• BIST 100

    15954,59%-0,83
  • DOLAR

    44,17% 0,04
  • EURO

    50,81% -0,03
  • GRAM ALTIN

    7116,31% 0,11
  • Ç. ALTIN

    11534,35% 0,00

Bakan Kurum: ″Şehirleri afetlere dirençli hale getirmek için alt komisyonları belirledik″

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te açıklama yaptı.

GÜNCEL 10.03.2023 15:36:51
Bakan Kurum: ″Şehirleri afetlere dirençli hale getirmek için alt komisyonları belirledik″
Haberi Sesli Oku

Bakan Kurum, açıklamasında şunları kaydetti;

'Sanayimin turizmin ticaretin tüm değerlerin korunması amacıyla bilim insanlarımızın görüşleri fikirleri ve önerileri doğrultusunda hareket edeceğiz ve inşallah işin sonuna kadar da sadece bu deprem değil istiyoruz ki ülkemize karşı olabilecek tüm risklere karşı bir kalkan oluşturalım. Burada yapılması gereken düzenlemeler yönetmelikler yeni kanun hazırlıkları dahil tüm hazırlıkları burada bilim insanlarımızın fikirleri doğrultusunda yapalım istiyoruz. Bugün de bu toplantı bizim için de ülkemiz adına çok çok kıymetli.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli deprem 11 ilimizi 14 milyon insanımızı derinden yaralayan ve birçok ocağa ateşin düştüğü ve 85 milyonun da bu bölgeye yardım etmek amacıyla seferber olduğu bir süreci ülkemizde yaşatmıştır. 32 gündür tüm deprem bölgelerinde afet alanlarında vatandaşımız devlet el ele depremzede kardeşlerimizin yardımına koşmaktadır. İşin sonuna kadar da aynı anlayışta çalışacağız.

Barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geçici barınma alanlarının kurulum sürexini her il kendi içinde AFAD’ımızın valiliklerimizin koordinasyonunda yürüttü şimdi de kalıcı yerleşim yerlerine ilişkin çalışmaları da yine 11 ilimizde eş zamanlı yürütüyoruz. Gerek prefabrik gerek çelik yapıdan gerek konteyner olmak suretiyle vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşamasını teminen çadırkentlerden konteyner kentlere geçiş sürecini de hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Tabii enkaz kaldırma süreçlerimiz de 11 ilimizde eş zamanlı olarak devam ediyor ve tüm çevresel tedbirleri de alarak bugün bunları da istişare ettik. Enkaz kaldırma sürecinde çevresel hangi tedbirleri almamız gerektiği buradan çıkacak malzemelerin ülkenin ekonomisine istihdamına nasıl katkı sunması gerektiğine ilişkin de görüşler ve öneriler vardı inşallah bunları da uygulamaya geçiyor olacağız.

Bir taraftan hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor şu anda sahada 7 bini aşkın uzmanımızla birlikte hasar tespit çalışmalarını fiilen yürütüyoruz ve deprem bölgesindeki illerimizde 5 milyon 4 bin 875 bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 706 bin binada inceleme yapılmış durumda ve bu binalardan 821 bin 302 bağımsız bölümün acil yıkılacak ağır hasarlı yıkık veya orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk. Şu an itibariyle Gaziantep Kahramanmaraş Adıyaman Osmaniye ve Kilis olmak üzere 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını tamamladık ve diğer illerimiz de yüzde 90 seviyesindeyiz önümüzdeki birkaç gün içerisinde diğer illerdeki hasar tespit çalışmalarını tamamlayacağız. Tabii burada artçı depremler sebebiyle yeniden hasar tespiti çalıştığımız illerimiz ilçelerimiz de mevcut. Yapılan hasar tespiti çalışmalarını incelediğimizde yıkılan binaların yüzde 96.7sinin 1999 öncesi yapılan yapılar olduğunu görüyoruz. 2002 düzenlemesi sonrasında yıkılan yapılara baktığımızda sadece 3.3’ü olarak karşımıza çıkıyor bu da bize yapılması gereken çalışmaya ilişkin önemli bir veri veriyor.

Yapı denetime tabii olmayan fay hatlarına yakın mesafede olan nispeten zemin sıvılaşmasının daha yüksek olduğu yerlerde yoğun yıkımın yaşandığını da buradaki tespitlerimizle gördük.

Burada şehrimizi ki gruplarımızı birazdan ifade ettiğimde daha da anlaşılacaktır. Tarihiyle kültürüyle buradaki demografik yapıları koruyacak anlayışla doğasını koruyacağız çevresini koruyacağız iklim değişikliğine dirençli hale getireceğiz afetlere dirençli hale getirebilecek anlayışla çalışmalarımızı yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız ortaya koyduğu Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli kapsamında şehirlerimizi afetlere dirençli hale getirmek için de alt komisyonlarımızı belirlemiş olduk. Kurullarımızın çalışma alanları ve gerekçelerinden şöyle bahsetmek istiyorum. Her bir kurulumuz oluşturulurken kendi meslek dallarına ilişkin daha çok orada etkin oldukları ve yeterlilikleri ile daha öne çıktıkları alanlarda belirledik.

11 ilimizi gerekse şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getirebilecek kurullarımız hakkında bilgi vermek istiyorum.

