Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu ve Tuzla Belediyesi iş birliği ile bu yıl 19’uncusu düzenlenen Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Tuzla’da başladı. 22 farklı ülkeden bin 56 yarışmacının katılım sağladığı, 78 farklı kategoride yarışmalarının düzenlendiği, 92 jürinin eşlik ettiği ve 3 gün sürecek festivalin açılışını Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı yaptı.
Başkan Yazıcı, eşi Fatma Yazıcı ile birlikte yemek yapan yarışmacılara başarılar diledi. Açılış sırasında açıklamalarda bulunan Başkan Yazıcı, ”Medeniyetlerin buluşması, sofraların buluşması ile birlikte burada meslek edinmenin ötesinde yaptığı eseri sanatçı edasıyla ortaya koyan gençlerimiz yarışıyor. Ben çok mutlu oldum. Buradaki yarışmacıların her bir tanesi, her meslekte nasip olmayan bir duruma şahitlik ediyor. Yaptıkları ürünle bugüne kadar hiç olmamış bir ürün ortaya koymaya çalışıyor. Gayreti ve çabayı görüyoruz.” dedi.
Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu ve Tuzla Belediyesi iş birliği ile bu yıl 19’uncusu düzenlenen Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Tuzla’da başladı. 22 farklı ülkeden 1056 yarışmacının katılım sağladığı, 78 farklı kategoride yarışmalarının düzenlendiği, 92 jürinin eşlik ettiği ve 3 gün sürecek festivalin açılışını Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı yaptı. Tuzla Marina’da düzenlenen açılış törenine Başkan Yazıcı ile birlikte Gönül Elleri Çarşısı kurucu gönüllüsü Dr. Fatma Yazıcı, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Bayram Özrek, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, milli şefler, yarışmacılar ve jüri üyeleri katıldı. Başkan Yazıcı, eşi Fatma Yazıcı ile birlikte yemek yapan yarışmacıları dolaşarak başarılar diledi. Başkan Yazıcı bir yarışmacının tavasında soğan pişirdi.
“Yaptığı eseri sanatçı edasıyla ortaya koyan gençlerimiz yarışıyor”
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı,” Bu yıl 19’uncusu düzenlenen uluslararası yarışmaya biz ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanımız ve değerli jüri üyeleri ile birlikte bin 56 yarışmacın yarıştığı bir organizasyondayız. 20’ncisinde konulan hedef dünyada tek olabilmek. Medeniyetlerin buluşması, sofraların buluşması ile birlikte burada meslek edinmenin ötesinde kendi medeniyetini tanıtmak, yaptığı eseri ortaya koyan sanatçı edasıyla gençlerimiz yarışıyor. Ben çok mutlu oldum. Böylesine bir meslek edinmek, buradaki yarışmacıların her bir tanesi, her meslekte nasip olmayan bir duruma şahitlik ediyor. Yaptıkları ürünle bugüne kadar hiç olmamış bir ürün ortaya koymaya çalışıyor. Bu gayreti ve çabayı görüyoruz. Bunun yanında üreticiliği ve bir eser ortaya çıkarmayı görüyoruz. Gençlerimiz burada tüm ürünleri kullanarak, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin başlatmış olduğu sıfır atık projesine katkı sağlıyor. Evdeki her bir ürünün kabuğundan çekirdeğine varıncaya kadar birçok yemekte kullanılabileceğini gösteriyor. Karbon ayak izimizi azaltıp, çevreye ve ekolojik dengeye destek mutfakta da verilebileceğini görüyoruz.” diye konuştu.
“Bilimsel bir araştırma gibi eser ortaya çıkarıyorlar”
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı,” Her bir ürünü birleştirerek yeni lezzetler ortaya koymaları çok önemli. Gençlerimiz araştırma yapıyor. Biraz önce bir yarışmacının ürününe baktım. '4,5 aydır çalışıyorum' dedi. Her bir gramajını hesaplayarak, yeni bir eser ortaya çıkarıyor. Kendine has bir ürün olacak. Belki de buradaki başarısından sonra bir mutfakta menüde yer alacak. Bir eser ortaya koyabilmek, bilimsel bir araştırma gibi deneysel çalışmalar yaparak bir bilimsel eser ortaya çıkarıyor. Bir teori ortaya koyuyor. Bu teoriyi de pratikte uyguluyor.” dedi
“Gelecek yıl dünyada tek olacağız”
Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Bayram Özrek,” Biz federasyon olarak bu yarışmayı her sene düzenliyoruz. Bu yıl 19’uncusu düzenleniyor ve üç gün sürecek. Pazar günü bitiyor. 78 kategoride yarışılıyor. Dünya genelinde 22 ülke, 40 yabancı jüri, Türkiye’de de lise, üniversite ve çalışan şeflerimizden oluşan bin 56 tane yarışmacımız var. İlk defa Tuzla’da yapılıyor. İnşallah bir dahaki yıl 20’in yılında dünyada tek olacağız.” ifadelerini kullandı.
“Sanat eseri gibi ürünler var”
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın eşi Gönül Elleri Çarşısı kurucu gönüllüsü Dr. Fatma Yazıcı, “Çok güzel bir ortam. Burada mutfağın birleştirici etkisini görüyoruz. Bütün dünyadan insanlar var. Damak tadı altında kültürler birleşiyor. Bunu görmek çok güzel. Sanat eseri gibi ürünler var” dedi.
Hibya Haber Ajansı