zamanın dışında madde izafiyeti olduğunu da dile getiren Tarhan sözlerini şöyle tamamladı: “Duvarın arka tarafına geçebileceğiz artık rahatlıkla, böyle bir durum ortaya çıktı. Madde mesafesi diye bir şey kalmadı. Çünkü her şeyin enerji olduğu anlaşıldı. Enerji olduğuna göre, madde diye bir şey yok. Madde dediğiniz şey sadece enerjinin bir formu. Eğer o formu geçebiliyorsanız rahatlıkla maddenin arkasını görebileceksiniz, arkasına geçebileceksiniz. Bunun kanıtları bulundu. Bundan sonraki keşiflerin de maddenin ışık hızıyla hareket etmesi olacağı düşünülüyor. Bunu ticarileştirmek için çalışmalar devam ediyor. Nörokuantolojiyi biz artık tedavide de kullanacağız. Bize beyindeki bozuk alanları ilaçlarla değil radyo frekans dalgalarıyla tedavi etme şansı verecek. Esas olan beyinde bozulan alanı tedavi etmek, ilaç verip bütün beyini etkilemek değil.”

Prof. Monte Buchsbaum'a fahri doktora takdimi de yapıldı 

Program kapsamında nörogörüntüleme teknolojilerinin öncüsü kabul edilen California Üniversitesi Radyoloji ve Psikiyatri Profesörü Monte Buchsbaum'a fahri doktora takdimi yapıldı. 
MHA

 

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamurda Yüksekten Düşen Vatandaş Ağır Yaralandı

MERSİN'DE YASADIŞI BAHİS ÇETESİNE JANDARMA DARBESİ: 8 TUTUKLAMA

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Görsel Performans ve Dijital Yayıncılıkta Modern Altyapı Çözümleri

Anamur ve Bozyazının Eğitim Çınarı Mehmet Uysal Hayata Veda Etti

​Anamur Yasta Çağla Tanrıverdi’yi Kaybettik

Başkan Aziz Özen'den Teşekkür Mesajı

Çatı yangını korkuttu

Anamur’da Dolu Afeti Üreticiyi Vurdu

British Shorthair Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Mersin Anamur Arasında 10 Günlük Hava Durumu

Silifke’de Trafik Magandasına Geçit Yok: "Gereği Yapıldı!" ​

Akdeniz’in Sessiz Misafiri Camgöz Erdemli Kıyılarına Vurdu

NARENCİYE YÜKLÜ TIR ALEVLERE TESLİM OLDU!

Optimal Yapı ile Dış Mekanlarınızı Dönüştürün

Anamur’un Geleceği İçin Almanya’da Dev İmza: Başkan Deniz Bingen’de!

1980’den Beri Hakiki Kalite ve Zarafetin Adresi

Anamur Şoförler Odası'nda Bayrak Değişimi: Yeni Başkan Aziz Özen!

Şiddetli Fırtına Kapıda

​Mersin'de Akıma Kapılan Genç Elektrik Teknisyeni Yaşamını Yitirdi

Anamur Kırsal Mahalle Statüsü Mersin Büyükşehir Komisyonda

Çocuğunuzun Instagram Takıntısıyla Başa Çıkmanın En İyi 5 Yolu

İstanbul’un En İyi Web Tasarım Firmaları ve 2026 Başarı Listesi

Muhtarlardan Belediyenin Kırsal Mahallelerinin Merkez Mahalle Statüsü Kararına Basın Açıklamalı Tepki

Şoförler Odasında Mehmet Arıkan’dan Aziz Özmen’e Tam Destek

Anamur Belediye Kent Lokantası Halkın Hizmetinde

Anamur Belediyesi’nden Yaylalarda Kar Seferberliği

Anamur’da Lezzetin Yeni Adresi: "Anamur Gurme" Dualarla Hizmete Açıldı!

Jandarmadan Bahis Operasyonunda 15 Kişi Tutuklandı

Yükleniyor

Anamurda Yüksekten Düşen Vatandaş Ağır Yaralandı

MERSİN'DE YASADIŞI BAHİS ÇETESİNE JANDARMA DARBESİ: 8 TUTUKLAMA

Anamur ve Bozyazının Eğitim Çınarı Mehmet Uysal Hayata Veda Etti

Başkan Aziz Özen'den Teşekkür Mesajı

Anamur’da Dolu Afeti Üreticiyi Vurdu

Akdeniz’in Sessiz Misafiri Camgöz Erdemli Kıyılarına Vurdu

Anamur’un Geleceği İçin Almanya’da Dev İmza: Başkan Deniz Bingen’de!

​Mersin'de Akıma Kapılan Genç Elektrik Teknisyeni Yaşamını Yitirdi

Anamur Kırsal Mahalle Statüsü Mersin Büyükşehir Komisyonda

Muhtarlardan Belediyenin Kırsal Mahallelerinin Merkez Mahalle Statüsü Kararına Basın Açıklamalı Tepki

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.