Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS Açık Kapı Günü etkinliğiyle kapılarını bir kez daha açtı. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. tarafından düzenlenen Açık Kapı Günü kapsamında, proje yöneticileri santral inşaatına ilişkin son durumu ve inşaatta yıl içinde tamamlanan en önemli aşamaları aktardı. Santralin uzmanları, izleyicilerin projeye ilişkin sorularını da yanıtladı. Açık Kapı Günü kapsamında yapılan video turu kapsamında ise Akkuyu NGS inşaat sahasında görev yapan genç Türk mühendisler izleyicilere sahada bulunan ana inşaat alanları, güç ünitelerini, hidroteknik yapıları, yakıt deposunu ve diğer önemli bölümleri gösterdi.
Canlı olarak yayımlanan ve ünlü spiker Oylum Talu'nun sunduğu etkinliğe Mersin, Ankara, İstanbul, Bodrum, Konya, Bursa, Trabzon, İzmir gibi Türkiye'nin pek çok ilinden yaklaşık 1000 kişi katıldı. Rusya'da nükleer mühendislik eğitimi alan ve projede çalışmak üzere AKKUYU NÜKLEER A.Ş ekibine katılan Türk mühendislerden oluşan genç çalışanlar ise etkinlik için özel olarak hazırlanan canlı yayın stüdyosunda hazır bulundu.
Açık Kapı Günü etkinliğinin açılış konuşmasını AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva yaptı. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023'te, Akkuyu NGS sahasında tarihi bir olayın gerçekleşeceğini bilerten Zoteeva, şunları söyledi: “2023 yılında, burada tarihi bir olay gerçekleşecek. Santralimizin ilk ünitesi için sahaya taze yakıt teslim edilecek. Akkuyu NGS, Türkiye’nin teknolojik gelişimine ve enerji arz güvenliğine katkı sağlayacaktır. Nükleer güç santralleri, petrol ve gaz fiyatlarındaki dalgalanmalardan bağımsız olarak, öngörülebilir elektrik tarifeleri sağlar. Akkuyu NGS ayrıca santralde ve diğer yan sektörlerde binlerce kişiye istihdam sağlıyor. Bu da yerel sanayi için siparişlerin yanı sıra hizmet ve turizm sektörlerinin büyümesini ve çok daha fazlasını getiriyor. Bu, Mersin ilinin, tüm Doğu Akdeniz'in ve Türkiye’nin istikrarlı ekonomik kalkınmasının uzun yıllar boyunca güvence altına alınması anlamına geliyor.”
Programa katılan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İnşaat Müdür Yardımcısı Dmitry Romanets de santral inşaatın son bir yıldaki en önemli aşamalarını izleyicilere anlattı. Akkuyu NGS'nin 1’inci güç ünitesinde inşaat ve montaj işlerinde son aşamaya gelindiğinin, 2’nci, 3’ünc ve 4’üncü ünitelerde ise inşaat ve montaj çalışmalarının planlandığı şekilde devam ettiğinin altını çizen Romanets, “NGS sahası üretim kapasitesini artırıyor. Bu yıl bir hava kanalı atölyesi, bir boru atölyesi ve geçici bir deniz suyu tuzdan arındırma tesisi faaliyete geçti” ifadelerini kullandı. Romanets ayrıca, izleyicilerden gelen ve bilgisayar tarafından rastgele seçilen video soruları da yanıtladı.
Program kapsamında ayrıca, Rusya’da eğitim alarak AKKUYU NÜKLEER A.Ş'de çalışan NGS Güvenlik Denetim Departmanı Baş Uzmanı Özlem Arslan ile Hidroteknik Yapılar Birimi Pompa İstasyonu Operatörü Burak Pekşen’in yer aldığı video turu gerçekleştirdi. İzleyiciler bu turla benzersiz inşaat işlerini görebildikleri ana inşaat alanlarını ziyaret etme fırsatı yakaladı. Tur ile ayrıca Akkuyu NGS sahası özellikleri, teknolojik süreçler ve nükleer santralin çalışma ilkeleri de izleyicilere aktarıldı.
Tur kapsamında izleyiciler dört NGS ünitesinin de alanlarını görmüş oldu. 1’inci ünitenin reaktör binasının ve makine dairesinin de gezildiği turun rehberliğini üstlenen genç mühendisler, ayrıca kıyı hidroteknik yapılarını ve denizden alınan soğutma suyunun sirkülasyonunun nasıl yapılacağını da izleyicilere gösterdiler. Turda, taze nükleer yakıt depolama binası ve Akkuyu NGS’nin üreteceği enerjinin elektrik hatları üzerinden Türkiye’deki enerji sistemine bağlanacağı enerji dağıtım tesisi de gösterildi.
Açık Kapı etkinliğine Rusya’da Novovoronej-2 NGS’de staj yapan Akkuyu NGS Ticari Operatörler Grubu Baş Uzmanı Ahmet Yasin Öner, video bağlantı yöntemi ile katıldı. Akkuyu NGS’nin referans santrali olan ve VVER-1200 reaktörlü güç ünitelerine sahip Novovoronej NGS hakkında bilgi veren Öner, kentteki istikrarlı ekonomik gelişme, istihdam, sıkı çevre kontrolü ve gelişmiş turizm hakkında bilgi verdi.
