9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Açık Kapı Günü’nün canlı olarak takip eden izleyiciler, Türkiye'nin ilk nükleer santral projesini yakından tanıyarak nükleer enerji hakkında daha fazla bilgi edinebilecek.
Açık Kapı Günü’nün canlı olarak takip eden izleyiciler, Türkiye'nin ilk nükleer santral projesini yakından tanıyarak nükleer enerji hakkında daha fazla bilgi edinebilecek. Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasında her yıl yapılan Açık Kapı Günü etkinliği, bu yıl 25 Kasım’da düzenlenecek. Mersin bölgesi sakinleri ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için hem nükleer enerji hem de ülkenin ilk nükleer santral projesi konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan etkinlik sayesinde isteyen herkes nükleer enerji, mühendislik ve Akkuyu NGS projesi konularında merak ettiklerini yetkililere sorabilecek. Soru yöneltmek isteyenler, 15 saniyeyi geçmeyen bir video çekerek 21 Kasım'a kadar communications@akkuyu.com. adresine gönderebilecek. Gönderilen bu sorulardan bir kısmı etkinlik sırasında Akkuyu Nükleer A.Ş'den bir yetkili tarafından cevaplanacak. Diğer sorular ise e-posta yoluyla yanıtlanacak.
En iyi soruların sahipleri, sürpriz ödüllerin de sahibi olacak.
Akkuyu NGS sahasında kurulacak bir stüdyoda gerçekleşecek etkinlik, Akkuyu Nükleer A.Ş'nin resmi YouTube kanalından Türkçe, Rusça ve İngilizce olarak canlı yayınlanacak.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva’nın da izleyicilere hitap edeceği etkinliğin moderatörlüğünü ise ünlü bir Türk televizyon sunucusu üstlenecek. Yayın sırasında katılımcılar, Akkuyu NGS projesinin son durumu, projenin 2023 yılındaki en önemli etkinlikleri ve yakın gelecekteki planları hakkında bilgi edinebilecekler.
Bilgi notu:
Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk nükleer güç santrali olma özelliği taşıyor. Akkuyu NGS projesi, her biri 1200 MW kapasiteli, Rus tasarımı VVER-1200 tipi “3+” nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Akkuyu NGS'nin inşası, küresel nükleer endüstride BOO (build-own-operate ya da “Yap-Sahip Ol-İşlet”) modeli kullanılarak hayata geçirilen ilk proje. Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti İmzalanan Hükümetlerarası Anlaşma’nın ilgili hükmü uyarınca 1. güç ünitesinin, inşaat için gerekli olan tüm izin belgelerinin alınmasından itibaren 7 yıl içinde işletmeye alınması öngörülüyor. 2018 yılında 1’inci güç ünitesinin inşaat ruhsatının alındığı dikkate alındığında bu süre 2025 yılı anlamına geliyor. Aynı zamanda proje katılımcıları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında 1’inci Ünitenin işletime alınmasına hazır olmak için her türlü çabayı göstermektedir. Rusya, yabancı meslektaşlarıyla yapıcı bir diyalog sürdürmeye, dünyanın her köşesinden ülkelerle iş birliğini geliştirmeye ve çok kutuplu bir uluslararası ilişkiler sistemini aktif olarak şekillendirmeye devam etmektedir. Büyük yabancı enerji projelerinin uygulanmasına devam ediliyor. Rosatom ve işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.
MHA