Fuarın açılış konuşmasını yapan T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şöyle konuştu: “Türk metal sektörü, son dönemlerde adeta tarih yazıyor. Dökümcüleri de unutmuyoruz, son dönemde büyük işlere imza atıyorlar. Türkiye bugün 40 milyon ton çelik üretimi ile Avrupa’da 1., dünyada 7. sırada. Üretim kapasitesi açısından bakıldığında 2021 yılı itibariyle 53 milyon tonu geçmiş durumdayız. Devam eden yatırımlarla beraber 60 milyon ton seviyesine kısa sürede ulaşmış olacak. ”
Fuarda %8 büyüme
Fuarın açılışında söz alan Hannover - Messe Ankiros Fuarcılık Genel Müdürü İbrahim Anıl: “Ankiros, Annofer ve Turkcast fuarlarının bugün sadece ülkemizin değil Avrupa ve Asya’nın en önemli organizasyonları arasında gösterilmesi bizler için gurur kaynağı. 30. yılımızda 45 ülkeden 579 yabancı kuruluş ile birlikte toplam 1047 katılımcının fuarımızda yer alması, ülkemizde sektörün ekonomi açısından taşıdığı önemi ispatlar nitelikte. ” açıklamasında bulundu.
Sektörle birlikte fuarın da büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Anıl, “1992’de Ankara’da 1 Hol ve bin metrekare ile başladığımız yolculuğumuz 30. yılında yeni rekorlar ile taçlandı. 2018 de 21 bin 800 metrekare olan net stant alanı bu sene 23 bin 500 metrekareyi aşarak yüzde 8 büyüdü. Fuarda temsil edilen katılımcı sayısı ise bin 47’ye ulaştı. Bu katılımcılar; en yeni teknolojilerini, en yaratıcı, en ekonomik, en çevreci ürünlerini demir çelik, döküm ve metalurji dünyasına sunmak üzere Ankiros’ta hazır olacaklar” dedi.
Döküm sanayi geçen yıl %36,5 büyüdü
Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe, “Türk metal döküm sanayisi 2021 yılında çok ciddi rekorlara imza atarak 2,96 milyon ton üretim rekoruna ulaştı. Yüzde 36,5 büyümeyi gösteren bu üretim rakamı döküm gibi sektörler için önemli bir büyümeyi ifade ediyor. Bununla beraber 2021 yılında ihracatımız yaklaşık yüzde 45 oranında artarak 4,5 milyar Euro’luk hacme ulaştı. Ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmak için teknoloji odaklı üretime, pazar gücümüzü artıracak hamlelere devam edeceğiz” dedi.
Yeşil Mutabakat ile sektör dönüşecek
Çelik sektörünün geleceğinde dekarbonizasyonun kritik önem taşıdığına değinen Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Fuat TOSYALI, “Bütün sektörlerin büyük bir dönüşüm sürecinde olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Yeşil Mutabakat ile hız kazanan bu süreçte, özellikle hidrojene dayalı teknolojiler ön plana çıkacak. Ankiros fuarının da ortaya koyduğu üzere sektör temsilcileri sürdürülebilirlik odaklı teknolojilerini bu organizasyonlarda anlatma imkanı bulacak. Bugün bu fuarın bir dönüm noktası olduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz. Fuarın tüm katılımcılar için verimli geçmesini diliyor, kalıcı kurumsal ilişkilere vesile olmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
2 yılda bir 6-8 Ekim tarihlerinde düzenlenen ANKİROS/TURKCAST fuarları pandeminin ardından ilk kez dört yıl aradan sonra düzenlendi. 30. yılını kutlayan etkinlik, Türkiye ekonomisi için itici güç olan demir-çelik, demir dışı metal teknolojileri, döküm ürünleri, metalurji prosesleri gibi alanlarda faaliyet gösteren paydaşları bir araya getirdi. 20 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayacak ve 2 ayrı fuar ile özel bölümün aynı çatı altında bir arada olduğu Avrasya’nın en büyük organizasyonu olma özelliği taşıyan etkinlik, aynı zamanda sektörlerin gelişimine destek olmak amacıyla düzenlenen 21. Uluslararası Metalürji Kongresi ile 11. Uluslararası Döküm Kongresi’ne de ev sahipliği yapacak. 1047 sektör temsilcisinin rekor katılımıyla düzenlenen organizasyon, Türkiye’nin uluslararası sektör gücünü de ortaya koyuyor.
Hibya Haber Ajansı