Tarih: 03.02.2024 11:15

Anamur’un Ters Lalesi Korumaya Alınacak

Facebook Twitter Linked-in

Mithat ÜNAL/ (MHA)- Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir,  Anamur da Ters Lale Türünü Keşfeden Coğrafya Öğretmeni Nevzat Çağlar’ın literatüre kazandırdığı Ters Lalenin koruma altına alınması konusunda makamında bir toplantı yaptı. Çağlar’ın da davet edildiği toplantıya, Ziyarete, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Bostan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Turgut Muz da katıldı. Önce lale hakkında Coğrafya Öğretmeni Nevzat Çağlar’dan bilgi aldı.
Burada kısa bir sunum yapan Bozyazı 15 Temmuz Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar, bitkiyi geçen yıl Anamur Evci alanı yaylasında Yaylacık mevkilisinde bin 750 metre yükseklikte yeni bir ters lale türüne rastladığını söyledi. Çağlar, keşfettiği endemik ters lale türünün, bilim dünyasına tanıtılmasının ardından ‘Anamur Lalesi’ olarak adlandırıldığını kaydetti.  Olayın Anamur için önemli olduğunun altını çizen Kaymakam Bilal Bozdemir, daha sonrasında bitkinin korunması için bir yol haritası belirleyeceklerini kaydetti.  
TERS LALE KORUNMAYA ALINACAK
Bozdemir, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, "Coğrafya öğretmenimiz Nevzat Çağlar'ın Anamur ilçesindeki Evci alanı Yaylası'nda keşfettiği bu endemik ters lale türü, bölgenin biyolojik çeşitliliği açısından büyük önem taşıyor. Bu keşfin bilim dünyasına tanıtılması ve koruma altına alınması için gerekli adımlar atılacak. Kendisini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz" dedi.  Ziyaret sırasında, yeni keşfedilen Anamur Lalesinin bilim dünyasına tanıtılması ve korunması için izlenecek süreçler ve alınacak tedbirler üzerine değerlendirmelerde bulunan Kaymakam Bozdemir,  Coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar, Kaymakam Bilal Bozdemir tarafından tebrik edilerek başarılarının devamını diledi.  
DÜNYA LİTARÜTÜRÜNE ADAY
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Turgut Muz  Anamur Ters Lale’nin korunması için Tarım Ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce bu türle ilgili Tür Koruma Eylem Planı teklif edileceğini  ifade etti. Muz, daha sonra eylem planı için  komisyon oluşturulacağını ve koruma yöntemini de bu komisyonun belirleyeceğini söyledi.  Anamur Lalesi dünya literatürüne de kaydedilirse, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, kısaca IUCN) doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyonu olan Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından koruma altına alınacak.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —