9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Finlandiya temelli yaratıcı eğitim okulu 'Arkki”, mimarlık ve tasarım yoluyla inovatif becerilerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için 6-11 yaş aralığındaki 300’e yakın çocukla Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında AKM’de bulu?
Finlandiya temelli yaratıcı eğitim okulu "Arkki”, mimarlık ve tasarım yoluyla inovatif becerilerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için 6-11 yaş aralığındaki 300’e yakın çocukla Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında AKM’de buluştu.
Türkiye Tasarım Vakfı, 29 yıldır Finlandiya’da çocukların tasarım odaklı düşünme becerilerini geliştiren eğitimler kurgulayan Arkki ile yaptığı iş birliği kapsamında çocuklara erken yaşta tasarım farkındalığı kazandırmayı amaçlıyor. Türkiye’de 1000’den fazla çocukla bir araya gelen Arkki atölyeleri, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında 1-23 Ekim 2022 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde 300’e yakın çocukla buluştu.
Çocukların özgün metotlarla kendilerini ifade etmelerini sağlamanın yanı sıra potansiyellerini keşfetmelerine de destek olan atölyeler, 6-11 yaş grubundaki çocuklara yönelik 8 farklı konuda ve 30 oturumda düzenlendi. “Kutu Kutu Kent” ve “Dönüşen Şehir” atölyeleriyle şehir planlamasının temel ilkelerini, şehirlerin işleyişinin ve karakterinin nasıl oluştuğunu öğrenen çocuklar; “Benim Kulem” ile yapı iskeletini öğrendi, “Minik Dostlarımdan Evler”de ise kesit model kavramıyla tanıştı.
AKM’yi farklı duyularla keşfettiler
Farklı duyuların önemine dair fikir edinmelerini ve dünyayı farklı duyularla nasıl algıladıklarını anlamalarını amaçlayan “Duyularımla Geziyorum” ile çocuklar görme, ses, koku, tat ve dokunma duyularıyla AKM’yi deneyimledi, “Küpten Küreye” atölyesinde yerel malzemelerle inşa edilmiş yapılar ve yeni inşaat teknolojisi hakkında bilgi edinerek AKM’nin ikonik küresinin modelini küp şekerlerle üretti.
Üç boyutlu sahne ürettiler
“AKM’deki Sahnem” atölyesinde tiyatro ortamlarını ve mekânsal yanılsamalar yaratmak için ışık ve gölgeyi nasıl kullanabileceklerini öğrenen çocuklar; “AKM’nin Öyküsü“ atölyesinde ise mimariyi sahne olarak kullanarak yarattıkları bir hikâyenin çizgi roman olarak nasıl sunulacağını öğrendi ve tasarladıkları hikâyeden bir sahneyi üç boyutlu olarak üretti.
Atölyeler hakkında daha fazla bilgi almak ve gelecek atölyelerden haberdar olmak için arkki adresini ve Arkki Türkiye sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilirsiniz.