-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
53 Yıldır Hazır Giyime Meydan Okuyarak Şapka Üretiyor
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, ilçede 53 yıldır meşhur Bursa şapkası üreten mesleğin son temsilcisi Hüseyin Doğualp'i işyerinde ziyaret etti.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, ilçede 53 yıldır meşhur Bursa şapkası üreten mesleğin son temsilcisi Hüseyin Doğualp'i işyerinde ziyaret etti.
73 yaşındaki zanaatkar Hüseyin Doğualp, Bursa, Balıkesir, İstanbul ve 8 köşeli Elazığ şapkası üreterek geçimini sağlarken hazır giyimin çoğalmasıyla şapkacılık mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu belirtti.
Doğualp, '1965 yılında çırak olarak çalışmaya başladım. 2,5 lira haftalık alırdım. Asker dönüşü kendim dükkân açtım. Ustanın dükkânını devraldım. Günlük 5-10 şapka dikerdim. Şapkaya rağbet olmadığı gibi bu işi devam ettirecek çırak da yok. Şu anda sipariş üzerine şapka dikiyorum. Biz bu işin son temsilcisiyiz' dedi.
100 bin nüfuslu ilçede tek şapka üreticisi kendisinin kaldığını ifade eden Hüseyin Doğualp eski bir kültürü yaşatmaya çalıştığını, yaptığı şapkaların hepsinin el emeği olduğunu ve konfeksiyonlar tarafından yapılamayacağını anlattı. 4 farklı model şapka ürettiğini söyleyen Hüseyin usta bizim yöremizde en çok tercih edilen Bursa şapkasıdır. İyi bir Bursa şapkası 100 TL ifadesini kullandı.
Hüseyin Doğualp, Şapka 2 numaradan 10 numaraya kadar dikilir. Türkiye genelinde ortalama şapka 5 numaradır. Şapka kumaşının üzerine biçme kalıbı konur, sabun ile çizilir. Makas ile kesilir. Dikim bitince ağaçtan yapılmış ütü kalıbına konur, buharın içine konur, ütülenir. Şapka dikim aşamaları: Istampa (mukavva), tela yapıştırma, dikme, kalak (siperlik) takma, astarlama, kalıplama ve ütüleme, çıtçıt, kâğıt yerleştirme şeklinde gerçekleşir dedi.
Bursa’nın son şapka ustası Hüseyin Doğualp’i ziyarette bulunan Başkan Kanar; ‘Mustafakemalpaşa’mızın, belki Bursa’mızın, belki bölgemizin son şapka ustası Hüseyin Amca’mızın yanındayız. Nasıl şapka yapılır, hangi aşamalardan geçer, hepsini tek tek gördük. Hüseyin Amca’mız mesleğinin son temsilcisi, gönül isterdi ki bu meslek devam etsin. Artık endüstriyel, fabrikaya döndü her şey. El emeği göz nuru burada hem şapka üretiyor, hem de sipariş üzerine yelek üretiyor. Kendisini tanıdığıma çok memnun oldum, bir ustayla bir zanaatkarla birlikte olmaktan son derece mutlu olduk. İnşallah bu meslekler son bulmazlar, tarih boyunca devam ederler, ne yazık ki çırak yanında olmadan çalışıyor, Bu tarihi yaşatmak istedik. Tema Vakfı Başkanımız Rasim Balaban, hocamız bu şahitliğimize ortak oldu. Hem Rasim Hocama hem de son ustamız Hüseyin amcama teşekkür ediyorum. Elleri dert görmesin Allah uzun ömürler versin.’’ İfadelerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Bozyazı-Aydıncık Yolunda Heyelan: Kaya Kütleleri Aracın Üzerine Düştü!
Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı
Ramazan Bayramı Mesajları
AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım
ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı
Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Yükleniyor


