• BIST 100

    10121,52%-1,02
  • DOLAR

    40,19% -0,01
  • EURO

    46,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    4333,01% 0,03
  • Ç. ALTIN

    6880,30% 0,00

Araç kış hazırlığı nasıl yapılmalı

Kış lastiği değişimini yaptınız mı

GÜNCEL 28.11.2022 11:36:33 820
Araç kış hazırlığı nasıl yapılmalı
Haberi Sesli Oku

Kış lastiği değişimini yaptınız mı?

 

Kış lastiği takma zorunluluğunun, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için her yıl 1 Aralık'ta başlayarak 1 Nisan tarihine kadar devam ettiğini belirten uzmanlar, kanuni zorunluluk olmasa da binek araçlar olarak da adlandırılan özel araçlarda da kış lastiği değişimi yapılması gerektiğini söyledi. Kış lastiğinin mevsime özel üretilen optimal lastikler olduğunu ifade eden İSG Uzmanı Özgür Şener, “Yumuşak bir lastik karışımı olduğundan, soğuk havalarda yol zeminine uyum sağlar.” dedi. Şener, lastiklerin uygun koşullarda saklanmasının da önemini vurguladı.

 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğr. Gör. Özgür Şener, kış lastiği, özellikleri ve kış lastiği kullanımında dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin değerlendirmede bulundu. İSG Uzmanı Özgür Şener, öncelikle güvenlik amacıyla sonra da otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici gibi araçlar için kanuni zorunluluktan dolayı kış lastiği kullanımının gerekli olduğunu söyledi.

 

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor

Araçların yaz mevsiminin kuru zemininden kış mevsiminin ıslak, kaygan yollarına geçişte aracı yolda tutarak kayma ve kaza risklerini büyük ölçüde azalttığı için kış lastiği değişimi yapılması gerektiğini vurgulayan İSG Uzmanı Özgür Şener, “Kış lastiğinin kaygan zeminlerde yazlık lastiğe göre, kalkışta daha iyi bir tutunma, virajlarda daha iyi bir tutunma, fren-duruş mesafesinde daha kısa bir mesafe sağlamaktadır. Kış lastiği takma zorunluluğu, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için her yıl 1 Aralık'ta başlamaktadır. Kanuni olarak, yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde zorunlu olarak kış lastiği kullanmalıdır. Ancak kanuni zorunluluk olmasa da kendi özel araçlarımız (binek araçlar) için de bu kurala dikkat ederek bu tarihler arasında kış lastiği değişimi yapmalıyız.” diye konuştu.

 

Yol tutuşunu artırıyor, suyu tahliye ediyor 

Kış lastiğinin kış mevsimi için özel üretilen optimal lastikler olduğunu ifade eden İSG Uzmanı Özgür Şener, “Yumuşak bir lastik karışımı olduğundan, soğuk havalarda yol zeminine uyum sağlar. Titizlikle geliştirilmiş olan dış zemin, kar ve çamur gibi oynak olan zeminlere çok rahat uyum sağlar. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerdir. Yüzeylerindeki desenler su tahliyesinin de daha iyi yapılmasını sağladığı için araçların zemine daha iyi bir şekilde temasını sağlamaktadır.” dedi.

 

Diş derinliği 4 milimetreden az olmamalı!

“Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 milimetreden az olamaz” diyen İSG Uzmanı Özgür Şener, şunları söyledi:

“Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işaretiyle birlikte kar tanesi işareti veya sadece kar tanesi işareti aranır. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik diş derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. Kış lastikleri, Three-Peak Mountain Snowflake (3PMSF), Avrupa Parlamentosu ve Konseyi (EC) No 661/2009 ve Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECE) Tarafından yayımlanan ECE R-117 Regülasyonunda hüküm ve esasları belirtilmiştir.”

 

Kış lastiği kriterleri pek çok özellik barındırıyor

Kış lastiği kriterlerinin Kasım 2012 tarihinden itibaren AB (EC) 661/2009 Yönetmeliği ile uygulanacak UNECE Yönetmeliği 117’de belirtildiğini kaydeden İSG Uzmanı Özgür Şener, “Buna göre lastiğin deseni, desen hamuru, yapısı; zorlu kış şartlarında hızlanması, frenlemesi gibi kriterleri içerir. Avrupa Birliği yönetmeliklerinde standartlaştırılmış olan 3PMSF test koşullarını karşılayan lastikler bu logoyu taşımaya hak kazanır. 3PMSF işaretli lastikler sadece M+S işaretleri lastiklere göre buz, kar, sulu kar kaplı yollarda daha iyi frenleme, viraj kabiliyeti ve çekiş gücü sunar. M+S işareti üretici tarafından konulur ve bir standart içermez. Sadece çamur ve karda diğer desenlere göre daha iyi çekiş vereceği iddiasındadır. Hamur yapısı, desen özellikleri, soğuk havalardaki tutuş kabiliyeti gibi kriterlerin yerine getirilmesini gerektirmez.” diye konuştu.

 

Lastikler nasıl saklanmalı?

Kış lastiğinin kullanılmadığı zamanlarda nasıl saklanması gerektiğine ilişkin bilgiler de veren İSG Uzmanı Özgür Şener, “Direkt güneş ışığı almayan, rutubetsiz ve serin ortamlar araç lastiklerini saklamak için ideal alanlardır. Aksi koşullar da araç lastiklerinin fiziksel formunda yıpranmalara yol açarak ömrünün azalmasına ve kullanılamaz hale gelmesine neden olabilmektedir.” dedi.

 

Araç lastiklerini saklarken bunlara dikkat!

İSG Uzmanı Özgür Şener, araç lastiklerini saklarken dikkat edilmesi gereken kuralları da şöyle sıraladı:

 

- Depolamadan önce lastiklerinizi su ile sabun veya özel deterjan kullanarak güzelce temizleyin. Lastikler güçlü su jeti altında yıkanmamalıdır.

- Sabun veya özel deterjan haricinde başka bir temizlik maddesi kullanılması önerilmemektedir.

- Lastikler, kuru, iyi havalandırılmış, sabit sıcaklıkta, yağıştan ve doğrudan güneş ışığından korunan bir odada saklanır. Güneş, lastiklerin yaşlanmasında önemli bir faktör olduğu için güneş ışığını doğrudan görmeyen kapalı bir mekân işinizi görecektir. Tutarlı bir ortam sağlamak adına iklim kontrollü bir depolama birimi veya serin bir bodrum katı işe yarayabilir.

- Lastiklerinizi, vakumlanmış torbalara koyarak saklamanız önerilmektedir, böylece lastiklerinizin üzerindeki oksidasyonu yavaşlatarak ve kauçuktaki yağ bileşenlerinin buharlaşmasını engelleyerek lastiğin kurumasını önlemiş olursunuz.

- Lastiklerinizi sakladığınız alanda çözücüler, yakıtlar ve yağları da onlardan uzak tutmalısınız, kauçuğun yapısını değiştirmekten kaçınmak için, lastiklerinizin yakınında kimyasal veya solvent kesinlikle saklamayın.

 

Yola çıkarken bu uyarılara kulak verin!

Kış dönemine girmeden önce aracın rutin bakımlarının yaptırılmasının da tavsiye edildiğini ifade eden İSG Uzmanı Özgür Şener, bu bakımların tam olması ile birlikte her yola çıkış öncesi de aşağıdaki konuların dikkate alınması gerektiğini söyledi:

 

“Trafik, ilkyardım kiti gibi yasal zorunlulukların yanı sıra çekme halatı, zincir ve takozun araçta bulundurulması önemlidir, bu tip bir kullanım gerekirse rahat çalışmak için bir eldiven araçta bulundurulmalıdır. Lastik diş derinlikleri kontrol edilir, 4 mm altındaki diş derinliklerinde lastik değişimi yapılmalıdır. Aracın cam, cam silecek fonksiyonları ve ayna fonksiyonların sağlam olduğunun kontrolleri yapılmalıdır. Silecek lastiklerinde herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Antifriz sıvısının kontrolü yapılır. Cam silecek suyunun (antifriz) ile dolu olmasına özen gösterin.” uyarısında bulundu.

