• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Avrupa’daki Enerji Krizi “Yeşil Dönüşüm” için Fırsat Olabilir

Ukrayna-Rusya savaşının yarattığı en önemli sorunlardan biri de Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine doğalgazı kesmesi sonucu Avrupa’da ortaya çıkan enerji krizi oldu.

EKONOMİ 5.10.2022 09:47:10 645
Avrupa’daki Enerji Krizi “Yeşil Dönüşüm” için Fırsat Olabilir
Haberi Sesli Oku

Ukrayna-Rusya savaşının yarattığı en önemli sorunlardan biri de Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine doğalgazı kesmesi sonucu Avrupa’da ortaya çıkan enerji krizi oldu. Birçok Avrupa ülkesi kışı geçirmek için kısa vadeli çözümlere yönelik adımlar atarken bir yandan da uzun vadeli çözüm arayışına girdi. Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Barış Gençer Baykan, Avrupa’da oluşan enerji krizinin fırsata dönüşebileceğini belirterek “Bu krizin kısa vadeli bir bocalama yaratsa da enerji üretiminde yeşil enerjilerin yerini artıracağını düşünüyorum” dedi. 

 

Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Barış Gençer Baykan, iklim değişikliğiyle  ilgili açıklamalarda bulunurken iklim değişikliklerinde önemli bir faktör olan fosil yakıtların geleceğine de değindi.  

 

Avrupa’daki enerji krizinden sonra kış aylarında yaşanacak enerji krizine karşı tasarruf sağlamak için İsviçre Federal Çevre, Ulaştırma, Enerji ve İletişim Dairesi Bakanı Simonetta Sommaruga ‘Birlikte duş alın’ çağrısı yaparken, Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı da ‘Aklınla Verimli Yaşa’ adlı kitapçıkta ‘Banyoya kum saati koyun, 4 dakikadan fazla duş yapmayın’ gibi önlemleri vatandaşlarla paylaştı. Dr. Öğr. Üyesi Barış Gençer Baykan ise iklim değişikliği ve enerji kriziyle mücadelede bireysel önlemlerin çok az bir yeri olduğunu vurgulayarak “Enerji verimliliğine yönelik yatırımlardan, azaltım ve uyum konusunda yapılacak altyapı yatırımlarına, ulaşımda, ormancılıkta, üretimde, konutta ve daha birçok alanda büyük yatırımların gerçekleşmesine ihtiyaç var. Siyasi iradeler daha sürdürülebilir önlemler alırsa bireyler zaten üstüne düşeni yapmaya hazır” dedi.  

 

‘2050 Yılına Kadar Kömürden Tamamen Çıkmamız Gerekiyor’ 

Hükümetlererası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nin verilerinde sürdürülebilir bir dünyada yaşamak için 2030’a kadar yüzde 48, 2050’ye kadar da net 0 emisyona geçilmesi gerektiği yer alıyor. Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Barış Gençer Baykan, konuyla ilgili şunları kaydetti: 

 

“IPCC, hızla kapanan fırsat penceresinden bahsediyor, çok vaktimizin kalmadığını söylüyor ve bize sürdürülebilir bir dünyada yaşamak istiyorsak 1,5 dereceyi salık veriyor. Bunun için de devletlere önlem alması için sera gazı emisyonları ve indirimler gibi hedefler ortaya koyuyor. 2030’a kadar yüzde 50, 2050’ye kadar ad net 0 emisyona geçmemiz lazım. Net 0 emisyon, saldığımız emisyonla yeryüzünün emebildiği emisyonların birbirini sıfırlaması, yani yeni emisyon eklenmemesidir. Burada da fosil yakıtlar devreye giriyor. 2050 yılına kadar kömür kullanımını yüzde 100, petrol kullanımını yüzde 60, doğalgaz kullanımını ise yüzde 70 oranında azaltmamız gibi hedefler bize IPCC tarafından verilmiş durumda.” 

 

Dr. Öğr. Üyesi Barış Gençer Baykan, iklim değişikliğinin dünyayı şimdi ve gelecekte nasıl etkileyeceğiyle de ilgili “Geçtiğimiz aylarda aşırı hava sıcaklıkları, orman yangınları, kuraklıklar, seller, taşkınlar, kasırgaların şiddetini ve frekansını artırması gibi olaylar meydana gelmeye başladı. Bu gibi olaylar, günlük yaşamımızda ekonomik sektörler başta olmak üzere hava ulaşımını, deniz ulaşımını, ormancılığı, gıda kaynaklarını etkileyecek ve bu hızla kriz daha da derinleşecek” şeklinde konuştu.  

 

“Pandemi Dönemini Bir Fragman Olarak Değerlendirmiştik Şimdi Bunun Filmini Görmeye Başlayacağız” 

İklim değişikliği denilince hep geleceğe dönük senaryolardan konuşulduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Baykan, “Hedefler 2030, 2050, 2100 diyoruz. Ama iklim değişikliği şu an burada ve bunu yaşıyoruz. Pandemi dönemini bir fragman olarak değerlendirmiştik, şimdi bunun filmini görmeye başlayacağız. IPCC’in dediği pencere hızla kapanıyor, acil ve derin önlemler almazsak, derin emisyon kesintileri yapmazsak bunları çok daha fazla yaşayacağız. Biz aslında hep azaltmaktan bahsediyoruz ama bir de uyum kısmı var. Bu durum ekstrem hava olaylarına kentlerimizin, tarım, gıda, enerji, ulaşım, inşaat sektörünün nasıl uyum sağlayacağıyla ilgili. Onun için uluslararası müzakereler çok önemli. Bu yıl 27’incisi Mısır’da gerçekleşecek. 27 yıldan beri 195 ülke toplanıyor ve ortak bir karar almaya ve ortak kesintilere gitmeye çalışıyor. Önlemler daha çok emisyonları azaltma yani fosil yakıtları kullanmayı bırakma noktasında alınıyor. Ama onun kadar önemli olan bir konu da bizim değişen koşullara nasıl uyum sağlayacağımız. Diyelim bugün fosil yakıtları toprak altında bıraktık ama geçmişten gelen emisyon ya da karbon birikiminden dolayı önümüzdeki 30-40 sene daha ekstrem hava olayları ile karşılaşmaya devam edeceğiz. Politikacıların kentimizi, gıdamızı, ulaştırmamızı, limanlarımızı, balıkçılığımızı nasıl uyumlu hale getireceği üzerinde daha çok durmaya başlayacaklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

 

“Rusya Krizi İlkim Konusunda Beklenmedik Bir Krizdi” 

Uzun vadeli önlemler alınmasının sürekli ertelendiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Baykan, “Hükümetler bunu sürekli öteliyor, kesintileri yapmaktan imtina ediyorlar. Çin-Amerika rekabeti, Rusya krizi gibi jeopolitik çıkarlar çok önem arz ediyor. Rusya krizi ilkim konusunda beklenmedik bir krizdi. Yeşil enerjiye dönüşüm biraz hızlanmıştı ama gaz kesintileri, tedarik, lojistik sorunları ve Kovid gibi art arda iki büyük küresel kriz yaşamamız nükleere veya kömüre tekrar dönüş olur mu sorusunu gündeme getirdi. Tabi burada hep kıyamet senaryosu çıkarmak doğru değil. Açık bir pencerenin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Bu aşamada uluslararası iş birliği hızlanmalı yoksa kriz derinleşecek ve müdahale şansımız azalacak” dedi. 

 

“Devlet, Şirket Desteği, Toplumsal Talep Önemli Rol Oynayacaktır” 

Dr. Öğr. Üyesi Baykan, Ukrayna-Rusya savaşından sonra ortaya çıkan Avrupa enerji krizi ile ilgili de şöyle konuştu: 

 

“Enerji krizi fırsata dönüşebilir. Yeşil enerjiye yatırımlar hızlanabilir ki, son 10 yıla baktığımızda fosil yakıt ve nükleerin maliyeti artarken rüzgâr, güneş gibi yenilenebilir enerjilerin maliyeti düşüyor. Devlet, şirket desteği, toplumsal talep önemli rol oynayacaktır. Kriz fırsata çevrilebilir ama burada devletlerin gerekli altyapı yatırımlarını yapması ve politikaları yönetmesi çok önem arz ediyor. Teknoloji de rüzgâr ve güneşten yana. Onun için bu kriz kısa vadeli bir bocalama yaratsa da enerji sepetinde yeşil enerjilerin yerini artıracağını düşünüyorum.” 

 

Avrupa enerji krizinden sonra hükümetlerin bireylere çıkarttığı tasarruf paketlerinin etkisinin yeterli olmayacağını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Baykan, “İklim değişikliği ile mücadelede bireysel önlemlerin çok az bir yeri var. Enerji verimliliğine yönelik yatırımlardan, azaltım ve uyum konusunda yapılacak altyapı yatırımlarına, ulaşımda, ormancılıkta, üretimde, konutta ve daha birçok alanda yatırımların gerçekleşmesine ihtiyaç var. Teknoloji de gelişti, ülkelerde finansal kaynaklar da mevcut. Önemli olan ulusal ve uluslararası siyasi irade. Siyasi iradeler daha sürdürülebilir önlemler alırsa bireyler zaten üstüne düşeni yapmaya hazır. Bizim bireysel önlemlerimizin etkisi çok olmaz ama çok kolay bir şekilde yurttaşlar buna adapte olabilir” şeklinde konuştu. 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Gönülden Sevenler ile Hayatınızı Değiştirin

Genç Kız Yapay Zeka ile Gündemi Atatürk’e Sordu Sonra Gözyaşlarını Tutamadı

Albatros Kuşundan İnsanlığa Sunulan Muhteşem Efsane

MHP’li Uysal: Mersin Afet Bölgesi İlan Edilmeli

Gülümsemenin Psikolojik Etkileri Nelerdir ?

Meteorolojiden Anamur-Silifke Arası Fırtına Uyarısı

Efendi Derneği ile Yardımlarınıza Yön Verin: Kurban Bağışı, Su Kuyusu ve Zekat Bağışı

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Türkiye'de Çocuklar İçin Altı Bileşenli Karma Aşı Uygulaması Başladı​

Dünyamızın Genel İstikrarı Tehdit Altında

ABD-Çin Rekabeti Tayvan Üzerinden Jeopolitik Krize Dönüşüyor

2025 Küresel Riskler Raporu: Devletler Arası Silahlı Çatışmalar Zirvede​

Kendi Elimizle oluşturduğumuz İklim Krizi Sağlığımızı Nasıl Tehdit Ediyor?

Dünyamız Küresel Ekonomisi ile Zorlu Sınavlarla Karşı Karşıya

ABD-Çin Ticaret İlişkilerinde Yeni Bir Dönem mi Başlıyor?

Kahve Bahane

Kırık Saatin Sırrı

Anamur'da İnsan Ticareti Operasyonu: 6 Gözaltı, 4 Tutuklama

Anamur’da Uyuşturucudan Yakalanan İki Şüpheliden Birisi Tutuklandı

Altın Fiyatlarında Yükseliş Sürüyor

Euro TL Karşısında Değer Kazanmaya Devam Ediyor

Dolar Kuru 38,06 Seviyesinde, Yükseliş yüzde 0,38

BIST 100 Endeksi 9286,42 Puanla Kapanışını Gerçekleştirdi

Atıl Malzemeler MBB Geri Dönüşüm Atölyesinde Hayat Buluyor

Mersinli Kuyumcular, Yeni Sezon Vitrinlerini IJS Istanbul Jewelry Show İle Yenileyecek

Anamur Gümüş Koleji Öğrencilerinden Polisimize Pastalı Kutlama

Abiye Modasında 2025'in Öne Çıkan Renkleri ve Tasarımları

ABD ile Çin Arasındaki Artan Gerilim Küresel Piyasaları Olumsuz Etkiliyor​

İsrail Suriye'deTürkiye'nin Etkisini Sınırlamayı Amaçlıyor​

İsrail, Gazze'ye Yeniden Saldırdı: Ateşkes Bozuldu, Bölge Alarmda

Yükleniyor

Genç Kız Yapay Zeka ile Gündemi Atatürk’e Sordu Sonra Gözyaşlarını Tutamadı

Anamur'da İnsan Ticareti Operasyonu: 6 Gözaltı, 4 Tutuklama

Anamur’da Uyuşturucudan Yakalanan İki Şüpheliden Birisi Tutuklandı

İsrail Suriye'deTürkiye'nin Etkisini Sınırlamayı Amaçlıyor​

İsrail, Gazze'ye Yeniden Saldırdı: Ateşkes Bozuldu, Bölge Alarmda

Antalya'da Filistin İçin Barış Masası Kuruldu

Anamur’da Türk Polis Teşkilatının 180. Yılında Anlamlı Tören

Jandarma’dan Polis Haftası’na Anlamlı Ziyaret

Mersin’de Jandarma Kaçaklara Göz Açtırmıyor!

Kaymakam Bozdemir'den Türk Polis Teşkilatının 180. Yıl Dönümüne Özel Mesaj​

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Anamur’un Gururu! İbrahim Takmet, Kickboks Türkiye Şampiyonasında Üçüncü Oldu

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

Mersin Büyükşehir Kurs Merkezi Anamur’da Yüzlerce Öğrenciye Umut Oluyor

Ünal, “AN” Kitabı İçin İlk İmza Gününü Bu Cuma Yücelen Vakfı’nda Gerçekleştirecek

Öğrenci Kimlik Kartı Kayıp İlanı

Silifke’de 15 Öğretmene Model Uçak Eğitimi Sertifikası Verildi

Öğretmenler günü öncesi çocukların öğretmenlerine olan sevgi ve özgüven bağlarını arttıralım

Yeni Dünya Zirvesi: Gençlere Yeni Dünyanın Kapılarını Araladı

Lidya Grup, SIGN İstanbul 2024’de global markaların yeni ürünleri ile teknoloji şovu yapacak

KARİYER MERKEZİ İŞ GÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFINI ÇEKİYOR

BÜYÜKŞEHİR’İN KURSLARI SAYESİNDE 3 ÜNİVERSİTEYİ DERECEYLE KAZANMAYI HAK ETTİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.