• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Asya borsalarında karışık seyir

Fed’in faiz artırımı ardından Başkan Powell’ın enflasyonla mücadele için faiz artırımlarına devam edilebileceği açıklaması ve yılsonu faiz beklentilerinin değişmemesi piyasaların karışık bir seyir izlemesine neden oldu.

GÜNCEL 23.03.2023 06:59:26
Asya borsalarında karışık seyir

Günlük borsa yorumu

Borsa endeksi oynak günlerine devam ederken, önceki günkü düşüşün ardından günü %1.92 yükselişle kapadı. THY, Tupraş, Şise, Ford Otosan, Turkcell endekse katkı sağlayan taraf olurken, Sasa, Kontrolmatik, Fenerbahçe endeks üzerinde sınırlı da olsa negatif baskı yarattı. Endeksin tekrar 4950 seviyesinin üzerinde kapatmış olması teknik açıdan olumlu. Ancak dalgalı seyirlerin devam edeceğine yönelik düşüncemizi misliwin  koruyoruz.

 

Bu nedenle birkaç gündür yaşanan düşüşler ne kadar anlamlı ise dünkü yükselişe de o kadar anlam yüklemek doğru olacaktır. 5070 ve 5140 seviyeleri yakın dirençler olurken, 4895 seviyesi destek olarak izlenebilir. Fed beklentilere paralel faizini 25bps artırırken, basın toplantısında gelen sorularda faiz indirimi beklentilerini bu yıl için ortadan kaldırdı. Karar piyasalar tarafından dolar negatif algılanırken, ABD endekslerinde dalgalı seyirlerin ardından satış baskısı etkili oldu. Açıklamaların küresel piyasalarda GOÜ piyasaları açısından önemli bir algı değişikliği yaratmayacağını düşünüyoruz. BIST100 endeksinde dalgalı seyirler seçim süresince devam edebilir.

Şirket haberleri

ESCOM: Bağlı ortaklığımız Alesta Teknoloji Yatırım A.Ş,  halen %9 pay sahibi olduğu Bakiyem Ödeme Çözümleri ve Teknolojileri A.Ş'den 829.800TL bedelle ilave %1 pay alarak toplam payını %10'a yükseltmeye karar vermiştir.

ASTOR: 2 ayrı Yurtiçi Dağıtım şirketi ile toplam 4.937.275,75.- USD (Dörtmilyondokuzyüzotuzyedibinikiyüzyetmişbeş AmerikanDolarıYetmişbeşsent) tutarında  'Anahtarlama Ürünü' sözleşmesi imzalanmıştır.

GESAN: 17/02/2023 tarihinde Kamu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) şirketimizin, Doğu Avrupa'da yerleşik uluslararası yatırımcı bir firma ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin Probiştip Bölgesi'nde, finansmanı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından sağlanan ‘'Anahtar Teslim Güneş Enerjisi Santrali Yapımı İşi'' için anlaşmaya vardığı bildirilmişti. Söz konusu Güneş Enerjisi Santrali için yapılması planlanan Trafo Merkezi için de yatırımcı firma ile anlaşmaya varılmıştır. Ek anlaşma bedeli 5.980.000, -Euro'dur. (Beşmilyondokuzyüzseksenbin, Euro) (Güncel baz Euro/TL kuru ile ek anlaşma bedeli 122.769.400, -TL'dir.)

INDES: Şirketimiz e-ticaret yazılımları, özel e-ticaret çözümleri ve tasarım hizmetleri sunan Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. ile distribütörlük anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında İndeks Bilgisayar, Ticimax'ın Türkiye'deki tek yetkili distribütör firması misliwin giriş oldu.

YEOTK: Şirketimiz ile Azerbaycan'daki bir müşterisi arasında 330 KV Yüksek Gerilim ekipmaları temini (mühendislik, tedarik, montaj, test ve devreye alma) amacıyla, 708.000 EUR bedelle sözleşme imzalanmıştır.

Pay alım ve satım haberleri

ESCOM: 22.03.2023 tarihinde 20,50 TL fiyattan 100.000 adet pay geri alınmış ve bu geri alım programı kapsamında Şirketimizin sahip olduğu INVEO payları 1.374.346 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %0,57)

INVEO: 22.03.2023 tarihinde 20,50 TL fiyattan 100.000 adet pay geri alınmış ve bu geri alım programı kapsamında Şirketimizin sahip olduğu INVEO payları 1.374.346 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %0,57)

'Küresel piyasalarda son durum'

“Asya borsalarında karışık seyir”

Powell yeni artırım ihtimaline kapıyı açık bıraktı

Yellen’dan banka açıklaması

İngiltere, İsviçre ve Türkiye’de faiz kararları izlenecek

Fed’in faiz artırımı ardından Başkan Powell’ın enflasyonla mücadele için faiz artırımlarına devam edilebileceği açıklaması ve yılsonu faiz beklentilerinin değişmemesi piyasaların karışık bir seyir izlemesine neden oldu. Buna karşın piyasaların hala faizin sabit kalabileceği ihtimalini ana senaryo kabul etmeyi sürdürmesi Dolar endeksi ve tahvil getirileri tarafında baskıya neden oldu.

