Tarih: 24.01.2024 14:50

Anamur'da Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi: Fritillaria Nevzatcaglari

Facebook Twitter Linked-in

Mithat ÜNAL/(MHA) – Mersin’in  Anamur  İlçesi’nde, yeni bir bitki bilimsel literatüre alındı. Bozyazı 15 Temmuz Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar, geçtiğimiz yıl Mart ayında keşfettiği yeni bir ters lale türünü bilim dünyasına kazandırdı. Anamur’un ters lale fotoğrafı flora gruplarında yayınlanır yayınlanmaz, iki üniversitenin aynı anda dikkatini çekti. Yeni bitki, literatürde, Fritillaria nevzatcaglari olarak kaydedildi. Bulduğu bitkinin fotoğrafını flora gruplarında paylaşan Çağlar’ın bu keşfi,  Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım'ın dikkatini çekti. Yıldırım'ın yönlendirmesi ve tavsiyeleriyle tekrar araziye giden Çağlar, bitkiye ait örnekler topladı. Daha sonra, ters lale türleri konusunda uzman olan Aksaray Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehtap Tekşen'e bitkiyle ilgili bilgileri gönderdi.

Prof. Dr. Mehtap Tekşen, Resimli Türkiye Florası bilim editörleri Aşkın Öykü Çimen ve Prof. Dr. Hasan Yıldırım ile birlikte 22 Ocak 2024 tarihinde Annales Botanici Fennici dergisinde "Fritillaria nevzatcaglari" adıyla yayınlanarak bilim dünyasına yeni bir ters lale türü olarak tanımlandı.

Bu keşif, Anamur'un zengin florasına ve doğal güzelliklerine önemli bir katkı sağladı. Çağlar, bitkiye adını vererek duyduğu gururu ifade ederken, Anamur Lalesi'nin doğup büyüdüğü topraklara ve ülkemizin florasına hayırlı olmasını diledi.

Ters Lale’yi bilim dünyasında ligteratüre kazandıran Bozyazı 15 Temmuz Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar, “Anamur’un kısa mesafelerde değişen yükseltisi, farklı iklim koşulları, kalkerli arazi yapısı gibi özellikleriyle birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını biliyorum. Bu bitkinin sadece belirli bir alanda bulunması, koruma önlemlerinin alınmasını gerekli kılıyor. Özellikle domuzların bitkinin bulunduğu araziyi kazması ve hayvan otlatmaya karşı koruma önlemlerinin alınması gerekiyor.” Dedi. 

Keşfettiği bitkinin sadece Anamur'un doğal güzelliklerine değil, aynı zamanda gelecek nesillere aktarılmasına yönelik bir farkındalık oluşturmayı amaçladığını kaydeden Nevzat Çağlar, Bu keşfin,  Anamur'un biyolojik çeşitliliğini ve endemik bitki türlerini koruma çabalarına önemli bir katkı sağladığını sözlerine ekledi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —