Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Rami Kütüphanesi açılış töreninde bir konuşma gerçekleştirdi.
Bakan Ersoy'un konuşmasından satır başları şu şekilde:
'İnşa ettiğimiz her yeni eseri tek bir hizmet başlığında sınırlandırmadan insanımızın verimli ve keyifli zaman geçirmek için tercihe edeceğiz çok yönlü çok işlevli yaşam alanları olarak şekillendiriyoruz. Kütüphanelerimizi de yine bu bakış açısıyla projelendiriyoruz. Onarım yenileme ve inşa sürecini eş zamanlı yönettiğimiz rami kışlasının benzersiz dönüşümünü mümkün kılan da o anlayıştır. Burası her şeyden önce eşsiz bir kütüphane İstanbullun en büyüğü. Oturma kapasitesi 4 bin 200 kişi kitap kapasitesi ise 2,5 milyon adet. An itibariyle koleksiyonunda 2 milyondan fazla kitap dijital materyaller ve diğer yayınlar bulunuyor. Alımlarımız sürüyor kapasitemizin tamamını dolduracağız.
Ayrıca ülkemizin en büyük Atatürk kitaplığını bulunduran Atatürk İktisas Kütüphanesi 20binden fazla kaynak eserle burada hizmet vermeye başlıyor. Kütüphane koleksiyon Atatürk’le ilgili eserlerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti tarihi Türk dili ve kültürü ile ilgili eserleri de içeriyor. Vatandaşlarımız Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun ilgili yayınlarını ayrıca bu konularda yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmış farklı eserleri bu kütüphanede bulabilirler. Yüksek kurumumuz bünyesinde basılmış olan 2 bin 608 yayının İktisas Kütüphanemizde yer alması ise bizim için ayrı bir gurur vesilesidir. Tabii fazla kitap diye bir anlayışı da kabul etmiyoruz. Bu hususta kendimizle yarışmaktayız. Ayrıca yurtdışından da hem Gazi Mustafa Kemali konu alan kitapları hem de ülkemizle ilgili basılan eserleri koleksiyonumuza eklemeyi sürdürüyoruz.
Cumhuriyetimizin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü zikretmişken bu vesile ile yarın vefatının 100. yıldönümü olan Zübeyde Hanımı da rahmetle anıyorum. Anneler büyük liderlerin arkasındaki gerçek önderlerdir rehberlerdir.
Bir diğer bölümümüz ise yazma eserler kütüphanesi burası nadide el yazmalarına hizmet verecek sergi ve şifahane alanları ile birlikte İstanbul Rami Kütüphanesini farklı kılmakta dünyadaki sayılı örnekler arasındaki yerini sağlamlaştırmaktadır.
Şifahane ve camlar arasındaki koridorlardan kitapların nasıl restore edildiğini kitap depolarımızda yürütülen ritmik çalışmaları canlı olarak izleyebilecekler.
İstanbul Rami Kütüphanesi kapalı kullanım alanı 36 bin 257 metrekare iç avlu peyzaj alanı ise yaklaşık 51 metrekare olan muazzam bir kompleks. Gruplar ve bireyler için serbest çalışma salonları, bebek, çocuk ve gençlik bölümleri çözüm, konferans, sergi ve fuaye salonları, atölye ve etkinlik alanları kafeterya, camii ve diğer yaşam alanları ile her ayrıntı, her ihtiyaç düşünüldü. Söyleşiler, aile seminerleri, atölyeler ve farkındalık eğitimleri ile hem teoride hem pratikte öğrenme ve deneyimleme imkanını insanlarımıza sunacağız.
Kışlanın 51 bin metrekarelik iç avlusunda dünyanın en iyi örneklerine benzer bir millet bahçesi projesi hayata geçirildi. Bu sayede Rami Kütüphanesi muhteşem bir doğal güzelliğin içerisinde vatandaşlarımızı ağırlayacak. Rami Kütüphanesi İstanbul’daki gibi 7 24 açık ve hayatın içerisinde olacak bütün vatandaşlar en üst düzeyde yaralanabilecek. Bu eser engelli vatandaşlarımıza yaşlılarımıza özel gereksinimi olan bütün vatandaşlarımıza cevap verecek donanımdadır.
İstanbul Rami Kütüphanesi 30 Aralık 2022 tarihinde Biyosfer tarafından yerinde gerçekleştirilen denetimde sürdürülebilirlik sertifikası alan ilk kurum olmuştur. Dünyada bu sertifikaya İspanya dışında sahip olabilen tek ülke Türkiye olmuştur.'
Hibya Haber Ajansı