Türkiye ve Almanya’nın en köklü optik markalarından iş birliği
Türk şirket NOVAX kalitesini dünyaya gösterdi
Alman ZEISS ile distribütörlük anlaşması yaptı
Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli ve ihracat şampiyonu optik cam markası NOVAX, Alman sektör devi ZEISS ile önemli bir iş birliğine imza attı. Dünyanın en prestijli markaları arasında yer alan ZEISS’in, gözlük camları ve optik mağaza ekipmanlarının Türkiye distribütörlüğünü alarak önemli bir iş ortaklığına imza atan NOVAX, bir yandan Portekiz’deki fabrikasından dünyanın dört bir yanına ihracat yaparken, diğer yandan da İstanbul’daki fabrikasında kendi ürünleri yanı sıra Avrupalı partneri için de üretim yapacak.
Yaklaşık 100 yıldır gözlükçülük sektöründe yer alan bir aileden gelen ve 2007 yılında kurduğu Beta Optik şirketiyle optik cam sektörüne NOVAX markasını kazandırarak NOVAX’ı Türkiye’nin önde gelen optik cam markası ve ihracat şampiyonu yapan NOVAX Yönetim Kurulu Başkanı Murat Balcı, sektörde emin adımlarla ilerleyerek dünyaya açılmaya devam ediyor. Küresel pandemi, bölgesel çatışmalar ve ekonomik dalgalanmalara rağmen dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapan NOVAX, tamamı Türk sermayeli bir şirket olarak Portekiz’de de fabrika açarak yaklaşık 20 senede global bir şirket olmayı başardı.
Optik sektöründe tüm dünyanın yakından tanıdığı NOVAX, tüm bu başarılarına bir yenisini daha ekledi, 1846 yılında kurulan ve dünyanın en önemli şirketleri arasında yer alan Alman ZEISS’in, optik gözlük camı ve optik mağaza ekipmanlarının Türkiye’deki tek yetkili distribütörlüğünü aldı. İki şirket arasındaki iş birliği protokolü, NOVAX Yönetim Kurulu Başkanı Murat Balcı ile Carl Zeiss Vision Global Satış Operasyonları Başkanı ve ZEISS Group Başkan Yardımcısı Boris Dejonckheere arasında imzalandı. Bu protokol ile birlikte NOVAX, Türkiye pazarındaki geniş müşteri portföyü, üstün kalitedeki üretim tesisi ve tüm ürün segmentlerindeki gelişmiş üretim teknolojisi ile yüksek kalitedeki ZEISS camlarını üretmeye başlayacak.
İhracat yapılan ülke sayısı 50’ye ulaştı
Hem İstanbul hem de Portekiz’deki fabrikalarında yaptıkları optik cam üretim ile hızla global bir şirket olduklarını ifade eden NOVAX Yönetim Kurulu Başkanı Murat Balcı, Türkiye’de optik cam sektöründe pazar liderliğine oynadıklarını belirterek, “Yalnızca ülkemizde değil hem Türkiye’deki hem de Portekiz’deki fabrikalarımızda ürettiğimiz optik camlarımızı NOVAX olarak 50 ülkeye ihraç eder hale geldik. Bu sayıyı anlaşma halinde olduğumuz ülkeler ile daha da artıracağız. NOVAX, tüm dünyada Ar-Ge, inovasyon ve gelişmiş teknolojisi ile biliniyor. Şimdi ise kalitesiyle sektörde dünya liderleri arasında bulunan ve 1 buçuk asırdan daha köklü bir geçmişi bulunan Alman markası ZEISS ile yaptığımız iş birliği, başarılarımızı daha da ileriye taşıyacak ve her iki şirketin de ortak hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sağlayacak.“ sözlerini kullandı.
Türkiye’de tekelleşmenin önüne geçtik
Dünyanın en önemli optik pazarları arasında Türkiye’nin de yer aldığını belirten Balcı, NOVAX olarak Türkiye’deki tekelleşmenin de önüne geçmeyi başardıklarını sözlerine ekleyerek şunları söyledi:
“Türkiye’nin Optik ve Göz Sağlığı alanında toplam pazar büyüklüğü 10,8 Milyar TL’dir. Bu büyüklük gözlük çerçevesi, gözlük camı, kontakt lens, güneş gözlüğü perakende satış ve üretimi ile optik ve oftalmolojik cihazların tamamını kapsar. Optisyen ve bayi sayısı ise 7 bin 500’dür. Son tüketiciye bu kanallar aracılığı ile Novax ürünlerini ulaştırmaktayız. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de optik pazarı son 10 yılda çok ciddi bir tekelleşme prosesine sahne olmuştur. Haksız rekabeti getiren çeşitli firma satın almaları maalesef bağımsız optik mağazalarını yaygınlık / ulaşılabilirlik / reklam ve fiyat rekabeti anlamında da zora sokmuştur. Bu tekelleşmeye rağmen sektörün en büyük direnç gösteren markası, gittikçe büyüyen ve gelişen yapısıyla NOVAX olmuştur. Bunun içindir ki NOVAX, özellikle son yıllarda optisyen ve gözlükçü meslektaşlarımız tarafından büyük teveccüh görmekte ve gelişimini her geçen gün artan bir ivmeyle hem yurtiçinde hem de yurtdışında devam ettirmektedir.”