• BIST 100

    10949,95%-0,04
  • DOLAR

    40,76% 0,08
  • EURO

    47,78% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4399,09% 0,34
  • Ç. ALTIN

    7075,44% 0,66

6. Dünya Yatırımcı Haftası Başladı: Borsa İstanbul’da Gong Yatırımcılar İçin Çaldı

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) tarafından organize edilen ve bu yıl altıncısı kutlanacak olan Dünya Yatırımcı Haftası, Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen Gong Töreni ile başladı.

EKONOMİ 4.10.2022 05:17:39 990
6. Dünya Yatırımcı Haftası Başladı: Borsa İstanbul’da Gong Yatırımcılar İçin Çaldı
Haberi Sesli Oku

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) tarafından organize edilen ve bu yıl altıncısı kutlanacak olan Dünya Yatırımcı Haftası, Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen Gong Töreni ile başladı. Reel sektör şirketleri, girişimciler, bireysel ve kurumsal yatırımcılar ile üniversite öğrencilerine yönelik olarak 3-7 Ekim tarihleri arasında çevrim içi gerçekleştirilecek 20 panel ve eğitimde 100’e yakın uzman konuşmacı yer alacak.  

 

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) tarafından yatırımcıların bilgilendirilmesi amacıyla desteklenen ve aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 87 ülkede kutlanan Dünya Yatırımcı Haftası’nın altıncısı, 3 Ekim 2022, Pazartesi günü gerçekleştirilen gong töreniyle başladı. Gongu Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop birlikte çaldılar. Törenin ardından Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop etkinliğin açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

 

Hafta boyunca (3-7 Ekim 2022), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul A.Ş. ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) iş birliğinde; reel sektör şirketleri, girişimciler, bireysel ve kurumsal yatırımcılar ve üniversite öğrencilerine yönelik çevrim içi panel, eğitimlerde 100’e yakın uzman konuşmacı yer alacak. Panel ve eğitim başlıkları; sermaye piyasası aracılığıyla sürdürülebilir finansman, kitle fonlaması yatırımları, dijital aracı kurumlar, davranışsal finans açısından yatırımcı kararları, sermaye piyasalarında teknoloji ve algoritmik işlemleri, yatırımın dört temel taşı, halka arz fiyat tespit raporu, sera gazı emisyonlarının ölçümü ve raporlanması, sürdürülebilirlik uzmanı mesleğinin geleceği, bireysel ve kurumsal karbon ayak izi hesaplanması, tarım emtia piyasaları, kira sertifikalarına yatırım ve sermaye piyasası aracılığıyla gayrimenkul yatırımı gibi konular, alanlarının önde gelen uzmanları tarafından ele alınacak.

 

“Finansal okuryazarlık sermaye piyasasının gelişimi, derinleşmesi ve tabana yayılması için elzemdir”

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül 6. Dünya Yatırımcı Haftası Gong Töreni açılış konuşmasında Dünya Yatırımcı Haftası’nın, yatırımcıların eğitimi ile tasarruflarını doğru değerlendirebilmeleri bakımından önemli bir farkındalık ortaya koyduğunu söyledi.

 

“Son yıllarda gerek Kurulumuz gerekse sermaye piyasasının paydaşları tarafından yapılan çalışmalarla, tasarrufların ekonomiye kazandırılması ve kaynak çeşitliliğinin artırılması açısından önemli aşamalar kat edilmiştir” diye konuşan Gönül, sözlerine şöyle devam etti: “Bu çalışmaların bir ayağı yatırımcı tabanının genişletilmesi diğer ayağı ise vatandaşlarımızın finansal eğitimi ve finansal okuryazarlığının geliştirilmesi üzerinedir. Son dönemde talep tarafında önemli ölçüde ilerlemeler kaydedilmiş ve pay piyasası yatırımcı sayısında kayda değer gelişmeler yaşanmıştır. Nitekim 27 Eylül itibarıyla pay piyasasında yatırımcı sayısı 2,6 milyonu geçmiştir. Pay piyasasında yatırımcı sayısının artması arzuladığımız bir durumken yatırımcılarımızın finansal okuryazarlık seviyesinin yükseltilmesi de çok büyük önem arz etmektedir. “Finansal okuryazarlık” konusu sermaye piyasasının gelişimi, derinleşmesi ve tabana yayılması için elzem olarak gördüğümüz konulardan birisidir.”

