-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,17% 0,03
-
EURO
50,65% -0,20
-
GRAM ALTIN
7131,35% 0,32
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
12. Uluslararası Gençlik Nükleer Kongresi Japonya’da düzenlendi
Akkuyu Nükleer A.Ş’den Nükleer Enerji Mühendisi Uzman Okan Yıldız, Japonya’da düzenlenen 12. Uluslararası Gençlik Nükleer Kongresi’ne katıldı.
Japonya'nın Fukuşima Eyaleti'nin Koriyama kentinde gerçekleşen 12. Uluslararası Gençlik Nükleer Kongresi (IYNC), 25'ten fazla ülkeden yaklaşık 400 genç uzmanı bir araya getirdi.
Altı gün süren kongrede Türkiye, Rusya, Avustralya, ABD, Güney Amerika, Afrika ve Avrupa dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen temsilciler teknik konuları içeren turlara, tartışmalara ve seminerlere katıldı.
Genel oturumlardaki konuşmacılar arasında önde gelen endüstri şirketlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.
Katılımcılar nükleer endüstrideki son gelişmeleri tartıştılar ve genç nükleer bilimcilerin sorularını yanıtladı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Japonya Atom Enerjisi Ajansı (JAEA), Dünya Nükleer Üniversitesi (WNU) ve başka kurumların temsilcilerinin yaptığı sunumlarda, pandemi sonrası dönemde önemli bir dönüşüm geçiren küresel ekonomide nükleer enerjinin rolü ve yeşil ekonomiye geçişte nükleer enerji santrallerinin önemi vurgulandı.
Konuşmacılar ayrıca, nükleer alanında çalışanların yaş ortalamasının artmasına yönelik küresel eğilim göz önüne alındığında, gençlerin nükleer eğitime kapsamlı bir şekilde dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, kongrede 12 çalışanıyla temsil edildi. Rosatom delegasyonunun üyeleri kongrede konuşmacı, moderatör ve atölye çalışması düzenleyicisi olarak görev aldı.
Akkuyu Nükleer A.Ş’den Nükleer Enerji Mühendisi Uzman Okan Yıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı “Düşük Güçlü Reaktörler ve Mikro Reaktörler: Nükleer Teknolojide Yeni Bir Dönem” başlıklı oturumda, kullanılmış nükleer yakıt yönetimi konusunda IAEA uzmanı Laura McManniman, Mitsubishi Heavy Industries Mikro Reaktör Geliştirme Bölümü Müdür Yardımcısı Tadakatsu Yado, Ontario Teknoloji Üniversitesi Nükleer Enerji Profesörü Hossam Gaber ve Arjantin'deki CAREM projesinden Sol Pedre konuşmacı olarak yer aldı.
Konuşmacılar, küçük kapasiteli nükleer enerji santralleri alanındaki son gelişmeleri tartıştı, dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı ve küçük kapasiteli reaktörlerin geliştirilmesindeki bazı sorunlara çözüm bulmaya çalıştı.
Oturuma ek olarak Okan Yıldız, ekiplerin küçük modüler reaktörler (SMR) için planlar geliştirmek üzere yarıştığı 'Daha küçültelim!' başlıklı bir atölye çalışması düzenledi.
IYNC-2022 katılımcıları için Japonya'da bir nükleer yakıt üretim tesisi, hidrojen üretim tesisleri ve modernizasyon veya devreden çıkarma aşamasındaki nükleer enerji santralleri de dahil olmak üzere nükleer tesislere teknik geziler düzenlendi.
IYNC-2022 katılımcısı, Akkuyu Nükleer A.Ş’den Uzman Okan Yıldız, etkinlikle ilgili yaptığı konuşmada şunları belirtti:
'Etkinlik büyük ölçekli ve çok ilginçti. Uluslararası sahnede deneyimlerimizi paylaşma, fikir alışverişinde bulunma ve nükleer enerjinin küresel enerji gündemindeki önemini vurgulama fırsatı bulduğumuz için mutluyuz. Kongrede, küçük nükleer enerji santralleri konusunda bir panel oturumu ve bir atölye çalışması düzenledim. Etkinliğe tam anlamıyla hazırlanmak uzun zamanımı aldı; bir yıl boyunca yolculuk için hazırlandım.”
Yıldız, düzenlediği oturumların katılımcılar arasında ilgi uyandırmasından gurur duyduğunu ifade ederek, “Türkiye'den geldiğimi ve Akkuyu NGS şantiyesinde çalıştığımı öğrenir öğrenmez projeyle yakından ilgilendi. Nükleer enerjiden vazgeçme kararı alan ülkelerden meslektaşlarımız, ülkelerinin politikalarının büyük ölçüde yanlış olduğu ve nükleer kapasitenin geliştirilmemesinin BM'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine aykırı olduğu konusunda hemfikir.” dedi.
Dünya çapında pek çok kamu ve kuruluşun nükleer enerjiyi desteklerini söyleyen Yıldız, “Aynı zamanda Japonya, IYNC heyetinin bir parçası olarak ziyaret ettiğimiz Tokai nükleer santrali başta olmak üzere, iyileştirme çalışmaları tamamlandıktan sonra birçok nükleer santrali yeniden çalıştırmayı planlıyor. Elektrik üretmek için fosil yakıt kullanmanın çevreye verdiği zarar oldukça açık.' diye konuştu.
Bir sonraki IYNC kongresi Şubat 2024'te Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de gerçekleştirilecek.

Hibya Haber Ajansı
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
Yükleniyor


