• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% -0,09
  • EURO

    43,67% 0,71
  • GRAM ALTIN

    4036,63% 0,90
  • Ç. ALTIN

    6550,35% 0,00

2022’yi sonlandırırken

Fed’in yılın son toplantısında öne çıkan ayrıntılara bakacak olursak; Komite, uzun vadede %2 oranında maksimum istihdam ve enflasyon elde etmeyi amaçlamaktadır.

GÜNCEL 28.12.2022 09:36:30 664
2022’yi sonlandırırken
Haberi Sesli Oku

Fed’in yılın son toplantısında öne çıkan ayrıntılara bakacak olursak;

Komite, uzun vadede %2 oranında maksimum istihdam ve enflasyon elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu hedefleri desteklemek için Komite, federal fon oranı için hedef aralığını yüzde 4-1/4 ila yüzde 4-1/2'ye yükseltmeye karar verdi.

Kurul, hedef aralıkta bundan sonraki artışların hızını belirlerken para politikasındaki kümülatif sıkılaştırmayı, para politikasının iktisadi faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmeleri, ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacaktır.

Buna ek olarak, Komite, Mayıs ayında yayınlanan Federal Rezerv Bilançosunun Büyüklüğünü Küçültme Planlarında açıklandığı gibi, Hazine menkul kıymetleri ve kurum borcu ve kurum ipoteğine dayalı menkul kıymetlerdeki varlıklarını azaltmaya devam edecektir.

Fed, terminal oran beklentisini %4,6’dan %5,1’e yükselerek faiz artışlarının bir süre daha devam edeceğini ve enflasyondaki düşüşe henüz tam olarak güvenmediğini gösterdi. Fed’in toplamda 75 baz puan daha sıkılaştırma yapacağını düşünecek olursak, iki toplantıda 50-25 şeklinde giderek daha sonra duruşa geçmesi muhtemel. Ancak tabii faiz artışlarını durdurmasından çok, faiz oranlarını maksimum seviyede ne kadar tutacağı önemlidir. Faiz indirimlerinin çok büyük ihtimalle 2024’e kalması, gevşeme evresine geçilmesi için henüz şartların oluşmadığını gösteriyor.

Stagflasyon endişesi elbette Merkez bankalarının işini zorlaştırıyor ve enflasyon tek değişken olmadığından, resesyon da anons ede ede geldiğinden dolayı politika sıkılaştırmasının yararlı ve toksik etkilerini beraber sorgulatıyor. ECB’nin faiz perspektifi ve açıklamaları bundan endişe edilmesi gerektiğini gösteriyor. Şöyle ki; AB ekonomisinin karşılaştığı sorunların yapısı, başta enerji krizi olmak üzere, ABD’den çok farklıdır. Artan risk algısı ve bir yandan faiz artıran Merkez bankası, borç yükünün de artmasına neden oluyor ki, bu alanda temelde izleyeceğimiz ana gösterge İtalyan-Alman faiz spreadi. Artan faizleri elbette %160’lık borç yüküne sahip İtalyan hükümeti açısından olumsuz. Borçlanma maliyetlerinin daha da artması ve spread genişlemesi çok olası. ECB’nin bu getiri spreadlerini kontrol etmek adına İtalya-İspanya gibi ülkelere yardım amaçlı tasarladığı TPI aracını da kullanması gerekecek görünüyor.

BOJ kararlarından sonra yen ve JGB piyasasındaki hareketler izleniyor. BOJ’un getiri kontrolünü değiştirmesi şu anda bir politika değişikliği olarak algılanmıyor olabilir, ancak piyasa zaten %0,25 getiri tavanına bundan önceki hareketlerde de pek sıcak bakmıyordu.

Türk varlıklarına bakacak olursak; Yıl sonu etkisiyle küresel piyasalarda işlem hacimleri zayıflarken, lira dolar karşısında değer kaybetti. USD/TRY %0,1 artışla 18,70 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Liranın bu yıl dolar karşısında kaybı %29'a yaklaşırken, dolar karşısında 10 yıldır üst üste değer kaybediyor. 5 yıllık CDS 521 baz puanda yataya yakın işlem görüyor.

