• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Saç dökülmesine karşı alınabilecek 10 önlem

Acıbadem Ataşehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Züleyha Özgen, saç dökülmesine karşı alınması gereken önlemleri ve uygulanan yöntemleri anlattı.

GÜNCEL 9.12.2022 10:56:01
Saç dökülmesine karşı alınabilecek 10 önlem

Saç dökülmesinin günümüzde en sık görülen sorunları arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Dr. Özgen, “Yetişkin bir insanda ortalama 100-150 bin saç teli bulunuyor ve günde 50-100 saç telini kaybetmek genellikle olağan kabul ediliyor. Ancak saç dökülmesi fark edilecek yoğunlukta olduğunda, ani veya yama tarzında döküldüğünde, ön saç çizgisi geriye çekildiğinde,  tararken veya yıkarken normalden daha fazla saç teli döküldüğünde mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor.” dedi.

Özgen, saç dökülmesinin birçok nedeni olabileceğine değinerek,  “Saç dökülmesinin en sık nedeni kalıtsal eğilim olsa da çeşitli hastalıklar, dengesiz beslenme, bazı ilaçların yan etkileri, stres oluşturan faktörler, hatalı saç şekillendirme ve abartılı ya da uygun olmayan saç bakım ürünleri gibi birçok etken saçların dökülmelerine yol açabiliyor. Hemen hepimizde ciddi bir kaygı oluşturan saç dökülmesi aslında önemli bir sağlık probleminden kaynaklanmıyorsa ya da ilerlemiş bir kalıtsal dökülme değil ise uygulanan tedavilerle yeniden ışıl ışıl ve gür saçlara kavuşabiliyoruz.” diye konuştu.

Saç dökülmesinin nedenine göre uygulanan pek çok tedavi seçeneği olduğuna dikkati çeken Özgen, “Günümüzde saç dökülmesini durdurmak, saçın kalitesini artırmak ve yeni saç çıkışını aktif hale getirmek için çeşitli yöntemlere başvuruyoruz.  Altta yatan etkene göre değişiklik göstermekle birlikte, erken dönemde başlanan ve sabırla uygulanan doğru tedavilerin birlikte kullanımıyla, saçların çok daha iyi bir duruma getirilmesi genellikle mümkün oluyor. Hiçbir yöntemin yüzde yüz etkili olmaması nedeniyle tedavi yöntemlerini birlikte ya da dönüşümlü kullanarak başarı şansımızı yükseltiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Saç dökülmesine karşı 10 öneri

Özgen, saç bakımında yapılan hatalı uygulamaların, saç dökülmesine en sık yol açan faktörler arasında yer aldığının altını çizerek, saçların aşırı dökülmesini önlemek için dikkat edilmesi gereken kuralları şöyle sıraladı:

“Saçlarınızı sıkı toplamaktan kaçının. Abartılı ve sık şekillendirici ürün kullanmayın. Saçlarınızı sık yıkamayın. Gün aşırı ya da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz. Havluyla sert bir şekilde değil, nazikçe kurulayın. Isısı yüksek saç kurutma makineleriyle kurutmayın. Her hafta fön çektirmeyin. Brezilya fönü, perma, saçı sarartma ve boyama gibi işlemlerle saçınızı kimyasallara maruz bırakmayın. Kimyasal içeriği hafif olan şampuan ve saç kremlerini tercih edin. Saçlarınızı nazikçe taramaya özen gösterin. Sık sık dokunup çekiştirmeyin. Ağır diyetler yapmaktan kaçının.”

 Saç dökülmesine karşı yöntemler

Altta yatan nedene göre uygulanan çeşitli yöntemlerin; saç dökülmesini durdurabildiğini, kalitesini artırabildiğini ve yeni saç çıkışını aktif hale getirebildiğini söyleyen Özgen, bu yöntemleri şöyle sıraladı:  

Yerel minoksidil losyon/köpük kullanımı

FDA (Amerikan ilaç birliği) tarafından onaylanmış bir tedavi yöntemidir. Günümüze dek tedavide altın standart olarak kabul edilen bu yöntemin etkinliğini görebilmek için saçlı deriye en az 4-5 ay uygulanması gerekiyor. Tedavi bırakıldığında süreç kaldığı yerden devam ediyor, bu nedenle uzun süreli kullanımı öneriliyor.

Trombositten zengin plazma (PRP)

Trombositten zengin plazma, diğer adıyla PRP (Platelet Rich Plasma) yönteminde kişiden alınan az miktardaki kan, özel bir tüp içine konulduktan sonra santrifüj ediliyor, yani ayrıştırılıyor. Elde edilmiş olan trombosit ve büyüme faktörleri yönünden zenginleştirilmiş plazma; enjeksiyonla saçlı deriye geri uygulandığında ya da dermapen gibi mikroiğneleme yöntemleri sonrası saçlı deriye yerel olarak yapıldığında da başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. PRP, hızlı etki isteyen hastalarda yan etkileri açısından oldukça güvenli bir tedavi seçeneğidir. 

Özgen, “Her yıl bir ay arayla 3-6 seans arası yapılan PRP yöntemi diğer tedavilerle kombine edildiğinde oldukça yüz güldürücü yanıtlar alınmasını sağlıyor. Tedavinin başarısı trombositten zenginleştirilmiş olan plazmanın elde etme yöntemine ve kişiye özel değişiklik gösterebiliyor.” dedi.

Saç mezoterapisi

Çok çeşitli kokteyler ile yapılan mezoterapi yönteminde saçın uzamasını destekleyecek olan peptid, vitamin ve hormonlar; iğnelerle doğrudan saç köklerine veriliyor.

Özgen, tedavi başarısının kişiden kişiye ve kullanılan mezoterapi ürünlerine göre değiştiğini vurgulayarak, “Bu yöntem yıllık bir ay arayla ve 3-6 seans arasında uygulanıyor. Doğru mezoterapi ürünleriyle yapılmış işlemlerden alınan hızlı yanıtlar nedeniyle hastalar tarafından oldukça sık tercih ediliyor.” şeklinde konuştu.

Kök hücre tedavileri

Kişinin vücudundaki yağlar ve kıl köklerinden alınan kök hücreler özel laboratuvar koşullarında çoğaltılarak iğneyle tekrar kıl köklerine veriliyor. Yılda 1-2 seans şeklinde yapılabilen kök hücre tedavisi 2-5 yıl arası etki gösterebiliyor. Bu yöntemden diğer tedavilerle birlikte oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınıyor.

Düşük doz lazer ve ışık tedavileri

Etkinlikleri tek başına sınırlı olsa da, düşük doz lazer ve ışık tedavileri diğer tedavilerin başarısını artırabiliyor.

Finasterid/Dudasterid tablet

Erkeklik hormonunun aktif formuna dönüşmesini engelleyen bu ajanlar tablet olarak ağızdan alınabilmekle birlikte, mezoterapi protokollerinde iğneyle saç köklerine de uygulanabiliyor. Tablet olarak ağızdan alınmalarının bazı istenmeyen etkileri nedeniyle; seçilmiş sınırlı hasta gruplarında kullanım yeri buluyor. Mezoterapi protokollerine eklenmeleri tedavinin başarısı şansını artırıyor.

Flutamid ve bikalutamid tablet

Erkeklik hormonunu baskılayan bir yöntemlerdir. Oldukça etkili olmalarına rağmen karaciğer üzerinde ciddi istenmeyen etkileri nedeniyle nadiren kullanılıyor.

Spironolakton tablet

Kadınlarda genetik ve hormonal saç dökülmesinde oldukça etkili sonuçlar alınıyor. Ancak başarı oranı yüksek olan bu tabletlerin doğru hastada istenmeyen yan etkilerinin yakından izlenmesi ve mümkün olan en düşük dozlarda kullanılmaları gerekiyor.

Minoksidil tablet

Henüz saç dökülmesinde onayı ve yeterince çalışması olmamasına rağmen umut vaat eden bu tedavi, seçilmiş hastalarda oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Ancak nadir de olsa görülebilecek yan etkilerinin kontrolü için tedavi öncesinde kardiyoloji hekimine başvurmak oldukça önem taşıyor.

Doğum kontrol hapları

Hormon dengesizliği olan kadınlarda spirinolakton ile birlikte ya da tek başına kullanımı tedavinin başarısını artırıyor.

Saç ekimi 

Diğer tedavilerle daha ileri yanıt alınamayan ve saç ekimine uygun kadın ile erkeklere uygulanabiliyor.

Medikal protez saçlar

Bu yöntem tedaviyle istenilen yanıt alınamamış ya da iyileşme sürecini kozmetik olarak daha kabul edilebilir şekilde geçirmek isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Saçlı deriye yapıştırılan medikal protez saçlar kişinin kendi saçından çoğaltılmasının yan sıra başka birine ait saçlardan yapılabiliyor veya sentetik olarak üretilebiliyor.

Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

CHP'nin Adayı Durmuş Deniz:’Değişim İçin Son Dört Gün’

İnsanlar Kendi Varlıkları ve İç Dünyalarında Ne Yaşarlar?

Doğa ve Evren Varlığını Nasıl sürdürür?

Teknoloji ve İnovasyon Nedir ?

Toplum ve İnsan İlişkileri Nasıldır?

Nasıl Sağlıklı ve Genç Kalınır?

Gelecek Merakımız Nereden Gelir?

İnsan İçin Sanat ve Kültür Neden Önemlidir?

Neden Kimlik Arayışına Gireriz?

Karşı cinsler Arasında Duygusal İyileşme ve Bütünleşme Nasıl Olur?

Eşimize Değer Verme ve Destekleme Hayatın Anlamıdır

İnsanların En Çok Neyi Merak Ettiğini Merak Ediyor musunuz?

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Dünya Silahlanmaya Ne Kadar Harcama Yapıyor?

Kıtalar Kaç Yıldır Hareket Ediyor?

Soğan'ın Gözümüzü Yakmasını Nasıl Önleriz?

Cep Telefonlarının Teknolojik Özellikleri Nasıldır?

Cübbeli Ahmet Hoca’dan Kötü Haber

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Gece Terlemesi Neyin Habercisi?

Çoğumuzun En Titiz Olduğu Şey, Modern Toplumun Görünmeyen Düşmanı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Dünya E-Ticaret Pazarının Büyüklüğü 2023’de 6 Trilyon Doları Geçti

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Yükleniyor

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Muğla Fethiye’de basın açıklamasında bulundu.

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Gümüş Okulları Kaymakam Bozdemir’i Kupa İle Ziyaret Etti

Trabzonspor Futbolcularından Epilepsi Farkındalık Kampanyasına Destek

Toplum Destekli Polisten Sporda Ahlak Vurgusu

Sporun Ruh Hali Üzerine Etkileri!

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Sevgilisi konserine gelemedi, şampanya gönderdi

Zeynep Bastık'tan yaz konserleri

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13