 

“Piyasaların gelişmesini ve daha etkin çalışmasını desteklemeye devam edeceğiz”

Finansal teknolojilerdeki hızlı gelişim ve değişimlerin, finansal araçların karmaşıklaşması ve sofistike hale gelmesinin, beraberinde finansal eğitime olan ihtiyacı artırdığına dikkat çeken İbrahim Ömer Gönül,” finansal okuryazarlık oranının yükselmesi başta sermaye piyasası olmak üzere finansal piyasalara katılım oranını artırmaktadır. Piyasaların gelişmesini ve daha etkin çalışmasını desteklemeye devam edeceğiz” dedi. 

 

İbrahim Ömer Gönül, sözlerine şöyle devam etti: “Davranışsal finans üzerine yapılan çalışmalar, finansal eğitim ile emeklilik planlaması yapma, tasarruf etme, borçlarını azaltma, zamanında ödeme, pay ve borçlanma aracı piyasasına katılım, girişimcilik gibi davranışlar arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yıl Kurulumuzun 40. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. İlk ve orta öğretim kurumlarındaki öğrencilere yönelik düzenlediğimiz resim ve kompozisyon yarışmalarıyla farkındalık yaratmayı ve bilinç uyandırmayı hedefledik. Öğrencilerin yoğun katılımı, gelecek dönemde bu tür organizasyonları düzenlemek ve devam ettirmek adına bizleri motive etmektedir. Öte yandan üniversite öğrencilerine yönelik her yıl düzenlediğimiz ve bugüne kadar yaklaşık on dört bin üniversite öğrencisinin sertifika sahibi olduğu, SPK Eğitim Seminerleri ile de sermaye piyasasının bilinirliği ve finansal okuryazarlık düzeyinin yükseltilmesine önemli katkılar vermeye devam ediyoruz. Bu itibarla, bir yandan yatırımcıları sermaye piyasası enstrümanlarını kullanmaya davet ederken, bir yandan da finansal okuryazar sayısını artırarak tasarruf sahiplerinin yatırıma bakış açılarını değiştirmeleri, bilinçli yatırım yapmaları ve kararlarını sağlıklı almaları için uygun ortamı hazırlıyoruz.”

 

“Borsaya orta ve tercihen uzun vadeli yatırım yapılmalı”

 

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Kurul olarak sermaye piyasalarının daha şeffaf ve güvenilir olmasını temin için uğraşırken, yatırımcıların da yatırım kararlarını alırken rasyonel gerekçelerle hareket etmelerini, özellikle borsa yatırımının kısa vadeli değil, orta ve tercihen uzun vadeli bir yapılması gerektiğinin altını çizdi. Gönül, “Türkiye’nin ilk üst kurulu olarak kendinden sonra kurulan kurullara örnek teşkil eden ve sermaye piyasalarının bugüne kadarki gelişimine öncülük eden Kurulumuz,  bundan sonra da sermaye piyasasının gelişiminde ön planda olmaya devam edecektir” diye konuştu. 

“Finansal okuryazarlık, eğitim müfredatına entegre edilmeli”

Değişimin, yeniliklerin ve veri akışının çok hızlı yaşandığı günümüzde, yatırımcıların daha karmaşık finansal ürün, hizmet ve sistemlerle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop, finansal okuryazarlığı dijitalleşme sürecinin olmazsa olmaz bir alanı olarak değerlendirdiklerini ifade etti. 6. Dünya Yatırımcı Haftası açılışında konuşan Öztop, finansal risk ve fırsatlar konusunda farkındalığın artmasının, bireylerin ve toplumun finansal sağlığının geliştirilmesine çok önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. Bireylerin finansal eğitiminin mümkün olduğunca küçük yaşlardan itibaren sağlanması gerektiğini dile getiren Öztop, “Finansal eğitimin zorunlu eğitim müfredatı ile entegrasyonu, dikkate alınması gereken hususlardan biridir. Bireylerin ve toplumun refah düzeyini etkileyecek olan bu yeterliğin, her birey için eşit eğitim fırsatı çerçevesinde sunulması gerekiyor. Ülkelerin böyle bir yeterliği bireylerin kendi olanakları dâhilinde geliştirmelerini bekleyerek riske atması ve finansal eğitimi göz ardı etmesi uzun vadede toplumda finansal sistemin sağlıklı işleyişini engelleyecek olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir” dedi. 