TCMB, PPK toplantısını yaptı ve Banka'nın Ağustos ayında başlayan faiz indirim döngüsünü sonlandırdığı yönlendirmesi doğrultusunda beklemede kalma kararı aldı. Banka, finansal piyasaların artan resesyon riskleri nedeniyle merkez bankalarının faiz artırım döngülerine yakın dönemde son vereceği yönündeki beklentilerini düzenlemeye başladığını kaydetti. Aksi takdirde, fonlama kanalları başta olmak üzere Merkez Bankası'nın tüm politika araç setinin liralaşma hedefleriyle uyumlu hale geleceği de belirtiliyor. TCMB'nin enflasyondan çok büyümeyi açıkça önceleyen kararları, bu noktada genel makroekonomik değişkenler üzerinde çok az etki yapıyor. Artık tek oran hedefine ulaşıldığına göre, Banka, TL'yi sıkı yönetilen dalgalanma altında tutmaya devam ederken, seçimlere kadar hem geçmiş hem de öncesi dönemde derin negatif reel faiz oranlarında kalmaya devam edecek; ancak, sonrası çok belirsiz. Bu arada, bankalar dedolarizasyon hedeflerini tutturmak için TL mevduatın cazibesini artırmaya çalışırken, TL mevduat maliyetleri yükselirken tahvil faizleri ve ticari kredi faizleri çok düşük kalmaya devam edecek.

BloombergHT'nin bakan yardımcısı Murat Zaman'a dayandırdığı haberine göre, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı ilk yeşil Eurobond'larını Ocak ayında piyasaya sürecek.

Reuters, Katar'ın daha önceki haberlere paralel olarak Ocak 2023'te ihraç edilmek üzere 2 milyar ABD Doları tutarında Türk Eurobond'u satın almasının beklendiğini bildirdi. Daha önce Türkiye ve Katar'ın, 2022'nin sonuna kadar Eurobond şeklinde alınacak 2-3 milyar ABD doları olmak üzere, Katar'ın Türkiye'ye 10 milyar ABD dolarına (en az 8 milyar ABD doları) kadar fon sağlamasına yönelik müzakerelerin son aşamasında oldukları bildirilmişti.

Kaynak Tera Yatırım / Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

Balık: Mavi Suların Sessiz Misafiri

Deniz: Sonsuzluğun ve Huzurun Adı

Deniz: Sonsuzluğun ve Huzurun Adı

Gemi: Mavi Yolculuğun Sessiz Kahramanı

Kaptan: Dalgalara Meydan Okuyan Ruh

Lezzetin Peşinde: Anamur’dan Bir Tabak Mutluluk

Uçuş: Gökyüzüne Açılan Özgürlük Kapısı

Gizem Perdesi: Görünenin Ötesinde Bir Dünya

Hasretin Sessiz Çığlığı: Özlemle Geçen Zaman

Aşkın Kalbinde: Bir Bakışla Başlayan Hikaye

Rüya Gibi Bir Yolculuk: Zihnin Derinliklerinde Bir Keşif

Akdeniz’in Saklı Cenneti

Zaman Makinesiyle Giden Kızın Hikayesi

Gülmenin Bilimsel Faydaları

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 5 Yiyecek

Teknoloji ve Sağlığın Kesiştiği Nokta

Çocuklar İçin Masal Gecesi Etkinliği

Doğada Bir Gün: Macera Dolu Yolculuk

Uyku Düzeni Ruh Sağlığını Nasıl Etkiler?

· Anamur’da Gizemli Bir Mağara Hikayesi

Aşılar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ay Masalı: Bir Kediyle Yolculuk

Issız Adada Uyandığında İlk Ne Yaparsın?

Güneşe Aşık Bir Çocuğun Masalı

2025’in Trend Sağlık Alışkanlıkları

Anamur’un En Eğlenceli Festivalleri

Kalp Sağlığı İçin 10 Altın Kural

AGC, AGF’nin 12. Üyesi Oldu 

AGF’li Gazeteciler Anamur’a Hayran Kaldı 

Yükleniyor

AGC, AGF’nin 12. Üyesi Oldu 

AGF’li Gazeteciler Anamur’a Hayran Kaldı 

Muhtar Bolluk’un Hizmetlerini Dinleyen Kaymakam Dereköyün Fahri Hemşerisi Oldu

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nun Anamur Gezisine Anamur AGC Ev Sahipliği Yapacak

Traktörle Çarpışan Motosiklet 3 Can Aldı

Tere’den Gençlere Barış Manço Çağırısı

Emre’ye Askerlik Kınası

Anamur’da Aile Yılı Kapsamında Anneler Günü Etkinlikleri Gerçekleştirildi

Anamur’dan Filistin’e Tam Destek

Kaymakam Bozdemir'den Anlamlı Anneler Günü Mesajı

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da Minik Yürekler Kur’an ile Buluştu

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Ünal’ın “AN” Kitabı Final Okulları’nda Öğrencilerle Buluşuyor

Deniz’den Belediye Başkanlığını Devralan Deniz Okullara Sahne İstedi

Denizden Çocuklara Kutlama Mesajı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.