Japonya ve Çin endeksleri negatif seyrederken, Hong Kong Endeksi 0,8% civarın kazanım yaşadı. ABD endeks vadelileri 0,4 – 0,5% aralığında yükseliş gerçekleştirdi.

Gerek Powell’ın açıklamaları, gerekse projeksiyonlar, faiz artırımlarının devam edebileceğini gösterirken, Powell ayrıca bu yıl faiz indirimi beklemediklerini de ifade etti. Powell, bankacılık krizi konusunda regülatörlerin uygulamalarıyla birlikte daha güvenli bir ortamı işaret etse de, Hazine Bakanı Yellen bunun tersi sayılabilecek bir açıklama yaptı.

 İNGİLTERE

Para Politikası Beyanatı

Haftanın önemli başlıklarından biri de İngiltere Merkez Bankası (BoE) beyanatı olacak. Birçok anket Banka’nın faiz döngüsünü 25 baz puanlık son bir artırım ile sonlandıracağını öngörüyor. Bankacılıkta yaşanan sorunlarla birlikte daha agresif senaryolar törpülenirken, swap piyasalarında 25 baz puanlık faiz artırımı bile değişiklik yapılmama ihtimaliyle başa baş duruyor.

Para Politikası Kurulu görüşleri de bu süreçte ayrışarak belirsizliği artırıyor. Kurul üyesi Haskel enflasyonla mücadeleye vurgu yaparken, Tenreyro faizlerin şimdiden çok yüksek olduğu ve önümüzdeki toplantılarda indirim yönünde oy kullanabileceğini belirtti.

Ada ülkesinde enflasyon Ocak ayında 10,5%’e gevşese de, Çarşamba günü Şubat ayına ilişkin açıklanacak enflasyon verisi önemli olacak. Öte yandan yine baz anketler, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde daralma öngörerek resesyon beklentisini öne çıkarmış durumda. Dolayısıyla faiz kararı içinde bankacılık sorununun büyümeye beklentilerine etkisi ve yüksek enflasyon konuları etkili olacak.

TÜRKİYE

Para Politikası Beyanatı

TCMB Şubat ayında politika faizini 50 baz puan indirerek 8,5%’e getirmişti. Yaşanan deprem felaketiyle birlikte daha gevşet finansal koşullara duyulan ihtiyaç, piyasa beklentisi olan faizin sabit bırakılacağı senaryosunun gerçekleşmemesine neden olmuştu. Enflasyonun Ekim ayında 85,51%’i görmesinin ardından Şubat ayında 55,18%’e kadar gevşemesi sonrasında anketlerde karışık bir tablo söz konusu. Foreks anketinde medyan 25 baz puanlık faiz artırımı yönünde olsa da, katılımcıların yarısının faizin sabit bırakılacağı, diğer yarısının da 50 baz puanlık faiz artırımı tahmininde bulunduğu görülüyor.

ABD

Yeni Konut Satışları

ABD’de yeni konut satışları Ocak ayında 7,2%’lik artışla 670 bin olarak gerçekleşmişti. Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyelere ulaşan satışlar, birçok konut göstergesi arasında toparlanma işareti veren tek veri denebilir. Piyasa beklentisi Şubat ayı satışlarının 650 bin düzeyinde oluşacağı yönünde.

Performans tablosu

Günün önemli takvim verileri

Zaman

Parite

Haber

Beklenti

Önceki

10:00

TRY

Tüketici Güveni (Mar)

 

82,5

14:00

TRY

Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı (Mar)

8,50%

8,50%

15:00

GBP

Faiz Oranı Kararı (Mar)

4,25%

4,00%

15:00

GBP

Para Politikası Kurulu (MPC) Toplantı Özeti

 

 

15:30

USD

İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları

197K

192K

17:00

USD

Yeni Konut Satışları (Şub )

640K

670K

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

Evrende Dünyamızdan Başka Yaşam Var mı?

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yasa Dışı Bahis Operasyonuna Jandarma Operasyonu: (5) Gözaltı

Define Arayan Şahıslar Jandarmaya Yakalandı

Haydi Çocuklar Mersin Büyükşehirin Anamur Dragon Parkındaki Çocuk Festivaline

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

Hafta Sonu Altın Fiyatları Değişken Seyretti

Yükleniyor

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16