9636,98%0,91
34,60% 0,18
36,32% 0,88
2970,95% -1,13
4949,23% -1,64
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Akçöltekin, adet dönemindeki hormonal değişikliklerin vücutta akne, şişkinlik, ödem, memelerde hassasiyete neden olduğunu söyledi. Akçöltekin, v?
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Akçöltekin, adet döneminde oluşan çikolata krizine de değindi.
“Adet döneminde tadını en çok beğendiğiniz çikolatayı seçin” diyen Op. Dr. Zeynep Akçöltekin şunları kaydetti:
“Çikolata aktif madde olan kafein, ksantin, theobromin ve sempatomimetik aminler olan tiramin ile feniletilamin içeriyor. Bu bileşenler vücutta aktive edici ve uyarıcı etkiye sahiptir. Bunlara ek olarak anandamid ve analogları da çikolatada yer alıyor. Bu maddeler vücutta etki oluşturabilecek yeterli düzeye ulaştıklarında sakinleştirici, anksiyolitik etkiye yol açıyor. Bu nedenle kadınlar adet dönemdeki yorgunluk, mutsuzluk, isteksizlik gibi duygu durum değişiklikleriyle karbonhidrat ve tatlı tüketimini arttırarak başa çıkmaya çalışıyor
BİTTER ÇİKOLATANIN ŞEKER VE YAĞ ORANI DAHA DÜŞÜK
Bitter çikolata daha yoğun kakao aroması içeriyor ve bu sebeple daha güçlü ve daha uzun süreli tokluk hissine yol açtığını aktaran Akçöltekin, “Bitter çikolatanın beyaz çikolataya göre şeker ve yağ oranı daha düşüktür. Bu nedenle kadınlar adet döneminde daha çok bitter çikolatayı tercih ediyor. Tadını en çok beğendiğiniz çikolatayı tercih ederseniz, seratonin daha çok salgılanır”
Akçöltekin, beyaz çikolatanın kahverengi çikolata ile aynı kaloriye sahip olduğunu belirterek, farmakolojik veya duyusal aroma etkisinin olmaması nedeniyle çikolata krizinde beyaz çikolatanın yüzde 50 daha az etkili olduğunu söyledi.
Hibya Haber Ajansı