Tarih: 06.10.2024 09:32

900 yıllık zeytin ağacı yeniden hayat buldu şimdi dalları meyve yüklü

Facebook Twitter Linked-in

MHA - Anamur’da 900 yıllık zeytin ağacı yeniden hayat buldu. Zeytin ağacı, bunca yaşına rağmen yeniden yeşererek meyveye durdu. Anamur yine, doğanın sırlarla dolu gücüne tanık olundu. Yüzyıllardır köyün sessiz tanığı olan 900 yıllık bir zeytin ağacı, uzun yıllar meyve vermeyip adeta kendisini unutturdu. 9 asırlık zeytin ağacı,  bu yıl görenleri şaşkına çevirdi. Asırlık ağaç hiç beklenmedik bir şekilde, yeniden meyve vermeye başladı.
Zeytin ağacının bu dönüşü, köyde adeta bir efsaneye dönüştü.  Tarihi köklerine bağlı olan insanlar bu olay karşısında hayret içinde. Yaşlılar, "Bu ağacın sırrı büyük. Yıllar boyu sessiz kaldı ama şimdi yeniden can buldu. Tıpkı insanlar gibi, zamanı gelince tekrar canlanıyor," diyerek ağacın mucizevî gelişiminden kendilerine de pay çıkarmaya çalıştılar. 
 Arazinin sahibi Mehmet Yılmaz, atalarından miras kalan bu ağacın yeniden hayat bulmasına inanmakta zorlandığını belirtiyor. 
"Dedem bu ağacı kendi elleriyle dikmiş. O gün bugündür meyve vermezdi, hatta artık öldü diye bir ara kesmeyi bile düşündük.  Ama bu yıl bizi şaşırttı.  Ağacın dalları zeytin yüklü. Bu da doğanın bir mucizesi." Diyerek düşüncesini dile getiriyor. 
Uzmanlar, iklimsel değişikliklerin, toprağın mineral yapısının değişmesinin ya da bölgesel yağışların böyle bir doğa mucizesine yol açmış olabileceğini söylüyor. Ancak bölge sakinleri, , bu açıklamalardan çok, ağacın yeniden canlanışına farklı bir anlam yüklemeye meyilli. "Doğanın kendi ritmi var, ne zaman ne yapacağını asla bilemeyiz."diyorlar. 
 Anamur’un bu gizemli ağacı, kısa sürede meraklıların ilgi odağı haline geldi. Yöre sakinleri, bu nadir görülen doğa olayını görmek isteyen ziyaretçilere hem bölgenin tarihini hem de doğayla olan bağlarını anlatıyor. Zeytin ağacı ise sessizce, köyün eski günlerine selam verircesine meyvelerini büyütmeye devam ediyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —