9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Mithat ÜNAL-Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir ve Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu, Anamur ve Bozyazı’dan 16 Gazimizle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine bir gezi düzenlediler. 15 Ekim 2022 Kuzeyi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 3
Mithat ÜNAL-(ÖZEL HABER)Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir ve Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu, Anamur ve Bozyazı’dan 16 Gazimizle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine bir gezi düzenlediler. 15 Ekim 2022 Kuzeyi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 38. Yıldönümü nedeni ile düzenlenen gezide gazilerimiz, 1974’te başlatılan çıkarma harekâtının bulunduğu kıyıdan, Girne, Maraş, Yeşilköy, Lefkoşa ve birçok yerde harekâtın anılarının bulunduğu bölgeleri gezdiler.
Programı Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu ile birlikte düzenlediklerini kaydeden Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, Gazilerimizin geziye verdikleri önemin kendilerini oldukça memnun ettiğini kaydetti. Program hakkında gazetemize kısa bilgi veren Bozdemir, “Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve özgürlüğü için Kıbrıs Barış Harekâtına katılarak gazi olan ancak bir daha Kıbrıs’ı görmeyen Kıbrıs gazilerimizi Bozyazı Kaymakamlığı ile birlikte KKTC kuruluş yıldönümü olan 15 Kasım’da Kıbrıs’a göndermeye karar verdik. Gezimize Anamur’dan 10, Bozyazı’dan 6 gazimiz iştirak etti. 3 gün süre ile hem savaştıkları yerleri hem de tarihi ve turistik yerleri gezen gazilerimizin mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Onları böyle mutlu görmekten biz de çok mutlu olduk. Gazilerimizi Kıbrıs’ta en güzel şekilde ağırlayan Tatlısu Belediye Başkanı Hayri ORCAN’a şahsım ve gazilerimiz adına çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
Her İki Kaymakamımıza ve Tatlısu Belediyesine Teşekkür Ediyoruz
Gezi dönüşü gazetemizi ziyaret eden Kıbrıs Gazimiz Deniz Amfibi Çıkarması Manga Komutanı Onbaşı Durmuşali Uğuz, gezi sırasında çok duygulandıklarını ve ilk hücum çıkışındaki kıyıyı ziyaretleri sırasında ağlamaktan kendilerini tutamadıklarını söyledi. Geziyi düzenleyen Kaymakam Bilal Bozdemir ve Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğu’na teşekkür eden Gazi Onbaşı Uğuz, Anamur ve Bozyazı’dan 16 Kıbrıs Gazisi ile geziye katıldıklarını söyledi. Gazilerimizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tatlısu Belediyesi ev sahipliği yaptı. Öncelikle Tatlısu Zambak kıyısında bir süre dinlenen gazilerimiz, KKTC’de çıkarma yaptıkları anılarının bulunduğu bölgeleri gezdiler. Gezi hakkında bilgi veren On Başı Durmuşali Uğuz; “ Öncelikle bu geziyi düzenleyen Kaymakamımız sayın Bilal Bozdemir’e ve bizi ağırlayan Tatlısu Belediyesine teşekkür ederim. Bu gezi bizim için çok anlamlı bir gezi oldu. Gezi programı kapsamında ilk olarak Deniz Piyade Tugayına bağlı askerlerce çıkarma yapılan Karaoğlanoğlu (Pentemili) Plajı'nı gezen gazilerimiz, burada hurdaya dönen Rum ağır silahlarının buluğu teşhir alanını ziyaret ettik. Şehit arkadaşlarımızın mezarlarını görünce çok duygulandık. Dulalar ettik, Kur’anı Kerim okuduk. Çıkarma gemisini, Şehit Pilotumuz Cengiz Topel’in Yeşilyurttaki maket uçağını görme fırsatı bulduk. Kurucu Cumhurbaşkanı Rahmetli Rauf Denktaş’ın mezarını ziyaret ettik. 498 şehidimizin yattığı şehitler mezarlığında arkadaşlarımız için dualar okuduk.” Dedi. Kendileri için bu gezinin büyük bir anlam taşıdığını kaydeden Kıbrız Gazisi Durmuşali Uğuz, üç günlük Kıbrıs gezisinin kendileri için büyük anlam taşıdığını söyledi.