Birincisi destek hizmetleri ve sosyal politikalar kurulu. Bu kurulda afetlerle birlikte afetlerin meydana gelmesinden sonra yürütülmesi gereken en önemli hizmetlerin başında arama kurtarma ilk yardım gıda ve geçici barınma ihtiyaçları geliyor ki bu kurulumuz da AFAD’ımız da Kızılay’ımızla buradaki hocalarımız kendi alanındaki görüşleri ve fikirleri ile hareket edecek.

İkinci kurulumuz deprem ve yer bilimleri kurulu. Bu kurulumuz da aktif fay hatlarının 1/25 bin ölçekten 1/ 1000 ölçeğe dijitalleştirilmesine maden teknik arama genel müdürlüğümüzle birlikte sahada ilk andan itibaren buradaki fay  hatlarının sahaya 1/1000 ölçekli işlenmesi ve burada çalışmalara ilişkin yerleşime uyun olup olmadığının tespiti, zeminin depremlere karşı güvenli olup olmadığının araştırması ve bu noktadaki tüm hazırlıkları da yeni yapılacak konutlara TOKİ’mizle yapacağımız konutlara ilişkin bir veriyi de paylaşıyor olacaklar.

Üçüncü kurulumuz hasar tespit kurulu. Tüm Türkiye’deki riskli yapı stoğunun afetlere karşı dayanıklı olup olmadığının tespitini yapacak.

Dördüncü kurulumuz, Enkaz ve Atık Yönetimi Kurulu. Afet sonrasında balta yıkıntı atıkları olmak üzere çok sayıda atıkların çevreye zarar vermeden çevresel tüm tedbirler alınmak suretiyle geri dönüşüme tabii tutulması imha edilmesi süreçlerinde çakışmalar yürütecekler.

Beşinci kurulumuz, Şehirleri İnşa ve İhya Kurulu. Afetle birlikte meydana gelen tahribatı giderecek TOKİ’nin koordinasyonunda geçici ve kalıcı konutlar yapacak.

Altıncı kurulumuz, Kentsel ve Kırsal Dönüşüm Kurulu. Bu da dirençli şehirlerin inşası adına başta deprem dönüşümü kentsel dönüşüm olmak üzere hem Marmara’da hem Ege’de hem de 81 ilde bu çalışmalara ilişkin vizyon ortaya koyacaklar.

Yedinci kurulumuz, Mekansal Planlama Kurulu. Bu kurulda Türkiye Ulusal Mekansal Strateji Planı çerçevesinde afetlere duyarlı planlı yaklaşımların yeni yaklaşım yerlerinin doğru zeminde olup olmadığı gibi konularda yön verecekler.

Sekizinci kurulumuz, Yeni Yapı Teknolojileri Kurulu. Afet riski bölgelerinde konutlar başta olmak üzere kamu binaları ve diğer binalarımıza ilişkin yeni yapım teknolojilerini hem dünyadan hem ülkemizden en son teknolojiyi uygulayacağımız deprem izolatörü dahil yeni tüm teknikleri yönetecek.

Dokuzuncu kurulumuz, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Şehirler Kurulu. Buradaki süreci etkin bir şekilde yürütmek ülkemizi iklime dirençli afetlere dirençli hale getirebilmek amacıyla da bir çalışma yürütüyoruz.

Onuncu kurulumuz, Yeşil İklim Dostu Dönüşüm Kurulu. Burada da afet bölgesindeki yeni şehircilik çalışmalarımızı iklim dostu yeşil dönüşüm çerçevesinde sanayideki dönüşümden tarımdaki turizmdeki tüm dönüşümü içine alacak şekilde.

On birinci kurulumuz, Kentsel ve Kırsal Altyapı Kurulu. Deprem bölgesinden ulaşımdan kanalizasyona içme suyundan yağmur suyuna derelerimizin taşkın kotunun şehirlerimizin aşt yapısını da dirençli hale getirecek. İletişim hatları da değerlendirilecek.

On ikinci kurulumuz, Tarihi ve Kültürel Miras Kurulu. Tarihi ve kültürü yeniden canlandırmak zorundayız buradaki doğayı, demografik yapıyı, kültürel yapıyı yeniden ayağa kaldırabilmek için buradaki hocalarımızın görüşlerini aldık kültürel ve tarihi restorasyonu yapacağız. Buradaki her şehrin kendine has kültürünü koruyacağız.

On üçüncü kurulumuz, Kriz Yönetimi ve İletişimi Kurulu. Afet sürecinde ve sonrasında afetlere karşı eğitim balta olmak üzere okullarımızdaki müfredatta eğitimin ve iletişimin afet sürecinde yönetimine insanlarımızın şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesine ilişkin süreci yürütecekler.

Bir ofisimizi İstanbul’a kuracağız bir ofisimizi de deprem bölgesine kuracağız.

9 Mart itibariyle yaklaşık 34 bin konutumuzun inşa süreci başladı ki bunlar bilim insanlarımızla çalıştığımız alanlar.'

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR

Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı

Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi

TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı

Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı

Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu

Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor

Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor

Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi

Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri

ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI

Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin

Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?

Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?

Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor

2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem

Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu

​Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu

Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı

Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı

Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor

ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!

İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi

Yükleniyor

loading

Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı

Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi

TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı

Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı

Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor

ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI

​Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu

Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı

Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor

Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi

MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI

Anamur Belediye Meclisi’nde Başkan Deniz’den Net Mesajlar

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu

Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI

Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.

Başkan Mehmet Gümüş’ten Gençlere Çağrı: Gerçek Hayat Ekranın Dışında

Yeşilay Haftasında Bozyazı’da Gençlere Farkındalık Semineri Teknoloji Bağımlılığı Uyarısı

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.