9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından bazı satır başları şöyle:
'Yunanistan, provakasyona devam diyor. Bizim buna karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Yunanistan’ı bu şekilde çıldırtan, silahsızlandırılmış adaların statüsünü Yunanistan ihlal ettikten sonra Birleşmiş Milletler’ye gönderdiğimiz mektuplar. Bu adalar ve diğer adalar 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşmalarıyla Yunanistan’a verilmiştir. Yunanistan buraları silahlandıramaz.
Yunanistan bu iki anlaşmayı doğrudan ihlal ediyor. Ahdi yükümlülüklerine rağmen. Türkiye’ye karşı yapıyor. Aslında barışı istemeyen Yunanistan’dır. Hukuki argümanlarımızı gönderdikten sonra cevaplarına baktığımızda tamamen siyasi demagoji içeren cevaplar. Yunanistan, ihlalden vazgeçmezse egemenliği tartışılır. Yunanistan bu anlaşmalara rağmen bizim güvenliğimize yönelik olumsuz adımlar atıyor. Dolayısıyla bizim buna karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Ya Yunanistan bu konuda geri adım atar ve bu anlaşmalara uyar ya da biz gereğini yaparız. Yunanistan bunu unutmasın ‘Rüzgar eken, fırtına biçer’ barışı istemiyorsan biz de gereğini yaparız bir gece ansızın.
Soru: Teröristlerin Türkiye’ye iadesi konusu
Çavuşoğlu: 'Türkiye olarak biz NATO'nun genişlemesini her zaman destekledik. İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği söz konusu olduğu zaman biz NATO’nun genişlemesine karşı değiliz fakat müttefiklik ruhuna uymayacak şekilde bu iki ülkede maalesef terör örgütleri mevcut ve destek buluyorlar dedik. Daha sonra müzakereler neticesinde Madrid’te ahidname imzaladık. Bu ahidname aslında beklentilerimizin karşılandığını ve kabul edildiğini gösteren bir belgedir. Bu belgenin uygulamasını takip etmek için üçlü bir daimi komite kurduk. Yeni hükümetle beraber bazı olumlu adımların atıldığını görüyoruz. Bazı yasalar değişti. Türkiye’ye yönelik silah ambargosunu kaldırdıklarını söylediler.
Bugüne kadar atılan bazı adımları memnuniyetle karşıladığımızı ama henüz atması gereken adımların da olduğunu kendilerine söyledik. Finlandiya Savunma Bakanı’nın Türkiye’ye gelmesi önemli. Çünkü Finlandiya’dan henüz silah ambargosunu kaldırdıklarına yönelik bir açıklama olmadı. Böyle bir açıklamayı da kendilerinden bekliyoruz.
Göreceli olarak bizim Finlandiya’yla daha az problemlerimiz var ama İsveç’in atması gereken daha somut adımlar var. Mesela terörizmin finansmanı. Aynı şekilde terör varlıklarının dondurulması ve suçluların da Türkiye’ye iadesi. Biraz önce bahsettiğiniz şahsın Türkiye’ye iade kararı memnuniyet verici ama bu şahıs bizim listemizde yoktu ama listede olan kişilerin de Türkiye’ye iade edilmesi ve orada bulunanların mal varlıklarının dondurulması gibi taleplerimiz ciddi taleplerdir.'
Hibya Haber Ajansı