-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Bakan Varank: “Türkiye, Hyperloop’ta en ileri ülkelerden biri olacak”
Ulaşımda geleceğin teknolojisi olan; kara, hava, deniz ve raylı ulaşım sistemlerinin ardından 5’inci nesil olarak kabul edilen Hyperloop, ilk kez Türkiye’de bir yarışmaya konu oldu.
Ulaşımda geleceğin teknolojisi olan; kara, hava, deniz ve raylı ulaşım sistemlerinin ardından 5’inci nesil olarak kabul edilen Hyperloop, ilk kez Türkiye’de bir yarışmaya konu oldu. Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST, üniversite öğrencileri arasında Hyperloop yarışması düzenledi. SpaceX ve Tesla Motor şirketlerinin sahibi Elon Musk tarafından gündeme getirilen Hyperloop teknolojisi, tekerleksiz kara araçlarının ses hızına yakın seviyelerde seyahat etmelerini hedefliyor. Bu yönüyle Heyperloop teknolojisi ulaştırma alanında bir devrim olarak kabul ediliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) koordinasyonunda düzenlenen yarışmanın finaline ve ödül törenine katıldı. Türkiye’yi Hyperloop teknolojisinde ve yeni nesil ulaştırma alanında hak ettiği konuma taşıyacaklarını ifade eden Bakan Varank, “Türkiye hyperloopta en ileri ülkelerden biri olacak. Türk gençliği kendisine imkan verirseniz her şeyi başarabilir.” dedi.
.jpg)
TEKNOFEST kapsamında bu yıl ilk defa Hyperloop Geliştirme Yarışması düzenlendi. Yarışmaya çeşitli üniversitelerden gençlerin oluşturduğu 16 takım katıldı. TÜBİTAK RUTE tarafından yapılan 208 metre uzunluğunda vakumlu tünelde gerçekleştirilen yarışmada öğrenciler heyecanlı anlar yaşarken, araçları tünelde hareket eden kimi öğrencilerin sevinç gözyaşları dikkatlerden kaçmadı.
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen yarışmanın final gününe ve ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank da katıldı. 4 gün boyunca kendi tasarladıkları araçlarıyla mücadele eden 16 takımın standında incelemelerde bulunan Bakan Varank, araçlar hakkında sorular sordu. Varank, yarışmanın final etabını takip etti, talepleri üzerine araçlara imza attı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Varank, 5. nesil taşımacılık da denilen hyperloopun, karada ses üstü hızlara çıkarak seyahat etme teknolojisini araştıran yeni bir alan olduğunu söyledi. Varank, hyperloop yarışları için çok ciddi bir altyapı kurduklarına dikkati çekerek, 208 metre uzunluğunda vakumlu tünellerle öğrencilerin geliştirdikleri araçları yarıştırdıklarını ifade etti.
Avrupa'da, Amerika'da benzer etkinlikler yapıldığına işaret eden Varank, “Kurduğumuz bu altyapı, Avrupa'daki ve Amerika'daki benzerlerine yaklaşan hatta Avrupa'daki en iyi altyapılardan biri. Gebze Yerleşkesindeki bu altyapı kalıcı olacak. Türkiye'de hyperloop alanında araştırma yapmak isteyen hocalarımız, öğrencilerimiz, şirketlerimiz bu altyapıyı kullanabilecek. Gençler için atölyeler oluşturacağız. Hyperloop teknolojisinde, yeni nesil ulaştırma alanında da ülkemizi hak ettiği konuma taşıyacağız.
Bir genç aracı tünel içinde hareket etti diye niye ağlar? Bu gençlerimiz hani birileri Z kuşağı, X kuşağı ve Y kuşağı diye bölüyorlar ya bu gençlerimiz öyle bölünmeye karşı. Bu gençlerimiz, 'Bu ülkeye nasıl katkı sağlayabiliriz, nasıl insanlığa fayda sağlayabiliriz?' diye çalışıyorlar. Bu gayretlerinin neticesini aldıklarında da mutluluktan ağlıyorlar. Hiçbirimiz böyle bir performansı beklemiyorduk. Görüyoruz ki Türk gençliği kendisine imkan verirseniz her şeyi başarabilir.' dedi.
Varank, yabancı basında Türkiye’nin İHA’larıyla ilgili “Savaş konseptini değiştirdi.” diye haberler çıktığını hatırlatarak “O aracı geliştiren mühendislerin, teknisyenlerin orada çalışan arkadaşlarımızın yaş ortalaması 30'un altında. Biz TEKNOFEST gençliğine güveniyoruz, inanıyoruz. Türkiye'nin yarınlarını, Türkiye'nin başarı hikayesini TEKNOFEST kuşağı en güzel şekilde yazacak. Buradan Türkiye'ye ve dünyaya çağrı yapıyorum; hyperloop geliştirmeyle ilgili çalışmak istiyorsanız bundan sonra Türkiye'ye gelin, Gebze'ye gelin, TÜBİTAK'a gelin. İnşallah Türkiye hyperloopta en ileri ülkelerden biri olacak.' diye konuştu.
Daha sonra Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük ile birlikte yarışmaya katılan takımlara 'en iyi takım ruhu', 'jüri özel, 'özel', 'en iyi senaryo', 'görsel tasarım', 'teknoloji gösterim' ve 'teknik tasarım' kategorilerinde ödüllerini verdi. Bakan Varank, her bir takım için 10'ar bin lira olan katılım ödülünü de 20'şer bin liraya çıkardı.
Yarışma, TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı, TÜBİTAK RUTE, TCDD, ERCİYAS, Yapı Merkezi, BOTAŞ, TENMAK, TÜRASAŞ ve Numesys destekleriyle bu yıl ilk kez düzenleniyor. Yarışmada ilk 3 dereceyi alan takımlar, ödüllerini 30 Ağustos-4 Eylül'de Samsun'da düzenlenecek TEKNOFEST Karadeniz’de alacak.
Hibya Haber Ajansı
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI
Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.
MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI
Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi
Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı
Prof. Dr. Kürşat Şahin Yıldırımer: “Sosyal Medya Çağında Gençler Kimlik Baskısı Altında”
Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı
Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası
Yükleniyor