Açık Kapı Günü etkinliğinde video turunun yanı sıra, işletme personeli eğitim programına katılan Türk öğrencilere de söz verildi. Akkuyu NGS personeli Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi "MEPhI" beşinci sınıf öğrencileri, nükleer mühendislik dersleri hakkında bilgi verdi. Öğrenciler, bu eğitim programında Türk vatandaşları ve geleceğin Rus nükleer bilimcilerine nükleer santrallerin tasarımı ve yönetimi ilkelerinin öğretildiğini, işletme konusunda uygulamalı eğitim verildiğini ve öğrencilerin özel sınavlardan geçtikten sonra Akkuyu NGS'de istihdam garantisi aldıklarını aktardı.
Akkuyu NGS sahasının bulunduğu yer olan Gülnar, Silifke ve Aydıncık'ın kaymakamları da Açık Kapı Günü etkinliğine katılarak, Akkuyu NGS'nin bölgede ekonominin, altyapının ve girişimciliğin gelişmesindeki rolüne dikkat çektiler.
Gülnar Kaymakamı Musa Ayyıldız, “Nükleer güç santrali projesinin özellikle ekonomik ve sosyal statü anlamında farkları açısından çok rahatlıkla bahsedebiliriz. Yöremizde Gülnar özelinde konuşmak gerekirse eğer hem ekonomik anlamda hem de ticaret hacminin artması bölgeye olumlu anlamda son 5 yıl içerisinde büyük bir katkı sağlamıştır. Yine Gülnar bölgesinde özellikle Büyükeceli mahallemizde işçi kamplarının artması hem o bölgede oturan sayısının artması hem de oradaki çalışan ve faaliyette bulunan esnaflarımıza ticaret anlamında büyük bir katkı sağlamıştır” diye konuştu.
Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, bölgeye gelen yabancı uzmanlarla sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan yaşanan değişimleri şöyle aktardı: “Akkuyu’da çalışanların büyük çoğunluğu Silifke ilçemizde ikamet ediyorlar. Taşucu’ndan başlamak üzere merkez ve Atakent’e doğru. Bu Türkiye’nin her yerinden geldiği için de çok büyük bir sosyal değişim olmuş durumda. Gelenlerin hem konut, hem yiyecek içecek, hem sosyal yönden bir katkısı olduğu için bu kaynaşmayı kolaylaştırmış durumda. Çünkü buranın insanları bu gelenleri bir yük ya da yabancı gibi değil de ekonomik açıdan yeni bir katkı yeni bir fırsat yeni bir atılım alanı olarak görüyor. İki tarafın da bir manada kazandığı durum olduğu için de kaynaşma da uyuşma da çok çabuk sağlanmış durumda. Zaten bunun sonuçlarını da en net gördüğümüz yer de asayiş olayları. Nerdeyse bu manada hiçbir asayiş olayımız bizim olmamaktadır”.
Aydıncık Kaymakamı Muhammet Kılıçaslan ise, Akkuyu NGS projesinin nüfusun istihdam düzeyini artırmadaki rolüne dikkat çekerek, şunları ifade etti: “Genç nüfusun yeni iş olanaklarına ulaşımı gerekliliği duyuluyor. Bu noktada da nükleer güç tesisi hem genç nüfusa özellikle bölgemizdeki genç nüfusa istihdam sağlaması açısından hem de dışarıdan gelen yabancı turistlere ve vatandaşlara bir imkan ortaya koyduğundan bölgenin hem turizm açısından hem de şehirleşme kentleşme açısından büyümesinde önceki yıllara nazaran büyük bir gelişim göstermiş durumda. Az önce ifade ettiğim gibi ilçemizde yaklaşık 11 bin 300 kişi ikamet etmekte. Ve bu nüfusun nerdeyse yarısı gençlerden oluşmakta. Özellikle gençlerin iş imkanı bulmasında Akkuyu Nükleer tesisi önemli bir güç.”
Programın sonunda Dmitry Romanets, Akkuyu NGS projesinde çalışanların çocuklarına yönelik gerçekleştirilen etkileyici kariyer rehberliği projesini anlattı. Proje yönetimi, boş zamanlarında çocukların inşaat halindeki nükleer santral alanını gezebilmeleri için zaman ayırıyor. Böylece öğrencilerin, inşaat ve mühendislik uzmanlıklarına olan ilgisini uyandırmaya ve meslek seçimine karar vermelerine yardımcı oluyor. Romanets, bu konuda şöyle dedi: “Ayda iki kez çocuklara şantiyeyi gösteriyoruz, dünyanın en büyük inşaat vincinin kabinine oturtuyoruz, şantiyedeki ofislerin yanındaki duvarı boyamalarına izin veriyoruz. Evde, ebeveynler işleri hakkında konuşurken, çocukların gerçekte nerede olduğunu, ebeveynlerinin ne yaptığını hayal etmeleri çok önemlidir. Çocuklarda nasıl duygular uyandırdığını, gözlerinin nasıl yandığını görmeliydiniz! Dahası, onlar için geziler şantiyedeki en iyi rehberler - inşaat müdürlüğü sorumluları tarafından yürütülüyor.”
Akkuyu NGS Açık Kapı Günü'nün çevrimiçi yayınının tam kaydı kısa bir süre sonra AKKUYU NÜKLEER’in resmi YouTube sayfasında yer alacak.