• BIST 100

    16124,69%0,46
  • DOLAR

    44,35% 0,05
  • EURO

    51,38% -0,26
  • GRAM ALTIN

    6508,48% 2,08
  • Ç. ALTIN

    10945,35% 1,69

Anamur ve Bozyazı Kaymakamlarından Kıbrıs Gazilerine Kıbrıs Gezisi

Mithat ÜNAL-Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir ve Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu, Anamur ve Bozyazı’dan 16 Gazimizle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine bir gezi düzenlediler. 15 Ekim 2022 Kuzeyi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 3

GÜNCEL 5.12.2022 07:33:29
Anamur ve Bozyazı Kaymakamlarından Kıbrıs Gazilerine Kıbrıs Gezisi
Haberi Sesli Oku

Mithat ÜNAL-(ÖZEL HABER)Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir ve Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu, Anamur ve Bozyazı’dan 16 Gazimizle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine bir gezi düzenlediler. 15 Ekim 2022 Kuzeyi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 38. Yıldönümü nedeni ile düzenlenen gezide gazilerimiz, 1974’te başlatılan çıkarma harekâtının bulunduğu kıyıdan, Girne, Maraş, Yeşilköy, Lefkoşa ve birçok yerde harekâtın anılarının bulunduğu bölgeleri gezdiler.
Programı Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu ile birlikte düzenlediklerini kaydeden Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, Gazilerimizin geziye verdikleri önemin kendilerini oldukça memnun ettiğini kaydetti. Program hakkında gazetemize kısa bilgi veren Bozdemir,  “Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve özgürlüğü için Kıbrıs Barış Harekâtına katılarak gazi olan ancak bir daha Kıbrıs’ı görmeyen Kıbrıs gazilerimizi Bozyazı Kaymakamlığı ile birlikte KKTC kuruluş yıldönümü olan 15 Kasım’da Kıbrıs’a göndermeye karar verdik.  Gezimize Anamur’dan 10, Bozyazı’dan 6 gazimiz iştirak etti. 3 gün süre ile hem savaştıkları yerleri hem de tarihi ve turistik yerleri gezen gazilerimizin mutluluğu gözlerinden okunuyordu.  Onları böyle mutlu görmekten biz de çok mutlu olduk. Gazilerimizi Kıbrıs’ta en güzel şekilde ağırlayan Tatlısu Belediye Başkanı Hayri ORCAN’a şahsım ve gazilerimiz adına çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
Her İki Kaymakamımıza ve Tatlısu Belediyesine Teşekkür Ediyoruz
Gezi dönüşü gazetemizi ziyaret eden Kıbrıs Gazimiz Deniz Amfibi Çıkarması Manga Komutanı Onbaşı Durmuşali Uğuz, gezi sırasında çok duygulandıklarını ve ilk hücum çıkışındaki kıyıyı ziyaretleri sırasında ağlamaktan kendilerini tutamadıklarını söyledi. Geziyi düzenleyen Kaymakam Bilal Bozdemir ve Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğu’na  teşekkür eden Gazi Onbaşı Uğuz, Anamur ve Bozyazı’dan 16 Kıbrıs Gazisi ile geziye katıldıklarını söyledi. Gazilerimizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tatlısu Belediyesi ev sahipliği yaptı. Öncelikle Tatlısu Zambak kıyısında bir süre dinlenen gazilerimiz, KKTC’de çıkarma yaptıkları anılarının bulunduğu bölgeleri gezdiler. Gezi hakkında bilgi veren On Başı Durmuşali Uğuz; “ Öncelikle bu geziyi düzenleyen Kaymakamımız sayın Bilal Bozdemir’e ve bizi ağırlayan Tatlısu Belediyesine teşekkür ederim. Bu gezi bizim için çok anlamlı bir gezi oldu. Gezi programı kapsamında ilk olarak Deniz Piyade Tugayına bağlı askerlerce çıkarma yapılan Karaoğlanoğlu (Pentemili) Plajı'nı gezen gazilerimiz, burada hurdaya dönen Rum ağır silahlarının buluğu teşhir alanını ziyaret ettik. Şehit arkadaşlarımızın mezarlarını görünce çok duygulandık. Dulalar ettik, Kur’anı Kerim okuduk. Çıkarma gemisini, Şehit Pilotumuz Cengiz Topel’in Yeşilyurttaki maket uçağını görme fırsatı bulduk. Kurucu Cumhurbaşkanı Rahmetli Rauf Denktaş’ın mezarını ziyaret ettik. 498 şehidimizin yattığı şehitler mezarlığında arkadaşlarımız için dualar okuduk.” Dedi. Kendileri için bu gezinin büyük bir anlam taşıdığını kaydeden Kıbrız Gazisi Durmuşali Uğuz, üç günlük Kıbrıs gezisinin kendileri için büyük anlam taşıdığını söyledi.
Saat Saat Kıbrıs Barış Harekatı
20 Temmuz 1974 sabahı Türk ordusu, adaya saat 06.05'ten itibaren havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı. Kıbrıs'a ayak basan ilk Türk askerleri, paraşütçülerdi. Hava İndirme Tugayının 1. Paraşüt Taburu, Pınarbaşı'na; 2. Paraşüt Taburu ise Gönyeli'ye indi. İlk taburlar inerken ciddi bir ateşle karşılaşmadılar. Denizden çıkarma, Deniz Piyade Tugayına bağlı askerlerce Karaoğlanoğlu (Pentemili) Plajı'na yapıldı. Çıkarma harekâtı başlamadan önce Pladini Plajı'nın ilerisindeki dağlarda önceden belirlenen hedefler Türk jet uçakları tarafından bombalandı. İlk çıkarma aracı saat 08.50’de sahile kapak attı
Saat 11.15'te 3. Paraşüt Taburu, Pınarbaşı'na; 4. Paraşüt Taburu, Gönyeli'ye indi. 3 ve 4. taburlar, yoğun topçu ve havan ateşine tutuldular. Bu nedenle dağınık olarak inebilen taburlar bir hayli zor şartlarda toparlanabildiler
Komando Tugayı da 20 Temmuz 1974 sabahı harekete geçti. 1. Komando Taburu, saat 08.20'de Pınarbaşı'na indi. Onu 2. Komando Taburu ile Gönyeli'ye inen 3. Komando Taburu ve Hamitköy'e inen Nevşehir Komando Taburu takip etti.
 Tank ve zırhlı araçlarla takviyeli Yunan Alayı, hava kararmak üzereyken Kıbrıs Türk Alayına karşı taarruza başladı. Taarruz, Kıbrıs Türk Alayı tarafından geriye püskürtüldü. Diğer taraftan Rum Millî Muhafız Kuvvetleri, Girne Boğazı'na hâkim oldu ancak 1. Komando Taburu, Doğruyol Tepesi'ni ele geçirerek Girne Boğazı'nı kontrol altına aldı.
Harekâtın ikinci günü Rumlar, havadan inen birliklerle denizden çıkan birliklerin birleşmesini engellemek ve bu birlikleri imha etmek üzere harekât düzenlendi. ada topraklarında savaş sürerken haberleşme ve koordinasyon eksikliğinden dolayı Kocatepe muhribi, Türk uçaklarınca batırıldı ve 54 asker öldü.[55][60] Kocatepe olayı üzerine Pakistan, seyyar bir hastane; İran seyyar hastane ve sağlık malzemesi gönderirken Libya, Türkiye’ye başta yedek parça olmak üzere her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirmiş ve bu gelişmenin ardından Türkiye için gerekli yedek parça ihtiyacı, Libya tarafından karşılanmıştır.
Dış baskıların artması neticesinde Türk Hükûmeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 353 sayılı kararını kabul ederek harekâtın üçüncü günü olan 22 Temmuz 1974 saat 17.00'den itibaren ateş kesmeye karar verdi ve bu karar Başbakan Bülent Ecevit tarafından saat 10.00'da düzenlenen basın toplantısında açıklandı.[55] Karar açıklandığı sırada henüz Kıbrıs'ta havadan inen birlikler ile denizden çıkan birlikler birleşmiş bir durumda değildi, 17.00'ye kadar bunun gerçekleşmesi beklenmekteydi.

 22 Temmuz günü 10.30'da Pladini Plajı'na varan Bora Özel Kuvveti, 3. Komando Taburu ile birlikte saat 17.00'de Girne'ye girdi. Çatışmalar üç dört saat daha devam etti. Küçük Kaymaklı köyü, Lefkoşa Sancağı Mücahitleri tarafından 18.30'da ele geçirildi. 22 Temmuz'dan 30 Temmuz'a kadar geçen süre içinde yaşanan ateşkes ihlalleri sonucunda Türk birlikleri, Yukarı ve Aşağı Dikmen (Dikomo), Kaynakköy (Sihari), Taşkent (Vuno), Akçiçek (Siskilip) bölgelerini ele geçirdiler ve ayrıca Lefkoşa Havaalanı çevresinde de ilerleme kaydettiler. Lefkoşa Havalimanı'nın durumu İngiltere ve Türkiye arasında bir krize yol açmıştır. İngiltere Başbakanı Harold Wilson ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit arasında havalimanının durumu üzerine sert bir telefon görüşmesi gerçekleşti ve Wilson, Türklerin havalimanına herhangi bir taarruzda bulunmaması konusunda tehditkâr bir tutum aldı.[61] 24 Temmuz 1974 tarihli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Lefkoşa Havaalanı'nı kuvvet kullanmak suretiyle ele geçirmek için girişimde bulunmamayı kabul etti.

2 ve 3. Türk Komando Taburları da Zeytinli istikametinde ilerlemeye başladı. 22 Temmuz'da 3. Paraşüt Taburunun taarruzu sonucu, Deliktepe'nin ele geçirilmesiyle Türk birlikleri önce Girne’ye girdi, daha sonra da Lefkoşa’ya yöneldi. Ateşkes başlamadan Girne-Lefkoşa hattı birleşti.
 Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu müdahalesinin sonucunda Yunanistan'daki cunta idaresi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Nikos Sampson Hükûmeti görevini bıraktı. Yunanistan'da da askerî hükûmet, idareyi sivillere devretme kararı aldı ve yedi yıldır Fransa’da sürgünde bulunan Konstantin Karamanlis'i hükûmeti kurması için Yunanistan'a çağrıldı. Konstantin Karamanlis'in 24 Temmuz 1974'te hükûmeti kurması ile Yunanistan'da 1967'den beri devam eden askerî rejim son buldu.

MHP Mersin Teşkilatından “Omurgasızlar” İfadesine Sert Tepki

Mersin'de 3 Günlük Elektrik Kesiliyor Anamur, Bozyazı ve Aydıncık İlk Sırada!

Yörünge Olmasaydı Güneş sistemimiz Ne Olurdu?

Bozyazı-Aydıncık Yolunda Heyelan: Kaya Kütleleri Aracın Üzerine Düştü!

Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı

Ramazan Bayramı Mesajları

AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım

ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı

Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı

ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI

Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI

Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe

HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR

Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı

Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi

TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı

Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı

Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu

Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor

Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor

Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi

Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri

ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI

Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin

Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?

Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?

Yükleniyor

loading

Mersin'de 3 Günlük Elektrik Kesiliyor Anamur, Bozyazı ve Aydıncık İlk Sırada!

Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı

ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı

Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı

ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI

Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe

Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı

Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi

MHP Mersin Teşkilatından “Omurgasızlar” İfadesine Sert Tepki

AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım

MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI

Anamur Belediye Meclisi’nde Başkan Deniz’den Net Mesajlar

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu

Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI

Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.

Dubai Tatilinizin En Gözde Adresi

Mikrobiyolojinin Güvenilir Temeli: Medexia ve Yüksek Kaliteli Besiyeri Çözümleri

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.