Saat Saat Kıbrıs Barış Harekatı
20 Temmuz 1974 sabahı Türk ordusu, adaya saat 06.05'ten itibaren havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı. Kıbrıs'a ayak basan ilk Türk askerleri, paraşütçülerdi. Hava İndirme Tugayının 1. Paraşüt Taburu, Pınarbaşı'na; 2. Paraşüt Taburu ise Gönyeli'ye indi. İlk taburlar inerken ciddi bir ateşle karşılaşmadılar. Denizden çıkarma, Deniz Piyade Tugayına bağlı askerlerce Karaoğlanoğlu (Pentemili) Plajı'na yapıldı. Çıkarma harekâtı başlamadan önce Pladini Plajı'nın ilerisindeki dağlarda önceden belirlenen hedefler Türk jet uçakları tarafından bombalandı. İlk çıkarma aracı saat 08.50’de sahile kapak attı
Saat 11.15'te 3. Paraşüt Taburu, Pınarbaşı'na; 4. Paraşüt Taburu, Gönyeli'ye indi. 3 ve 4. taburlar, yoğun topçu ve havan ateşine tutuldular. Bu nedenle dağınık olarak inebilen taburlar bir hayli zor şartlarda toparlanabildiler
Komando Tugayı da 20 Temmuz 1974 sabahı harekete geçti. 1. Komando Taburu, saat 08.20'de Pınarbaşı'na indi. Onu 2. Komando Taburu ile Gönyeli'ye inen 3. Komando Taburu ve Hamitköy'e inen Nevşehir Komando Taburu takip etti.
Tank ve zırhlı araçlarla takviyeli Yunan Alayı, hava kararmak üzereyken Kıbrıs Türk Alayına karşı taarruza başladı. Taarruz, Kıbrıs Türk Alayı tarafından geriye püskürtüldü. Diğer taraftan Rum Millî Muhafız Kuvvetleri, Girne Boğazı'na hâkim oldu ancak 1. Komando Taburu, Doğruyol Tepesi'ni ele geçirerek Girne Boğazı'nı kontrol altına aldı.
Harekâtın ikinci günü Rumlar, havadan inen birliklerle denizden çıkan birliklerin birleşmesini engellemek ve bu birlikleri imha etmek üzere harekât düzenlendi. ada topraklarında savaş sürerken haberleşme ve koordinasyon eksikliğinden dolayı Kocatepe muhribi, Türk uçaklarınca batırıldı ve 54 asker öldü.[55][60] Kocatepe olayı üzerine Pakistan, seyyar bir hastane; İran seyyar hastane ve sağlık malzemesi gönderirken Libya, Türkiye’ye başta yedek parça olmak üzere her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirmiş ve bu gelişmenin ardından Türkiye için gerekli yedek parça ihtiyacı, Libya tarafından karşılanmıştır.
Dış baskıların artması neticesinde Türk Hükûmeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 353 sayılı kararını kabul ederek harekâtın üçüncü günü olan 22 Temmuz 1974 saat 17.00'den itibaren ateş kesmeye karar verdi ve bu karar Başbakan Bülent Ecevit tarafından saat 10.00'da düzenlenen basın toplantısında açıklandı.[55] Karar açıklandığı sırada henüz Kıbrıs'ta havadan inen birlikler ile denizden çıkan birlikler birleşmiş bir durumda değildi, 17.00'ye kadar bunun gerçekleşmesi beklenmekteydi.
22 Temmuz günü 10.30'da Pladini Plajı'na varan Bora Özel Kuvveti, 3. Komando Taburu ile birlikte saat 17.00'de Girne'ye girdi. Çatışmalar üç dört saat daha devam etti. Küçük Kaymaklı köyü, Lefkoşa Sancağı Mücahitleri tarafından 18.30'da ele geçirildi. 22 Temmuz'dan 30 Temmuz'a kadar geçen süre içinde yaşanan ateşkes ihlalleri sonucunda Türk birlikleri, Yukarı ve Aşağı Dikmen (Dikomo), Kaynakköy (Sihari), Taşkent (Vuno), Akçiçek (Siskilip) bölgelerini ele geçirdiler ve ayrıca Lefkoşa Havaalanı çevresinde de ilerleme kaydettiler. Lefkoşa Havalimanı'nın durumu İngiltere ve Türkiye arasında bir krize yol açmıştır. İngiltere Başbakanı Harold Wilson ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit arasında havalimanının durumu üzerine sert bir telefon görüşmesi gerçekleşti ve Wilson, Türklerin havalimanına herhangi bir taarruzda bulunmaması konusunda tehditkâr bir tutum aldı.[61] 24 Temmuz 1974 tarihli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Lefkoşa Havaalanı'nı kuvvet kullanmak suretiyle ele geçirmek için girişimde bulunmamayı kabul etti.
2 ve 3. Türk Komando Taburları da Zeytinli istikametinde ilerlemeye başladı. 22 Temmuz'da 3. Paraşüt Taburunun taarruzu sonucu, Deliktepe'nin ele geçirilmesiyle Türk birlikleri önce Girne’ye girdi, daha sonra da Lefkoşa’ya yöneldi. Ateşkes başlamadan Girne-Lefkoşa hattı birleşti.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu müdahalesinin sonucunda Yunanistan'daki cunta idaresi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Nikos Sampson Hükûmeti görevini bıraktı. Yunanistan'da da askerî hükûmet, idareyi sivillere devretme kararı aldı ve yedi yıldır Fransa’da sürgünde bulunan Konstantin Karamanlis'i hükûmeti kurması için Yunanistan'a çağrıldı. Konstantin Karamanlis'in 24 Temmuz 1974'te hükûmeti kurması ile Yunanistan'da 1967'den beri devam eden askerî rejim son buldu.