“Küresel yatırımcı kavramı artık bireyleri de kapsıyor”

Pandemi dönemi olarak tanımlayacağımız son 2 yılda, artan dijitalleşmenin de etkisiyle tüm endüstrilerde olduğu gibi finans ve sermaye piyasaları açısından da “değişim”in ana kavram haline geldiğine dikkat çeken Öztop, bu sürecin, yatırım kurallarının ve yatırımcıların tercihlerinin de yeniden şekillenmesini beraberinde getirdiğini ifade etti. Öztop, Düne kadar finansın küreselleşmesine paralel olarak kurumsal küresel yatırımcı gündemimizdeyken bugün, bireysel anlamda da dünyanın neresinde yaşadığından bağımsız olarak, oturdukları yerden tüm piyasalara erişimin oluşturduğu bir “küresel yatırımcı” kavramından bahseder olduk. Günümüzde, fintek şirketleri ve blok zincir bazlı teknolojilerle finansal mimari yeniden şekilleniyor” diye konuştu.

“Değişimi yakalayacak güçlü donanıma sahibiz”

Türkiye sermaye piyasalarının; altyapısı, insan kaynağı ve diğer dinamikleri ile “değişim”i en etkin şekilde yakalayabilecek güçlü bir donanıma sahip olduğunun altını çizen Öztop şunları söyledi: “Finansal mimarinin yeniden şekillendiği bu dönemde Sermaye Piyasası Kurulumuzun liderliğinde ve Borsa İstanbul Grubu iş birliğinde gerçekleştireceğimiz 6. Dünya Yatırımcı Haftası etkinliği ile sektörümüzü geleceğe daha güçlü bir şekilde taşıyacağımıza inanıyorum. Hafta boyunca; sermaye piyasası aracılığıyla sürdürülebilir finanstan, kitle fonlamasına, alternatif yatırım fonlarına; yatırımdan kira sertifikalarına yatırıma, sera gazı emisyonlarının ölçümü ve raporlamasından bireysel ve kurumsal karbon ayak izi hesaplamasına, halka arz ve alternatif yatırım yöntemlerinden dijital finansal okuryazarlığa kadar birçok konuyu ele alacağımız ve tüm paydaşlarımızın görüşleri ile şekillenecek olan etkinliğimizin, tüm katılımcıların beklentilerini karşılayacağını ümit ediyorum. Birlik olarak tüm paydaşlarımızla iş birliğimizi daha da güçlendirerek sermaye piyasalarımızın hedeflediğimiz etkinliğe ve büyüklüklere ulaşması için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.”  

 

“Sürdürülebilir finansın önemi katlanarak artıyor”

Konuşmasında iklim krizine de dikkat çeken Öztop, “İklim krizi, dünyanın geleceği için atılacak her adımın “sorumluluk” içermesinin zorunlu olduğunu bize gösteriyor. Yeşil dönüşüm için küresel anlamda her yıl trilyonlarca dolar ilave yatırım gereksinimi de gelecekte ‘sürdürülebilir finansın’ öneminin katlanarak artacağını gösteriyor” dedi. 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Brezilya ve Çin Liderlerinden Rusya-Ukrayna İçin Diplomatik İnisiyatif

BM’den “Dijital Uçurumu Kapatalım Çağırısı

Dünyamızın Hayatı Tehlikede

Çin’in Büyük Hamlesi: ABD’ye Paralel Kendi Küresel Düzenini Kuruyor

INTERPOL Tarafından Kırmızı Bültenle Aranan Dolandırıcı, JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Oyuncuların ve İzleyicilerin Buluşma Noktası: Kopazar