 

Sis farları kontrol edilmeli

İSG Uzmanı Özgür Şener, sis farları gibi aydınlatmaların çalışıp çalışmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirterek “Aracın çamurluklarında kar, çamur gibi kirlerin olmamasına, aracın motor suyunun anti freze özelliğinin bulunmasına, radyatör, ısıtma sistemlerinin çalışıyor olmasına dikkat edilmelidir. Akünün şarj durumuna bakılır. İç ve dış aydınlatma sistemi kontrol edilir.  Ampullerde herhangi bir sıkıntı varsa bu giderilir. Araçtan inmek zorunluluğu durumlarında görünürlüğü sağlamak için minimum sürücü için mümkünse araçtaki yolcu sayısı kadar reflektif yelek araçta bulunmalıdır.” dedi.

 

Hava basıncı değerine dikkat edilmeli!

Yaz ve kış koşullarında lastik hava basınçlarının değiştirilmediğini vurgulayan İSG Uzmanı Özgür Şener, “Aracın üreticisinin belirttiği hava basıncı değerlerinde olması sağlanmalıdır.   Lastik hava basınçları üretici firmanın yük ve ebat değerlerine uygun yapılmalıdır.” dedi.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Gülnar Sarınççık’ta 10 Bin Armut Ağaçlı, Havuzlu ve Modern Evli 80 Dönüm Bahçe Satılık

Olağanüstü Genel Kurul İlanı

Anamur’da Duygu Dolu 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Başarılı Bir Emlak Bayilik Süreci Nasıl Yönetilir?

Kadıköy Veteriner Hizmetleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Röle Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Katlanır Kapısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Kritik Nokta

Yaz Kur’an Kursları Camiler Arası Futbol Turnuvası Başladı

Kur’an Nesli Güçleniyor: Anamur’da 6 Yeni Hafız

Minik Yüreklerden Büyük Vefa: 15 Temmuz Şehitleri Anıldı

Anamur Müftülüğü Personeline Başarı Belgeleri Takdim Edildi

Şehit Polis Burak Derya, Vefatının 5. Yılında Dualarla Anıldı

Anamur’un Gözdesi Gözde ile Mehmet Kızıl’ın Düğününde Siyaset ve Dostlar Buluştu

Kaymakam Kemal Duru’dan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Mesajı

Anamur’da Turizm Sezonu Durgun Geçiyor

Muz Hasadı Anamur'da Tüm Hızıyla Sürüyor

Transfer Taksim: Smooth Sailing in the Heart of Istanbul

Kaymakam Kemal Duru’dan Mevsimlik Tarım İşçilerine Anlamlı Ziyaret

Anamur’un Gururu Belgüzar Duru Deniz LGS’de Türkiye Birincisi Oldu!

Akdeniz Bölgesi Az Bulutlu Sıcaklıklar Mevsim Normallerinin Üzerinde

17. Uluslararası Kültür ve Muz Festivali Başlıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Kanmaz’dan Anamur Belediyesine Ziyaret

Anamur Sahillerinde Temizlik Seferberliği Başladı

Muz Üreticilerinden Güçlü Çağrı: Yerli Muz İçin Lobi Oluşturulsun

Kaymakam Duru Muhtarlarla Yaptığı Toplantıda Yangını Gündeme Aldı

AGC'den Yeni Emniyet Müdürü Mehmet Diyaaddin Özer'e Hoşgeldin Ziyareti

Anamur’da 100 Milyon TL’lik Tefecilik Operasyonu

Yalnızlığın Gecesi"

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Kayıp İlanı

Yükleniyor

Minik Yüreklerden Büyük Vefa: 15 Temmuz Şehitleri Anıldı

Anamur Müftülüğü Personeline Başarı Belgeleri Takdim Edildi

Kaymakam Kemal Duru’dan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Mesajı

Anamur’da Turizm Sezonu Durgun Geçiyor

Kaymakam Kemal Duru’dan Mevsimlik Tarım İşçilerine Anlamlı Ziyaret

Anamur’un Gururu Belgüzar Duru Deniz LGS’de Türkiye Birincisi Oldu!

Akdeniz Bölgesi Az Bulutlu Sıcaklıklar Mevsim Normallerinin Üzerinde

17. Uluslararası Kültür ve Muz Festivali Başlıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Kanmaz’dan Anamur Belediyesine Ziyaret

Gümüş 'ten Leman Dergisine Sert Tepki

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.