• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Yüksek, tahmin ettiğimizden yüksek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve siyasi yasak kararı verildi.

GÜNCEL 15.12.2022 06:02:16
Yüksek, tahmin ettiğimizden yüksek

Fed Başkanı Powell , Fed'in politika belirleme komitesinin gösterge gecelik faiz oranını yarım puan artırmasının ve yüzde 5'in üzerine çıkmaya devam edeceğini öngörmesinin ardından , yaptığı açıklamada, ekonomi olası bir resesyona doğru kaysa bile Fed'in gelecek yılda faiz artırımına devam edeceğini söylerken, ABD merkez bankasının daha yüksek bir maliyet ödeyeceğini savundu. Bu da Federal Rezerv politika yapıcılarının , ABD faiz oranlarını daha fazla yükseltmeyi ve daha önce tahmin ettiklerinden daha uzun süre yüksek tutmayı beklediklerinin resmi oldu.

Powell, Fed'in en son politika yapıcı projeksiyonlarının ekonominin resesyona gireceği anlamına gelmediğini söylese de, riske değer olduğunu ve Fed'in darbeyi hafifletmek için faiz oranlarını düşürme planı olmadığını öne sürdü.

ABD merkez bankacıları , Fed'in üç aylık ekonomik projeksiyon özetindeki medyan tahminine göre, dünkü 50 baz puanlık artışın ardından şimdi %4,25-%4,5 aralığında olan politika faizinin gelecek yılın sonunda %5,1'e yükseleceğini düşünüyor. Bu, Eylül ayındaki tahminlerinden yarım puan daha yüksek. Tahminlere göre, oran daha sonra 2024'te %4,1'e düşüyor ve yine sadece üç ay önce tahmin edilenden daha yüksek.

Bu arada, Fed'in %2'lik enflasyon hedefine ulaşmanın daha uzun süreceğini düşünüyorlar. Öngörüler, enflasyonun Fed'in tercih ettiği ölçüye göre - şu anda %6'da seyreden kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi - gelecek yılın son çeyreğinde %3,1'e ve 2024'ün sonunda %2,5'e düşeceğini gösteriyor.

Powell, Fed'in 'yaklaşmasına' rağmen, henüz orada olmadığını söylerken, bunun nedeni kısmen, iki aylık verilerin bir miktar 'hoşgeldin' soğumasını göstermesine rağmen, enflasyonun 2023'e merkez bankacılarının düşündüğünden daha yüksek başlayacağı görmesinden herhalde

Enflasyon düşerken oranları sabit tutmak aslında politikanın giderek daha kısıtlayıcı hale geldiği anlamına gelse de, Komite, enflasyonun istikrarlı bir şekilde %2'ye düştüğünden emin olana kadar faiz indirimi yapacağımızı düşünmüyor

Politika yapıcılar, faiz artırımlarının şu anda %3,7 olan işsizlik oranını 2023'ün son çeyreğinde %4,6'ya çekmesini ve 2024'e kadar orada kalmasını bekliyor. Üç ay önce işsizlik oranının %4,4'e çıktığı görülüyordu. Sahm Kuralı olarak bilinen bir ölçüye göre, işsizlik oranındaki bu büyüklükte bir artış muhtemelen bir durgunluğa işaret ediyor

Fed politika yapıcılarının, Eylül ayındaki %1,2'lik beklentiye karşın, gelecek yıl GSYİH büyümesi için medyan tahmini %0,5 ile ekonomik büyüme görünümü hakkında daha kötümser hale geldiğini gösteriyor. İki Fed politika yapıcısı, ekonominin gelecek yıl küçüleceğini düşünüyor.

GSYİH ve işsizlik tahmini birlikte bakıldığında bizce 'bu çok açık bir durgunluk'.

ABD borsaları Çarşamba gününü düşüşle kapattı. Fed'in politika kararlarının reel ekonomiye yansımasında kilit rol oynayan ABD Hazine piyasasında getiriler çok az değişerek bir miktar geriledi. Dolar, bir döviz sepeti karşısında değer kaybetti. Çünkü; Fed, enflasyonist baskıların tersine döndüğüne dair sürekli ve kesin kanıtlar görene kadar anlamlı bir şekilde 'dönmeye' hazır değil'

Asya borsaları da , ABD Merkez Bankası'nın daha uzun bir süre daha yüksek faiz oranları öngörmesinin ardından Wall Street'teki düşüşleri izleyerek güne kırmızı başladı.

MSCI'nin en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %0,91, Japonya'dan Nikkei %0,17, Güney Kore'den Kospi %0,92 , Hong Kong'dan Hang Seng %1,71, Çin mavi çipleri (.CSI300) %0,51 gerilemiş durumda.

10 yıllık Hazine getirisi %3,5'in ve iki yıllık getiri de %4,24'ün altına geriledi. Aralarındaki fark da hafifçe genişleyerek negatif 74,3 baz puana ulaştı. Dolar endeksi, 16 Haziran'dan bu yana görülmeyen bir seviye olan 103.44'teki gecenin en düşük seviyesi yakınında tutundu, Euro %0,15 düşüşle 1,0664$'a geriledi. Brent ham petrolü vadeli işlemleri 1 sent artışla 82,71$'a yükselirken, ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri 4 sent düşüşle varil başına 77,24$'a geriledi.

Yatırımcıların gözleri bugün; Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın politika kararlarına çevrilecek , çünkü buradaki yetkililer de resesyonları tetiklemenin artan risklerine karşı faiz oranlarını yeniden artırmaya hazırlar.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve siyasi yasak kararı verildi.

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 50 baz puan artırarak 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltti.

Fed Başkanı Jeremy Powell, Fed'in enflasyon hedefini değiştirmeyeceğini ve faiz artırımlarının 2023 yılında devam edeceğini belirtirken, bir faiz indirimini konuşmak için çok erken olduğunu da vurguladı

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Truss hükümetinin açıkladığı 'mini bütçe' sonrasında piyasalarda başlayan kargaşa karşısında 28 Eylül-14 Ekim döneminde piyasalarda istikrarı sağlamak için satın aldığı uzun vadeli ve enflasyona endeksli devlet tahvillerinin satışına devam etti.

Almanya, ABD’den F-35 savaş uçakları alımı da dahil olmak üzere 100 milyar euroluk özel fondan finanse edilecek savunma projelerine yeşil ışık yaktı.

COVID-19 salgınının önüne geçmek için uygulanan tedbirler Çin'in sanayi üretiminde büyümenin daha da ivme kaybetmesine ve perakende satışların Mayıs ayından bu yana görülen en büyük düşüşü yaşamasına yol açtı.

Japonya, Kasım ayında da ticaret açığı verdi. Son 16 aydır ticaret açığı veren Japonya'da Kasım ayı ticaret açığı 2 trilyon yen (14,8 milyar dolar) oldu.

ABD Merkez Bankası(Fed) tarafından yakından izlenen ve kurumu oluşturan merkez bankalarından birisi olan Cleveland Fed tarafından derlenen 'ayıklanmış ortalamaya' dayanan gösterge enflasyon artış hızı yatay seyretti. Bir önceki ay da artış oranı yüzde 0,5 olmuştu. Uç fiyatların yüzde 16 oranında çıkarılmasıyla hesaplanan tüketici fiyatlarında (16 percent trimmed-mean CPI) artış yüzde 0,4'ten yüzde 0,1'e geriledi.

Suudi Arabistan Merkez Bankası(SAMA), gösterge repo ve ters repo faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gitti. SAMA, faiz kararlarında ABD Merkez Bankası(Fed) faiz hareketlerini takip ediyor. SAMA'dan yapılan açıklamaya göre, repo faiz oranı yüzde 4,50'den yüzde 5,00'e, ters repo faiz oranı yüzde 4,00'ten yüzde 4,50'ye çıkarıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) Merkez Bankası(CBUAE), politika faiz oranını 50 baz puan artırdı. CBUAE, ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararını takip ederek, gösterge faizde aynı seviyede artışa gitti.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

Evrende Dünyamızdan Başka Yaşam Var mı?

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yasa Dışı Bahis Operasyonuna Jandarma Operasyonu: (5) Gözaltı

Define Arayan Şahıslar Jandarmaya Yakalandı

Haydi Çocuklar Mersin Büyükşehirin Anamur Dragon Parkındaki Çocuk Festivaline

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

Hafta Sonu Altın Fiyatları Değişken Seyretti

Yükleniyor

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16