9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
ABD’de salı günü ocak ayı TÜFE ve perşembe günü ÜFE rakamları takip edilecek. TÜFE’nin kasım ve aralıkta aylık (Revize) %0,1 artmasının ardından ocakta %0,4 artması bekleniyor.
Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
13 Şubat Pazartesi Türkiye; Ödemeler Dengesi İstatistikleri (Aralık), Perakende Satışlar (Ocak)
14 Şubat Salı Japonya; GSYİH (4Ç22-Öncü), Sanayi Üretimi (Aralık) Euro Bölgesi; GSYİH (4Ç22-Öncü) ABD; TÜFE (Ocak)
15 Şubat Çarşamba İngiltere; Enflasyon Verileri (Ocak) Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Ocak), Tarım ÜFE (Ocak) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Aralık) ABD; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Ocak)
16 Şubat Perşembe Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Aralık) ABD; İnşaat İzinleri (Ocak-Öncü), Konut Başlangıçları (Ocak), Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Şubat), ÜFE (Ocak)
17 Şubat Cuma İngiltere; Perakende Satışlar (Ocak) Almanya; ÜFE (Ocak) Türkiye; Konut Satışları (Ocak), TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Şubat)
- Küresel piyasalarda büyük merkez bankalarının para politikası toplantılarının etkilerinin sürdüğü, karışık geçen haftanın ardından yeni haftanın gündeminde ABD, İngiltere ve Almanya enflasyon rakamları, ABD sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri ile konut piyasasına ilişkin veriler takip edilecek.
ABD’de salı günü ocak ayı TÜFE ve perşembe günü ÜFE rakamları takip edilecek. TÜFE’nin kasım ve aralıkta aylık (Revize) %0,1 artmasının ardından ocakta %0,4 artması bekleniyor. Yıllık bazda artışın aralıkta %6,5 ile Ekim 2021’den beri en düşük seviyeye gerilemesinin ardından ocakta %6,2 olması beklenmekte. Yıllık enflasyon Haziran 2021’de %9,1 ile yaklaşık kırk yılın en yüksek seviyesini görmüştü. Çekirdek TÜFE aralıkta aylık %0,4, yıllık %5,7 artmasının ardından ocakta aylık artışın değişmemesi, yıllık bazda %5,5’e gerilemesi beklenmektedir. Perşembe günkü ÜFE verileri tarafında; ocakta aylık %0,4, yıllık bazda %5,4 artış olması beklenmekte. ÜFE aralıkta aylık %0,5 gerilerken yıllık %6,2 ile Mart 2021’den beri en düşük artışı kaydetmişti. ABD’de fiyat baskılarının beklenenden daha güçlü gerçekleşmesi durumunda Fed’den nihai faiz beklentisi %5,25’in üzerine çıkabilir. Mevcut durumda bankanın federal fonlama faizi %4,50-4,75 hedef aralığında bulunuyor. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu yıl mart, mayıs, haziran, temmuz, eylül, kasım ve aralık aylarında toplanacak.
Salı günkü enflasyon verisinin ardından Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşmaları takip edilecek. Perşembe günü Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Fed Guvernörü Lisa Cook’un konuşmaları izlenebilir. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde çarşamba günü konuşma yapacak.
Çarşamba, ayrıca, İngiltere’nin ocak ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Aralıkta TÜFE aylık bazda %0,4 ile kasıma paralel sınırlı bir artış kaydederken yıllık artış %10,5 ile çift hanede kalmıştı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) şubat toplantısında politika faizini 50bp artırarak %4 ile 15 yılın en yüksek seviyesine çekmişti.
ABD’de çarşamba günü ocak ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri izlenecek. Sanayi üretimi aralıkta aylık %0,7 ile Eylül 2021’den beri en sert düşüşü kaydetmişti. Yıllık bazda artış ise %1,65 ile Mart 2021’den beri en düşük seviyeye gerilemişti. Perakende satışlar tarafında; verinin aralıkta aylık %1,1 gerilemesinin ardından ocakta yükselmesi beklenmekte. Yıllık bazda artış ocakta %6,02 ile Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti; yavaşlamanın devam etmesi beklenmektedir. ABD’de enflasyonun düşüş eğilimine karşın yüksek seviyelerde kalması ve faizlerin yüksek seyri tüketici harcamalarını yavaşlatmaya devam etmektedir. Bununla birlikte Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi, oldukça düşük seviyelerde seyretmesine karşın geçen yılın ortalarında görülen dip seviyelerden kademeli bir şekilde yükselmeye devam etmektedir.
- Yurt içinde haftanın ilk işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayınlayacağı aralık ayı ödemeler dengesi istatistiklerinde aralık ayına ve 2022 yılının tamamına ilişkin cari işlemler dengesi takip edilecek. Cari işlemler hesabı kasımda 3,67mlr USD, ilk on bir ayda 41,81mlr USD açık verdi. Ayrıca, TÜİK pazartesi günü aralık ayı perakende satış ve ciro endeksi verilerini yayınlayacak. Perakende satış hacmi kasımda yıllık %12,1 ile Mayıs 2022’den beri en yüksek artışı kaydetmişti; aylık bazda artış %1,5 oldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) çarşamba günü ocak ayına ilişkin yılın ilk merkezi yönetim bütçe dengesi verilerini açıklayacak. Aralıkta bütçe dengesi 118,62mlr TL, faiz dışı denge 100,37mlr TL açık vermişti. Aynı gün TÜİK ocak ayı tarım ürünleri ÜFE’yi yayınlayacak. Tarım ÜFE aralıkta aylık %4,82, yıllık %151,03 artmıştı. Yıllık artış kasımda %169,45 ile zirve gördü.
TCMB perşembe günü aralık ayı Konut Fiyat Endeksi’ni (KFE) yayınlayacak. Endeks kasımda aylık %3,8, yıllık nominal %174,3, reel olarak %54,0 artmıştı. Haftanın son işlem gününde TÜİK, ocak ayı konut satış istatistiklerini yayınlayacak. Türkiye genelinde konut satışları aralıkta yıllık %8,2 artarken 2022’de bir önceki yıla göre %0,4 azaldı. Ayrıca, cuma günü TCMB’nin şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde enflasyon beklentileri takip edilecek. Ocak anketinde cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi %32,46 olmuştu.
Borsa İstanbul tarafında; Borsa İstanbul A.Ş., deprem felaketi sonrasında yaşanan volatilite artışı ve olağandışı fiyat hareketleri nedeniyle Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksleri Türev Pazarlarını 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11.00 itibarıyla 5 iş günü süreyle kapatmıştı.
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı