İNSAN OLMAK...!
Ölmeden önce ölmek ifadesi gibi, insan olmadan önce insan olmak gerekir. Mademki köşemizin adını insan olmak olarak belirledik. O zaman insan kimdir.? kime insan denir.? ona bir bakalım.
Allah(c.c), Bakara Suresi 30. Ayetinde" Ve senin Rabbin meleklere ´ben yeryüzünde bir halife yaratacağım´ deyince, onlar dediler ki: Biz hamd ile seni tesbih ve seni takdis edip dururken yeryüzünde fesat çıkaracak, kan dökecek birini mi yaratacaksın.? Allah buyurdu ki: "şüphesiz ki ben sizin bilmediklerinizi bilirim" buyururken, şüphesiz kasdettiği Adem, Adam = İnsan´dır.
Bu kelimeler Allah(c.c)´ın yarattığı, yaratıp dünya´ya gönderdiği, sonra da huzur-u mahşerde hesaba çekeceği bize verdği genel isimdir.
Allah(c.c), dünyevi ve uhrevi hayatta insan olarak isimlendirdiği biz kullarını; boyuna posuna, şekline şemaline, malına mülküne,şanına şöhretine, mevkisine makamına göre değerlendirmez. Dünya hayatında insanın sebep olduğu iyi veya kötü her fiilin müsebbibi insanın ta kendisidir. Hesap gününde, mahkeme-i kübra da karşılığı iyi/mükafat, kötü/ceza olacaktır. İşte bu noktada da Allah(c.c)´ın iman dediği, biz insanların iman ettim sözünü vererek ortaya koyduğu dil ile ikrar, kalp ile tasdik ve amel-i saliha devreye girer. Bu üç ifadenin daima bir arada olması gerekir. Allah (c.c), bunlara bakar. Bakar da önce bunların(verilen bu sözlerin), yapılanların (veriien bu sözlere göre) altında samimiyet var mı ? ona bakar. Çünki, Yüce Dinimiz İslam tam teslimiyet ve samimiyettir. Allah (c.c.), Adam,adem,neticede insan olarak isimlendirildiği ;
1- İnsanı, Rabbimiz kainatın en şerefli (değerli) varlığı olarak yaratmıştır.
2- İnsanı, Rabbimiz akıl ve iradeyle donatmıştır.
3- İnsanı, Rabbimiz kendisine halife seçmiş ve ona sorumluluklar yükleyerek diğer varlıklardan üstün kılmıştır.
4- İnsan, Rabbimiz tarafından vahye muhatap edilmiştir.
5- İnsanı, Rabbimiz yaptıklarından dolayı sorumlu tutmuştur.
Bu sebeple insan, rabbine teslimiyet içinde samimi kul olmak, kulluk yapmak ,Kur-an ahkamına göre yaşamak istiyorsa ,yukarda zikredilen Allah(c.c)`ın kullarına verdiği bu özellikleri haiz olması gerekir. İşte insan,o zaman gerçek insandır. Gerçek insanlar muttaki ,mümin , muhsin`dirler. Onlar kurtuluşa erenlerdir. Bunların dışında kalanlar zahirde insan, gerçekte insan değildir. Gerçekte insan olmadıkları anlaşılanlara, suret-i haktan gözüküp her türlü melanetliği yapanlara insan demek mümkün değildir. Dense dense ne idüğü belirsiz bir ucube denir. Bu tiplerin,Allah(c.c.)´a kul , Peygamber(S.A.V.)`e ümmet ,insanlığa faydalı olması söz konusu değildir. İster sade sradan insan,ister toplumda bazı sebeplerden-özelliklerden dolayı bir adım öne çıkmış inanlar, Allah(c.c)´ın kendilerine verdiği özellikleri taşımıyorsa, Yüce Allah(c.c.)´a kulluk yerine kul´a kulluk, Mahkeme-i Kübrayı unutup karnına kulluk yapıyorsa, Allah(c.c.)´a ve Türk Milleti´ne hizmet edemezler derken ,
Yaradanın kul yarattığı
İnsanlar,insanlar.
İnsan olmayan insanlar,
İnsanlıktan ne anlar.
diyerek bitirelim...!
SAYGILARIMLA.