9434,67%0,12
38,09% 0,17
43,12% -0,18
3948,80% 0,57
6374,76% 0,79
MHA - Dünya Ekonomik Forumu'nun 2025 raporuna göre, devletler arası silahlı çatışmalar en büyük risk olarak öne çıkıyor; çevresel ve toplumsal tehditler de artıyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 2025 yılına ilişkin Küresel Riskler Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, devletler arası silahlı çatışmalar, bu yılın en büyük riski olarak öne çıkıyor. Eylül-Ekim 2024 döneminde 900'den fazla küresel risk uzmanı, politika yapıcı ve sektör liderinin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına dayanan rapor, artan jeopolitik, çevresel, toplumsal ve teknolojik zorlukların küresel istikrarı tehdit ettiğini ortaya koyuyor. Kısa Vadeli Riskler: Jeopolitik Gerilimler ve Dezenformasyon
Katılımcıların %23'ü, 2025 yılı için en büyük riskin devlet temelli silahlı çatışmalar olduğunu belirtiyor. Bu risk, raporda ilk sırada yer alırken, onu aşırı hava olayları (%14), jeo-ekonomik çatışmalar, yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon, toplumsal kutuplaşma ve ekonomik gerileme gibi tehditler takip ediyor.
Uzun Vadeli Tehditler: Çevresel Riskler ve Teknolojik Zorluklar
Rapora göre, uzun vadeli en büyük tehditler arasında çevresel riskler ön plana çıkıyor. Biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistemin çöküşü, yeryüzü sisteminde kritik değişiklikler, doğal kaynakların azalması ve yapay zekanın olumsuz sonuçları gibi konular, gelecekteki en önemli riskler arasında yer alıyor.
Bölgesel Gerilimler: Rusya-Ukrayna, Orta Doğu ve ABD-Çin Rekabeti
Raporda, mevcut jeopolitik gerilimlere de dikkat çekiliyor. Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Orta Doğu'da İsrail-Filistin çatışmaları ve İran'ın nükleer programı bölgesel istikrarsızlığı artırıyor. Ayrıca, ABD-Çin rekabeti, Tayvan üzerinden daha büyük bir jeopolitik krize dönüşme potansiyeli taşıyor.
İşbirliği ve Dayanıklılık Çağrısı
WEF Genel Müdürü Mirek Dusek, raporun sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, artan jeopolitik gerilimler, küresel güvenin zarar görmesi ve iklim krizinin, küresel sistemi daha önce hiç olmadığı kadar zorladığını belirtti. Dusek, ülkelerin istikrarsızlığı önlemek, güveni yeniden inşa etmek ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için diyaloga öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.