Sarıekinlik Yangınında Artezyen Kuyusunu Yangın Ekiplerine Açtı

Promosyon Kalem ile Şirket İmajınızı Güçlendirin

Promosyon Çakmak ile Sade ama Etkili Tanıtım Avantajı

Babasını Bidonla Çöplüğe Atan Oğula 25 Yıla Kadar Hapis Talebi

D-400 Karayolu Anamur Sanayi Sitesi Girişinde Kadın Cinayeti ve İntihar

Kitap Festivalinde Kemal Sunal’ın Eşi Gül Sunal’ın Söyleşisi Gönüllere Dokundu

Kaymakam Duru Mahallelerde Vatandaşla Beraber

Anamur’da İlk Kitap Festivali’nden Coşkulu Final

Bozyazı Dereköyü Sarıekinlik’te Orman Yangını: Müdahale Sürüyor

Gazipaşa’da Yayla Yolunda Şok Gasp Girişiminden Araçtan AtlayarakKurtuldu

Teksan: Enerji Çözümlerinde Lider Mühendislik ve Teknoloji Markası

Kervan: Evinize Şıklık ve Konfor Getiren Köklü Marka

Kaldırımda Görme Engelli Klavuz Şeridinin Önünü Kapatan Otomobile 913 TL Ceza 

Anamur'da Görme Engellilerin Yolu Araba ile Kapandı

Jandarmadan Silah Kaçakçılığına Büyük Darbe

Mersin'de Jandarmadan Zehir Tacirlerine Darbe: 18.400 Adet Ecstasy ile Yakalandılar

Yaz Kur’an Kursu Öğrencileri Polis Amcalarından Trafik ve Görev Bilinci Dersi Aldı

“Jandarma Erdemli’de FETÖ Terör Örgütünden Aranan Şüpheli Tutukladı”

Promosyon Ajanda ile Yıl Boyu Tanıtım Gücünden Yararlanın!

TV+, Ağustos Ayında Korkudan Aksiyona, Duygudan Maceraya Dolu Dolu Bir İçerik Listesi Sunuyor

Japonya’dan Mersin’e Anlamlı Ziyaret: 135 Yıllık Dostluk Tazelendi

20 Yaşında Kendi Ülkesini Kurdu: Verdis’in 400 Vatandaşı, Bayrağı ve Hükümeti Var

Jandarmadan Bozyazı'da Tarihi Eser Operasyonu: Osmanlı’ya Ait Sikkeler Ele Geçirildi

Anamur Belediyesi Kitap Festivali Görkemli Bir Törenle Başladı

Yükleniyor

INTERPOL Tarafından Kırmızı Bültenle Aranan Dolandırıcı, JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Kaldırımda Görme Engelli Klavuz Şeridinin Önünü Kapatan Otomobile 913 TL Ceza 

Jandarmadan Silah Kaçakçılığına Büyük Darbe

Mersin'de Jandarmadan Zehir Tacirlerine Darbe: 18.400 Adet Ecstasy ile Yakalandılar

Yaz Kur’an Kursu Öğrencileri Polis Amcalarından Trafik ve Görev Bilinci Dersi Aldı

“Jandarma Erdemli’de FETÖ Terör Örgütünden Aranan Şüpheli Tutukladı”

Japonya’dan Mersin’e Anlamlı Ziyaret: 135 Yıllık Dostluk Tazelendi

Emekli Hava Albay Hasan Muharrem Bezirgan Hayatını Kaybetti

Necati Ayhan; ‘Egemenlik Türk Milletinindir’ 

İsrail Gazze 24 Saatte 119 Filistinliyi Daha Katletti Ama Bundan Çok Daha Tehlikeli Bir Şey Var:

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 1 1 0 0 3 3
2.Galatasaray 1 1 0 0 3 3
3.Göztepe 1 1 0 0 3 3
4.Antalyaspor 1 1 0 0 1 3
5.Samsunspor 1 1 0 0 1 3
6.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
7.Kayserispor 0 0 0 0 0 0
8.Alanyaspor 0 0 0 0 0 0
9.Fatih Karagümrük 0 0 0 0 0 0
10.Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0
11.Beşiktaş 0 0 0 0 0 0
12.İstanbul Başakşehir 0 0 0 0 0 0
13.Gençlerbirliği 1 0 1 0 -1 0
14.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
15.Kocaelispor 1 0 1 0 -1 0
16.Eyüpspor 1 0 1 0 -3 0
17.Gazişehir Gaziantep 1 0 1 0 -3 0
18.Rizespor 1 0 1 0 -3 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.